Vilniaus Žvėryno tvenkiniuose gyvenantys paukščiai ne vieną dešimtmetį yra svarbus miestiečių traukos centras. Visą žiemą čia maisto laukia šimtai didžiųjų ančių, batoną stvarstančių žmonėms iš rankų. Per paskutinius 20 metų paukščiai ne tik priprato prie tokios globos, bet ir tapo pakankamai jaukūs.

Pavasarį į tvenkinius atskrenda nendrinės vištelės, antys klykuolės, didieji dančiasnapiai, kirai. Visą praėjusią žiemą tvenkiniuose gyveno iš nelaisvės pasprukęs mandarininės anties gaigaliukas.

Šį rudenį antys sulaukė naujo kaimyno – iš kažkur atskridusios želmeninės žąsies. Šiek tiek baikštoka, nelabai besidominti žmonių siūlomu lesalu, ji pievelėse skabė žolę. Tačiau prieš porą dienų žąselė buvo pastebėta su ilgu valu, styrančiu jai iš snapo. Nebuvo abejonių – paukštis prarijo žvejojimo kabliuką.

Žąselę sugavę ornitologai ją perdavė Gyvūnų globėjų asociacijai, kuri rūpinasi sužeistais ar pasiklydusiais laukiniais gyvūnais. Kaune asociacijos specialistai pašalino giliai įstrigusį kabliuką, žaizdą išdezinfekavo.

Žąselė sveika, kurį laiką bus stebima specialistų, o po to grįš į laisvę.

GRYNAS.lt primena, kad garsusis Žvėryno antinas Mandarinas dingo šių metų pavasarį, tačiau jį netruko pakeisti kita įžymybė - Palangos antis albinosė.