Žinoma, kiekvienas turėtų uždirbti tiek, kiek vertos jo pastangos. Tačiau derėtų realistiškai vertinti savo vertę talentų rinkoje. Verslo portalui forbes.com rašanti žmogiškųjų išteklių specialistė Liz Ryan išvardijo 10 ženklų, parodančių, kad jums iš tiesų mokama per mažai, lyginant su kitais, ir 10 ženklų, kad jūsų alga vis dėlto nėra per maža.

1. Jūsų alga per maža, jei su jumis vis susisiekia darbuotojų atrankos specialistai ir praneša apie kitas panašaus pobūdžio darbo vietas, kur alga didesnė, nei jūs uždirbate dabar.

Jūsų alga ne per maža, jei darbuotojų atrankos specialistų siūlomose pozicijose alga tokia pati, kaip jūsų dabartinė, už panašų darbą siūloma mažiau papildomų privilegijų ir priedų, reikia dirbti daugiau valandų arba yra kitokių trūkumų, lyginant su jūsų dabartiniu darbu.

2. Jūsų alga per maža, jei specialistams, turintiems panašią patirtį ir pareigas kaip jūsų, mokama gerokai daugiau, nei dabartinė jūsų alga.

Jūsų alga ne per maža, jei atlyginimų palyginimo puslapiuose vietinėje rinkoje nerandate panašių pozicijų su tokia pačia kaip jūsų alga. Jei jūsų vietovėje tik vienas darbdavys, kuris gali įdarbinti tokį specialistą kaip jūs, ir jūs jau dirbate pas tą darbdavį, reiškia, jums mokama pagal vietinėje rinkoje vyraujančią kainą.

3. Jūsų alga per maža, jei išėję iš dabartinio darbo jūs galėtumėte lengvai rasti tokį, kuriame mokamas didesnis atlyginimas.

Jūsų alga ne per maža, jei kitose kompanijose panašaus profilio darbuotojai uždirba daugiau, bet jų kompanija jau daug metų nesamdė naujų specialistų.

4. Jūsų alga per maža, jei jūsų srityje yra kitų pozicijų, kurioms reikia tokios kaip jūsų patirties turinčio specialisto, ir tose pozicijose siūlomas didesnis atlyginimas nei jūsų dabartinis.

Jūsų alga ne per maža, jei jūs turite daug unikalios patirties, bet jūsų srityje niekas neieško specialistų su tokia patirtimi. Jei jums nepatinka gaunama alga, ko gero geriausia rekomendacija būtų pradėti savo verslą.

5. Jūsų alga per maža, jei jūsų bendradarbiai už panašų darbą gauna gerokai daugiau nei jūs.

Jūsų alga ne per maža, jei net jei turite sukaupę daugybę patirties, jūs nenaudojate jos savo darbe, nes darbdaviai moka tik už jiems reikalingus įgūdžius ir patirtį, o ne už visus darbuotojo turimus įgūdžius.

6. Jūsų alga per maža, jei nuolat randate skelbimų dėl panašios kvalifikacijos kaip jūsų reikalaujančių pozicijų, kuriose atlygis daug didesnis, nei uždirbate šiuo metu.

Jūsų alga ne per maža, net jei dažnai matote skelbimus dėl darbo, už kurį mokama daugiau nei jūs uždirbate, bet jūsų nekviečia į pokalbį dėl tokių darbų.

7. Jūsų alga per maža, jei gaunate pasiūlymų dirbti visu etatu ir uždirbti gerokai daugiau, nei gaunate šiuo metu.

Jūsų alga ne per maža, jei ją lyginate su atlygį už trumpalaikes sutartis panašaus pobūdžio darbe. Už trumpalaikius projektus praktiškai visada mokama daugiau nei už darbą visu etatu, nes darbą reikia atlikti skubiau, ir tada ieškoti naujos sutarties.

8. Jūsų alga per maža, jei panašios patirties kaip jūs turintiems specialistams rinkoje mokamas daug didesnis atlyginimas.

Jūsų alga ko gero ne per maža, net jei jums nemokama daug daugiau nei naujokams jūsų srityje. Kai kuriose srityse senbuviai uždirba gerokai daugiau už naujokus, tačiau yra sričių, kur atotrūkis ne toks didelis.

9. Jūsų alga per maža, jei šiandien išėję iš dabartinės įmonės jau rytoj galėtumėte lengvai susirasti naują, geriau apmokamą darbą.

Jūsų alga ko gero ne per maža, jei šiandien išėjus iš dabartinio darbo naujo, geriau apmokamo darbo jūsų srityje reikėtų ieškoti apie metus.

10. Jūsų alga per maža, jei darbuotojų atrankos specialistai jums tiesiai sako, kad uždirbate per mažai.

Jūsų alga ko gero ne per maža, jei darbuotojų atrankos specialistas jums sako: „Aš suprantu apie jūsų algos lygį, bet negaunu daug pasiūlymų dėl darbo žmonėms su tokia kaip jūsų patirtimi“. Jei niekur kitur geresnė alga nesiūloma, ko gero telieka tenkintis dabartine.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)