Tik ar vien bėgiojimo, važinėjimo riedučiais ar dviračiais pakaks taip sunkiai tobulintai fizinei formai palaikyti? Atsakymo į šį daugeliui aktualų klausimą tikimės iš „Goodlife” sporto klubo asmeninio trenerio Andriaus Česnausko.

Mes taip mažai laiko praleidžiame gryname ore, tad bent vasarą pabandykime atsigriebti. Juk tiek daug aktyvių veiklų, leidžiančių išbandyti pačias įvairiausias judėjimo formas ir pasimėgauti tokia reta mūsuose šiluma.

Daugelis išsitraukia savo mėgiamą sportinį inventorių - dviračius, riedučius, bėgimo batelius. O aš šią vasarą rekomenduoju jums būtinai išbandyti tai, ko niekada dar nesate darę. Nieko nėra naudingiau jūsų kūnui, o tuo pačiu ir smegenims, kaip mokytis naujų judesių. Tai vienas svarbiausių aspektų, verčiančių mūsų kūną tobulėti ir neleidžiantis senti.

Gal niekada dar nesate plaukę baidarėmis? O gal su pavydu akimis nulydite riedančius ant riedlenčių? Gal svajojate išbandyti riedučius ar irklentę, bet vis atidėliojate? Nedelskite. Tebūnie tai iššūkis sau, apdovanosiantis atradimo džiaugsmu.

Jei kyla klausimas, ar reikia specialaus pasiruošimo naujų veiklų išbandymui - drąsiai atsakau - ne. Jei bent kiek judate ir visus metus sportuojate, fizinis krūvis jums tikrai nebus per didelis.

Žinoma, jei be jokio fizinio pasirengimo sugalvosite išbandyti šiek tiek ekstremalesnius užsiėmimus ir bandysite stotis ant jėgos aitvaro lentos ar vandenlentės - galite savimi ir nusivilti. Jums gali prireikti ženkliai daugiau laiko technikos įvaldymui. Fizinė jėga duoda nemažą pranašumą, nes ja galima kompensuoti technikos trūkumus. Geras fizinis pasirengimas garantuoja daugiau ištvermės, daugiau jėgos, o jei būsite nepasirengę per dešimt minučių išseksite tiek, kad daugiau nebenorėsite šio užsiėmimo kartoti.

Jei savo vasaros treniruočių programą planuojate perkelti į lauką, turiu jums vienintelį patarimą - jokiu būdu neapsistokite ties viena veikla. Jei vasarą pašvęsite vien bėgiojimui - jūsų kūnui bus per maža iššūkių. Įvairovė turėtų būti vasaros sportiškų užsiėmimų moto.

Taip pat stenkitės suderinti du dalykus - jėgos ir ištvermės lavinimą. Dauguma vasaros veiklų orientuotos į ištvermę ir kardio treniruotes, tad bent vienas apsilankymas sporto salėje išspręstų jėgos treniruočių dilemą.

Tačiau jei labai nesinori eiti į sporto salę, susiraskite skersinį kur nors parke, ant kurio galėtumėte pakyboti, atlikti negatyvių nusileidimų, taip pat nepamirškite atsispaudimų, pritūpimų. Jėgos treniruotę iš dalies taip pat galėtų pakeisti intensyvus važiavimas dviračiu miško keliukais.

Tai neturėtų būti tiesiog pasivažinėjimas - būtina užsibrėžti tikslą, pavyzdžiui, 20 km atstumą ir laiką, per kurį tą atstumą planuojate įveikti. Važiuojant sportišku režimu būtina palaikyti gana aukštą intensyvumą ir tempą. Pradedantiesiems rekomenduočiau 1 km stengtis įveikti per 2-3 minutes - tai bus atspirties taškas. Kitą kartą bandykite varžytis su savo laiku ir stenkitės jį pagerinti.

Tam, kad per vasarą neprarastumėte fizinės formos bent vieną treniruotę skirkite jėgai ir dar du-tris kartus įvairių sporto šakų išbandymui. Neabejoju, kad jūsų laukia aktyvi ir įspūdinga vasara. O jei to judesio joje ir bus kiek mažiau - nesigraužkite, jūsų kūnui taip pat kartais reikia atostogų.