Nuotraukas galite pamatyti ČIA.

Manoma, jog drugelius taip traukia vėžlių ašaros, nes juose gausu druskų, ypač natrio. Natris yra organizmui labai svarbus elementas, bet dėl įvairių priežasčių vakarų Amazonėje jo ypatingai trūksta, teigė Philas Torresas iš Rice universiteto Hiustone.

Vėžliai, kurie priešingai nei drugeliai yra daugiausiai mėsėdžiai, gauna užtektinai natrio su maistu. Pasak specialisto, druskų kiekis mėsoje natūraliai yra gana didelis. Tuo metu žolėdžiai gyvūnai turi įdėti nemažai pastangų, kad nepritrūktų natrio ir kitų būtinų mineralų ir tam dažnai pasitelkia ir gana neįprastus būdus.

Alternatyva - prakaituoti žmonės

Geoffui Gallicui, entomologijos doktorantui iš Floridos gamtos mokslų muziejaus, taip pat yra tekę gyvai stebėti, kaip vakarų Amazonės miškuose drugeliai būriais „puola“ vėžlius, kad atsigertų jų ašarų. Tačiau jo teigimu, vėžlių ašaros drugeliams nėra vienintelis druskų šaltinis. Vabzdžiai nesunkiai pasisavina druskas iš kitų gyvūnų šlapimo, dumblinų upės pakrančių, balų, prakaituotų drabužių ir netgi prakaituojančių žmonių.

Šioje Amazonijos dalyje natrio koncentracijos yra žymiai mažesnės nei daugelyje kitų pasaulio vietų. Taip yra todėl, kad regionas nuo Atlanto vandenyno, kuris yra pirminis druskos šaltinis, yra nutolęs per 1600 kilometrų, o nuo iš Ramiojo vandenyno atnešamų druskų jį skiria aukšta Andų kalnų grandinė.

Dulkės ir mineralai į Amazonę atpučiami iš rytų, kartais net iš šiaurinės Afrikos dalies. Tačiau nemažą dalį šių naudingų medžiagų išplauna lietus ir jos nusėda dar nepasiekusios vakarų Amazonės miškų, teigė Philas Torresas. 

Drugeliai - ne vieninteliai geriantys ašaras 

Kyla klausimas: kokį poveikį turi toks drugelių elgesys vėžliams? Mokslininkų manymu, greičiausiai jokio, nors yra tikimybė, jog drugelių apsupti vėžliai yra lengvesnis grobis jų plėšrūnams, mat suprastėja roplių matomumas. Geoffo Gallico teigimu, ašarų gėrimas tiesiogiai vėžlių nežeidžia. „Vėžliai turi užtektinai ašarų visiems drugeliams. Kiekiai, kuriuos drugeliai išsiurbia savo straubliukais yra be galo maži,“ - sakė tyrėjas.

Phillas Torresas yra  matęs, kaip vėžlių ašaras siurbė bitės. Jo teigimu, bitės šiuos roplius erzina labiau nei drugeliai. Dėl to greičiausiai kaltas bičių sparnų dūzgesys. Druskų trūkumas regione skatina ir kitus gyvūnus elgtis neįprastai. Pavyzdžiui, aros (ilgauodegės Pietų Amerikos papūgos) laižo molį, kuriame yra gausu natrio ir kitų mineralų. Kai kurios beždžionių rūšys dėl tos pačios priežasties ėda dirvą, pasakojo mokslininkas.

Nustatyti ašarų sudėčiai reikia tolimesnių tyrimų

Pasak mokslininko, drugeliams vėžlių ašaros gali būti ir kitų medžiagų šaltinis, pavyzdžiui, amino rūgščių, iš kurių gaminami baltymai. „Tikėtina, jog iš vėžlių ašarų drugeliai gauna tokių medžiagų, apie kurias mes nieko iš vis nežinome“, - teigė tyrėjas. - Mums reikia atidžiau pažvelgti į jų ašarų sudėtį.“  Tokį tyrimą planuojama pradėti artimiausiu metu. 

Ašarų gėrimo fenomenas už šio regiono ribų pasitaiko itin retai. „Jau 50 metų įvairiausiuose pasaulio kampeliuose nuo JAV šiaurės iki Meksikos ir Amazonijos tiriu laukinius vėžlius, bet man niekada nėra tekę matyti, kad drugeliai gertų šių roplių ašaras,“ - sakė Richardas Vogtas iš Nacionalinio Amazonės tyrimų instituto Manause, Brazilijoje. 

Šio reiškinio stebėti neteko ir Juarezui Pezzučiui, vėžlių ekspertui iš Brazilijos Federalinio Paros universiteto. Tačiau nei vienas, nei kitas tyrėjas neabejoja pateiktais įrodymais. Jų teigimu, tai jog drugeliai patenkina savo druskų poreikį gerdami vėžlių ašaras yra labai tikėtina, nes kai kurios vėžlių rūšys perteklinį druskų kiekį pašalina būtent išskyromis iš akių.