KILO.LT dietologė mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė pataria, ką daryti ir ko nedaryti po švenčių, kad nepakenktume savo organizmui.

Kuo greičiau grįžkite prie savo įprasto mitybos plano

Dieną po švenčių reikėtų pradėti nuo pusryčių, nes visgi per dieną turėtų tilpti penki valgymai: pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, pavakariai ir vakarienė. Tai reikalinga, kad organizmas žinotų tikslų grafiką, kada gaus valgyti, ir medžiagų apykaita veiktų nepriekaištingai.

Tiesa, valant organizmą, per pusryčius galima suvalgyti kiek mažiau, kad ir tos pačios košės nei įprasta. Bet atsisakyti jos visiškai – būtų klaida. Norėdami pavalyti organizmą, verčiau pietums rinkitės trintas sriubas, jos bus kur kas lengviau virškinamos, nors kalorijų atžvilgiu toks maistas bus artimas įprastiniams pietų patiekalams. Kur kas naudingiau grįžti prie mitybos plano mažais žingsneliais nei save kankinant.

Organizmo nereikia specialiai valyti ar detoksikuoti

Po švenčių nepulkite savęs kankinti badavimu ar ekstremaliomis dietomis. Badavimas yra visiškas medžiagų apykaitos sujaukimas ir papildomas stresas organizmui. Juk greičiausiai per Kalėdas ir Naujuosius organizmui davėte gerokai daugiau kalorijų, nei jis įpratęs gauti eilinę darbo dieną. Jei atvirai, tai yra pati didžiausia įmanoma klaida, kokią tik galite padaryti, norėdami savo organizmui gero.

Jeigu badausite ir rinksitės drastiškus organizmo valymo būdus, jis tikrai nesivalys, o kaip tik kaups viską, ką gauna, ką jūs valgote. Iškrovos diena, kai geriamas tik vanduo yra pats didžiausias blogis, tuomet organizmas apskritai blokuoja medžiagų apykaitą ir tai, ką suvalgėte šventiniu laikotarpiu suguls į vidinę šlaunų pusę, strėnų srityje ir rankų žasto zonoje, ypač moterims.

Iškrovos diena, kai geriamas tik vanduo, yra pats didžiausias blogis

Valgant švarų ir tinkamai subalansuotą maistą organizmas valosi pats, nesukeldamas šoko medžiagų apykaitai. Juk organizmas, negaudamas maisto reguliariai, kaupia viską, ką gauna, o ne šalina. Jis taip užsitikrina, kad neliks be atsargų. Tad geriausia grįžti prie subalansuoto mitybos plano ir valgymo 5 ar 6 kartus per dieną.

Grįžkite prie sporto programos

Grįžti prie sporto programos po švenčių taip pat labai svarbu, tačiau nepersistenkite, nepersitempkite. Jeigu sportuojate kilnodami svarelius, geriau naudokite mažesnius, bet pratimus darykite tiek kartų, kiek ir seniau. Turi būti išlaikyta atlikimo technika nemažinant pratimų skaičiaus. Kad ir koks sportas būtų, svarbu pabaigti pratimą. Jokių sukčiavimų ir nuolaidžiavimų sau.

Nueikite į pirtį

Vienas paprasčiausių būdų atsigauti po švenčių yra kaitinimasis pirtyje. Gerkite kuo daugiau vandens, kad išprakaituotumėte, o po to nerkite į vėsų baseiną ar upę, ežerą, sniegą. Tas šalto ir karšto kontrastas labai tinka organizmui, padeda atgauti jėgas ir išsivalyti ne tik fiziškai. Tai būtų puikus pirmas žingsnis grįžtant į jums įprastą mitybos ir sporto planą.