Aplinkos ministerijos duomenimis, Gulbė giesmininkė Lietuvoje yra besikurianti rūšis. Pradėjo perėti prieš 15 metų. Dabar kasmet peri iki 20 porų. Retai peri didesniuose ežeruose, dažnesnė žuvininkystės ūkių tvenkiniuose, pelkėtuose ežeruose bei tvenkiniuose. Pamaryje gausesnė migracijų metu.

Trūksta saugių buveinių

Rūšiai svarbu turėti saugias, žmonių mažai lankomas perėjimo vietas, taip pat saugias apsistojimo vietas migracijų metu. Šis žąsinių šeimos porūšis sunkiai sugyvena tiek su kitais paukščiais, tiek žmonėmis. Dėl stipraus baikštumo paukščiui sunkiau sekasi susirasti tinkamas buveines poravimuisi ir perėjimui, dėl to gulbės giesmininkės Lietuvoje vis dar retai sutinkama gulbių rūšis.

Tai yra signalas skeptiškai vertinantiems valstybės saugomas teritorijas. Juk būtent jose, kur nevyksta intensyvi ūkinė veikla, šie paukščiai radę ramybę įsikuria. Be to, tai yra dar vienas argumentas, kodėl reikia laikytis saugomų teritorijų režimo. Tai ne kartą GRYNAS.lt skaitytojams akcentavo regioninių ir nacionalinių parkų darbuotojai. neturėdamos ramybės kai kurios jautresnės rūšys ims žymiai sparčiau nykti.

Raudonojoje knygoje pažymėta, kad gulbė giesmininkė migruodama Lietuvoje sustoja įvairiuose vandens telkiniuose. Dažniausiai peri sekliuose žoliniais augalais gausiai apaugusiuose ežeruose ir tvenkiniuose. Žiemoja neužšalusiuose dideliuose vandenyse. Perinti šalies populiacija nedidelė, o pavienės perinčios poros ir nedidelės jų grupės randamos įvairiuose rajonuose. Migracijų metu dažnesnė vakarinėje šalies dalyje. Dideli pulkai aptinkami ir didžiuosiuose Sūduvos ežeruose. Nedaug paukščių žiemoja Baltijos pajūryje ir neužšalusiuose didesnio ploto sekliuose vidaus vandenyse.

Perėti renkasi kuo toliau nuo žmonių

Perėti renkasi nuošalesnes vietas, kur lankosi nedaug žmonių. Žiemojimo metu prie žmonių paprastai nesiartina ir papildomo maisto neima. Balandžio - gegužės mėnesiais patelė padeda 4-6 (retai 7) baltus ar gelsvo atspalvio kiaušinius. Peri patelė 30 - 40 parų. Jaunikliai išsirita ne vienu metu, dažniausiai gegužės - birželio mėnesiais. Skraidyti jie pradeda sulaukę apie 4 - 5 mėnesius amžiaus. Minta augaliniu maistu bei įvairiais vandens bestuburiais.

GRYNAS jau rašė, kad norint išsaugoti rūšies populiacijos augimą Lietuvoje, svarbu šiems gyvūnams sudaryti kuo palankesnes sąlygas. Tinkamai prižiūrėti perėjimui tinkamas buveines, reguliuoti plėšrūnų populiaciją, apsaugoti nuo žmonių trikdymo (ypač perėjimo laikotarpiu). Vis daugiau gulbių giesmininkių mūsų šalyje lieka ir žiemoti. Esant ypač žemai temperatūrai, privalu pasirūpinti specialiomis eketėmis bei maistu, kad paukščiai neįšaltų ar nenugaištų iš bado.