Startui – paprasti, bet teisingi judesiai

Kiekvienam pradedančiam sportuoti žmogui pirmiausia reikia pradėti nuo esminio dalyko ir nusistatyti savo tikslą. Nuo to, kokią programą pasirinksite, priklausys rezultatas, kurį pasieksite. „Tai gali atrodyti akivaizdu daugeliui žmonių, tačiau čia ir įvyksta daugiausiai klaidų”, - pastebi sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „GOODLIFE” trenerė Agnė Rudžianskaitė.

Kai treniruočių programa ir tikslas nustatyti, reikia išmokti judesių techniką. Tai - vienas iš neatsiejamų sporto komponentų. „Kodėl? Nes tik atlikdami viską gera forma jūs didinsite jėgą, priaugsite daugiau raumeninės masės ir atsikratysite riebalų, visiškai pašalinsite sąnarių skausmus ir neatrodysite kaip neišmanėlis sporto klube”, - sako trenerė.

Pradžiai reikėtų apsistoti ties pagrindais. „Patarimai ir noras greitai bėgti prie sudėtingesnių ir kompleksiškų judesių dažnai padaro daugiau žalos nei naudos. Išmokus keletą judesių atlikti teisingai, vėliau einant prie jų progresijos, turėsite žymiai daugiau gerų rezultatų nei paskubėję”, - pataria Agnė Rudžianskaitė.

Rezultatas priklauso nuo tikslo

Sprendžiant, kokią treniruotę pasirinkti, reikia apgalvoti, kuri programa labiausiai atitinka jūsų išsikeltus tikslus. „Norite numesti riebalų? Daugiau dėmesio skirkite jėgos treniruotėms. Manote, kad reikėtų sustiprinti ištvermę? Darykite kardio ir intervalines treniruotes, kad taptumėte greitesni ir išvengtumėte traumų. Jei gydytojas patarė gerinti širdies ir kraujagyslių veiklą ar mažinti diabeto riziką, geras pasirinkimas bus jėgos treniruotės, nes padės sumažinti kraujo spaudimą, pagerins kraujagyslių veiklą, taip pat insulino jautrumą, o tai savo ruožtu padės sumažinti diabeto riziką”, - aiškina trenerė Agnė Rudžianskaitė, atkreipdama dėmesį, kad beveik visais atvejais jėgos treniruotė yra geras pasirinkimas.

Trenerė rekomenduoja pradėti sportuoti nuo dviejų kartų per savaitę pirmąsias tris savaites, kad kūnas apsiprastų su nauja aplinka ir patiriamu stresu. „Vėliau galite įjungti trečią kartą, o jau po dviejų mėnesių sistemingo sporto galite ir ketvirtą. Efektyvi treniruotė turėtu trukti apie 45 minutes. Nėra tikslo salėje leisti daugiau kaip valandą. Svarbu nepersistengti pradžioje ir atsiminti, kad daugiau nereiškia geriau. Neturite įstumti organizmo į stresinę būseną iškart pradėdami sportuoti nuo trijų ar keturių kartų per savaitę. Taip tik sulėtinsite progresą ir didinsite traumos tikimybę”, - sako „GOODLIFE” trenerė.

Pradžioje – didžiausia klaidų tikimybė

Pradėjusiems sportuoti trenerė Agnė Rudžianskaitė pataria prieš skubant į grupines treniruotes ar patiems mėginant įvairius treniruoklius, bent pradžiai išmėginti kelias individualias treniruotes su asmeniniu treneriu. „Tokiu budu jūs užtikrinate, kad pradedate gerame kelyje, kad programa atitinka jūsų tikslus, ir judesių technikos jus išmoko profesionalas. Kiekvienas neteisingas išmoktas judesys vėliau užims dvigubai laiko norint jį persimokyti, todėl geriau investuoti pačioje pradžioje”, - pataria trenerė.

Pasak jos, svarbiausia norint sėkmės – išlaikyti nuoseklumą. Todėl jeigu turite treniruočių planą, sekite jį ir atlikite viską, kaip jums rekomenduota. „Nesistemingumas ir nenuoseklumas yra priežastys, kodėl daugelis programų neišpildo lūkesčių. Labai dažnai žmonės po kelių savaičių nematydami išorinių pokyčių praranda motyvaciją, pradeda keisti programą savaip, išsirenka mėgstamiausius pratimus. Taip nieko nebus, pokyčiai nevyksta per kelias dienas ar kelias savaites. Tačiau gera žinia ta, kad kaip naujokui jums pavyks pasiekti pirmųjų rezultatų labai greitai, tačiau vis tiek tai nebus kelių dienų reikalas”, - šypsosi Agnė Rudžianskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)