Įgūdžiai praverčia ne tik sporto salėje

Su pagrindiniais kūno judesiais mums visiems vienokia ar kitokia forma tenka susidurti kasdien – jei ne sporto salėje, tai gyvenime. „Aš propaguoju sąmoningą, sveiką judėjimą ir sportą, todėl pirmiausia noriu įsitikinti, kad visi sportuojantys žmonės atitiktų bent bazinį standartą, tai yra mokėtų saugiai atlikti paskučiausiausius judesius su savo pačių svoriu. Tik tada, kai jie sugeba tai daryti, galima galvoti ir apie kažkokią išorinę apkrovą“, - aiškina sporto ir laisvalaikio centro šeimai „GOODLIFE“ treneris Donatas Klimašauskas.

Svarbiausi testą sudarantys judesiai - pritūpimas, įtūpstas, atsispaudimas, traukimas, sukimasis, dar vadinamas rotacija. „Traukimą iš esmės galima skirstyti į du judesius – pasilenkimą ir traukimą. Spaudimas yra veiksmas, kurio metu galūnės juda tolyn nuo centrinės kūno ašies. Traukimo metu, atvirkščiai, galūnės juda link centrinės kūno ašies. Taigi spausdami mes kažką stumiame nuo savęs, o traukimo metu traukiame link savęs“, - sako treneris.

Pasak D. Klimašausko, labai svarbu, kad žmonės sugebėtų saugiai pasilenkti ir sąmoningai suvoktų, kaip taisyklingai valdyti savo juosmens padėtį. „Žmonėms reikia pakelti pirkinių krepšius parduotuvėje, ar pasilenkti ir paimti ant rankų vaiką ar katiną – situacijų kasdien yra daugybė. Bet ar jie tai daro teisingai, nekenkdami sau? Jei žmonės pradės tiesiog būti atidesni ir atkreips dėmesį, kaip jie atlieka šiuos judesius, jiems bus lengviau ne tik sportuoti, bet ir atlikti kasdienius veiksmus“, - įsitikinęs jis.

Derina objektyvią ir subjektyvią informaciją

Atliekant bazinį judesių testą yra įvertinami ir įvairūs kūno parametrai – ūgis, svoris, apimtys, riebalinės ir raumeninės masės santykis, vandens kiekis organizme ir kita. Treneris taip pat įvertina, kaip jums sekasi atlikti paprasčiausius judesius, ar sugebate tai daryti teisingai, kokia jūsų ištvermė, jėga, lankstumas, ar taisyklinga jūsų laikysena.

„Kai kurie kriterijai yra visiškai objektyvūs. Pavyzdžiui, pasitelkę sąnarių paslankumo matavimo prietaisą, vadinamą goniometrą, sužinome konkretų skaičių ir dėl to nepasiginčysi. Bet kai kurie testai iš dalies yra subjektyvūs, kaip, sakykime, laikysenos įvertinimas. Kai sprendžiama tiesiog vertinant iš akies, žmogiškasis faktorius, žinoma, visada gali suveikti ir kažkas gali kažką pražiūrėti. Tačiau optimaliam žmogaus įvertinimui reikalingos abi testo dalys: tiek objektyvi, tiek subjektyvi. Reikia esminio pajautimo, kas darosi su žmogaus kūnu jam atliekant vieną ar kitą judesį“, - aiškina D. Klimašauskas.

Nepamirškite – pažymio niekas nerašys

Atlikus bazinį judesių testą treneriai gali sudaryti jums tinkamiausią treniruočių programą. „Tai yra mūsų bendro darbo atspirties taškas. Dalis žmonių, atlikdami šį testą, bando pasirodyti geresniais nei yra – to tikrai nereikia. Tenka paaiškinti, kad šis testas nėra skirtas tam, kad parašytume pažymį“, - sako treneris.

Praėjus trims mėnesiams testas paprastai yra kartojamas – taip galima įsitikinti, kad judama reikiama linkme. „Per tokį laiką nuosekliai dirbant galima daug dalykų pataisyti į gerą pusę – tiek pakoreguoti svorį, tiek padidinti sąnarių paslankumą, išugdyti ištvermę, ar pagerinti kažkokius fizinius parametrus. Tad mes visada prižiūrime kiekvieną klientą, ar pažanga tikrai yra – nesvarbu, ar jis lankosi pas asmeninį trenerį, ar eina į grupines treniruotes“, - pasakoja treneris.

Jei bazinis judesių testas parodys, kad jūsų pasirengimas pakankamas sportuoti grupėse – treneris, remdamasis testo metu gauta informacija ir jūsų išsikeltais tikslais, rekomenduos, kas jums tinkamiausia. Tačiau gali būti, kad prieš tai teks padirbėti individualiai. „Grupiniai užsiėmimai nėra pats tinkamiausias variantas mokytis judesių techniką. Žinoma, mes tikrai nedraudžiame žmonėms sportuoti vieniems ar klausti trenerių salėje patarimo – tai net labai skatiname, tačiau neišmokus pagrindų treniruotės tiesiog bus beprasmės“, - perspėja D. Klimašauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją