Sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „GOODLIFE“ treneris Donatas Klimašauskas pastebi, kad daugelis žmonių, regis, turi apytikslę nuovoką, ką reiškia kardio, bet jei jų paprašytum įvardinti tiksliau, daug iš jų nurodytų tiesiog bėgimą ar ėjimą ant takelio. Iš tiesų kardio gali reikšti kur kas daugiau. „Iš esmės kardio yra trumpinys iš angliško žodžio cardiovescular, taigi kalbame apie širdies ir kraujagyslių sistemą. Vienas geriausių apibrėžimų, kuriuos man pavyko rasti, sakė, kad kardio yra fizinė veikla, kurios metu į darbą yra įtraukiami plaučiai, kraujagyslės, širdis. Taip kad iš dalies galime sakyti, kad viskas yra kardio, ir teisingiau būtų tokią veiklą skirstyti pagal jos intensyvumą“, - aiškina treneris.

Žemo intensyvumo kardio veiklai gali būti priskiriamas, pavyzdžiui, paprastas pasivaikščiojimas arba šiaurietiškas ėjimas, priklausomai nuo tempo. „Vidutinio intensyvumo fizinė veikla yra tokia, kurią žmonės dažniausiai vadina kardio. Ji pasižymi tuo, kad sportuojant širdis plaka maždaug 60-75 procentais savo maksimalių galimybių“, - sako D.Klimašauskas.

Pastaruoju metu pasaulyje itin madingos vadinamos grupinės kardio treniruotės, skirtos greitiems rezultatams, yra aukšto intensyvumo. „Tokių treniruočių populiarumo priežastis – jų efektyvumas. Aukšto intensyvumo treniruočių metu kūne yra sukuriama vadinama deguonies skola. Kadangi mūsų kūnas turi palaikyti pastovią būseną, vadinamą homeostazę, tą skolą jis, vaizdžiai tariant, turi grąžinti. Daug įvairių tyrimų rodo, kad tokio tipo treniruočių poveikis tęsiasi ilgiausiai, iki 48-72 valandų po fizinio krūvio, nes tu labai stipriai suaktyvini savo medžiagų apykaitą“, - pasakoja treneris.

Tokios treniruotės vyksta intervalų principu, kai aukšto intensyvumo veiklą keičia žemo intensyvumo veikla. Tuomet net kelios minutės tokios treniruotės gali atrodyti kaip didžiulis iššūkis. Tačiau tokios treniruotės sulaukia ne tik palaikymo, bet ir nemažai kritikos.

„Jei žmogus yra nepasiruošęs, tokios treniruotės gali būti pernelyg pavojingos. Praeina vos kelios minutės ir, atrodo, širdis išlips per gerklę – nesportavusiam žmogui, tuo labiau, jei jo širdis nėra stipri, tai netinka. Prie tokių treniruočių reikia eiti palaipsniui, pamažu jas jaukintis. Nereikia jų visai bijoti, bet čia kaip su automobiliu: net jei tau jis labai patinka ir norėtum iškart sėsti važiuoti, pirmiausia turi išsilaikyti teises. Viskas yra naudinga tada, kai daroma protingai“, - pabrėžia D.Klimašauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją