Surasti atsakymą padėjo klausimas, ar durys ne stiklinės? Taip, patvirtino žmonės, stiklinės. O ką tai gali reikšti? Iš tikro – stiklas, atspindintis gyvūno atvaizdą (tiksliau tokį būtų galima vadinti tiesiog veidrodžiu), yra labai patrauklus. Ypač tokį veidrodžio efektą sukuria dabar naudojami naujoviški stiklai. Daugelis jų kaip tik atspindi vaizdus, o to paukščiams ir tereikia.

Ne visi paukščiai tuo susidomi. Tačiau yra keletas rūšių, kurios veidrodyje matomu savo atvaizdu domisi labiausiai. Taip į „veidrodį“ žvalgytis, jį kapoti snapu ir mušti ypač mėgsta gandrai, baltosios kielės, naminiai žvirbliai ir karklažvirbliai, tačiau neretai tą daro ir varnėnai, kuosos, pilkosios varnos. Visi šie paukščiai gyvena žmogaus aplinkoje, yra pakankamai „civilizuoti“; kitiems toks „veidrodis“ paprasčiausiai nežinomas. 

Autoriaus citata
O ką tokiais atvejais daryti mums, žmonėms? Baidyti paukščius būtų visai neefektyvu ir netikslinga. Geriau pašalinti „veidrodį“ – langą ar stiklines duris kuriam laikui iš lauko pridengti audiniu, popieriumi.

Kodėl jiems nepatinka atvaizdas veidrodyje? Reikėtų priminti, kad taip paukščiai savo atspindį puola tik veisimosi metu. Žiemą to nebūna, nes teritorijos gynimo, saugojimo funkcijos nebelieka. Tada visi gyvena taikiai, gali susiburti vienoje vietoje ir nerodyti jokios agresijos. 

Veisimosi metu šiame „antrininke“ paukščiai mato konkurentą, kuris gali kėsintis į jų teritorijas, lizdus, jauniklius. Ką daryti? Žinoma – vyti, pulti, ginti kuo toliau.

O ką tokiais atvejais daryti mums, žmonėms? Baidyti paukščius būtų visai neefektyvu ir netikslinga. Geriau pašalinti „veidrodį“ – langą ar stiklines duris kuriam laikui iš lauko pridengti audiniu, popieriumi – svarbu sudaryti sąlygas, kad paukštis netektų galimybės matyti savo atvaizdą. Po kurio laiko šis instinktas pradings, paukštis bus užimtas savo tikraisiais darbais – jauniklių auginimu, ir jį traukiantį veidrodį pamirš.