Vynuogių išspaudos – pašalinis vyndarių verslo produktas. Visa kas lieka iš vynuogių spaudimo dažniausiai keliauja į kompostą arba panaudojamas grapos gamyboje. Australijos mokslininkai pamėgino jas naudoti kaip pašarą karvėms.

Pamėgino ir liko labai nustebę. Pirmiausia, toks pašaras ženkliai sumažino karvių „metano emisijas“. Mokslininkai paskaičiavo, kad karvės į aplinką išskiria iki 20 proc. mažiau šių atmosferai pavojingų dujų, rašo dailymail.co.uk.

Karvių išskiriamos metano dujos ženkliai prisideda prie planetos atšilimo. Pasaulyje laikoma per 1,5 mlrd. karvių ir dar keli milijardai kitų žole mintančių gyvūnų. Visi kartu jie išskiria milžiniškus kiekius metano, kuris atmosferai daug pavojingesnis nei anglies dvideginis.

Mokslininkai tikina, kad tai kol kas efektyviausias atrastas pašaras. Milžiniškos korporacijos (pvz. „McDonalds“) metų metus investavo didžiules sumas siekiant sumažinti karvių išskiriamo metano kiekį, tačiau sprendimas pasirodė kur kas paprastesnis.

Vynuogių išspaudos taip pat teigiamai paveikė ir karvių produktyvumą. Tokiu pašaru šertos karvės davė maždaug 5 proc. daugiau pieno nei tos, kurios buvo šertos įprastu pašaru. Piene taip pat buvo aptikta daugiau riebiųjų rūgščių, kuruos padeda apsisaugoti nuo įvairių širdies ligų, diabeto, atrito ir vėžinių susirgimų.

„Iki šiol išspaudos buvo pašalinis vyndarystės produktas, dabar tai taps paklausia preke“ - įsitikinęs tyrimo vadovas biologas Peteris Moate.