Išrinkta geriausia idėja Anykščių šilelyje planuojamam takui medžių viršūnėmis. Ją autoriai pavadino „Žalčio taku“. Kai kuriems pasirinktasis projektas primena būdą, kopėčias ir ugniagesių ar medžiotojų bokštelį, tačiau Anykščių regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka sako, jog laimėtojas išsirinktas susižavėjus funkcionalumu ir statinys nebūtinai bus toks, koks yra matomas eskize, rašo „Lietuvos žinios“.

Antrosios ir trečiosios vietos laimėtojų pasiūlymus galite pamatyti ČIA. Kitų dalyvių darbus rasite ČIA.

Dalyvauti Anykščių šilelio lajų tako idėjos konkurse buvo ryžęsi 15 autorių ir jų kolektyvų, nors konkurso sąlygomis buvo susidomėję 52. Konkurso komisijos pirmininkas K. Šerepka teigė manąs, jog daugumą potencialių dalyvių atbaidė visuomenės pasipriešinimas lajų tako statyboms Anykščių šilelyje. Jis tikino, kad geriausiu pripažintas projektas, tiksliau, eskizas, sužavėjo funkcionalumu. „Daugelis projektų buvo gražūs pažiūrėti, bet sunkiai įgyvendinami. Mes rinkomės tokį, kuris būtų ir patogus, ir tvirtas, ir geriausiai derėtų prie aplinkos“, - aiškino parko direktorius.

„Svarbu, kad jis apskritai atsirastų“, - pabrėžė jis.

Anot K. Šerepkos, kai tako atsiradimui ėmė priešintis dalis žmonių, teks rengti viešus idėjos aptarimus ir ieškoti bendro sutarimo. Parko direktorius apgailestavo, kad iš pradžių tylėjusi ir neprieštaravusi medžių lajų takui, visuomenė sukilo tik tada, kai traukinys pajudėjo, kitaip tariant, buvo padaryta nemažai darbų ir investuota pinigų, rašo „Lietuvos žinios“.

Medžių lajų takas – pažintinis takas, įrengiamas medžių lajų lygyje, nuo 7 iki 25 metrų aukštyje (priklausomai nuo medžių aukščio), ir turintis suteikti galimybę „susilieti su gamta, pajausti jos savitą grožį, apžvelgti Anykščių šilelį iš aukščiau, pažinti vertybę edukaciniu požiūriu“.

Planuojama, kad tapti atviras lankytojams takas galėtų baigiantis 2013-iesiems. Objektą numatyta remti Europos Sąjungos pinigais. Projekto įgyvendinimui numatomi 5 mln. litų. Kol kas planuojama, kad takas bent penkerius metus turėtų būti nemokamas, o vėliau jo išlaikymo išlaidas manoma finansuoti iš lankytojų renkant mokestį.