Pasaulinės personalo formavimo kompanija „Accountemps“ surengė apklausą, kurioje dalyvavo arti trijų tūkstančių dirbančiųjų. Išanalizavus rezultatus, paaiškėjo, kad dėl su profesine veikla susijusių priežasčių nemiga kankina daugiau nei 40 proc. apklaustųjų, rašoma interneto portale cnbc.com.

„Kai nepavyksta išsimiegoti, smunka produktyvumas, randasi sveikatos problemų, sutrinka harmonija tarp darbo ir laisvalaikio“, – nurodo Billas Driscollas, vadovaujantis vienam iš „Accountemps“ padalinių.
Dažniausiai pasitaikanti su darbu susijusi problema, lemianti miego sutrikimus, – nepraeinantis nerimas dėl darbe tenkančios atsakomybės ir krūvio.

Daugelis darbuotojų nurodė neužmiegantys ir todėl, kad atsigulę į lovą nuolatos permąsto įvairius darbe iškilusių problemų sprendimus arba santykius su kolegomis. Kai kurie skundžiasi, kad bijo būti atleisti, todėl negali nusiraminti. Dalis apklaustųjų dėl nemigos linkę kaltinti viršininką.

Kad miegui trukdo rūpesčiai dėl darbo, nurodė beveik 60 proc. jaunų (18–34 metų) žmonių. Vyresnių nei 55 metų asmenų amžiaus grupėje taip teigusių tebuvo 29 proc. Dar verta paminėti, kad moterys, kaip paaiškėjo, rečiau neužmiega galvodamos apie darbą nei vyrai: ši problema kamuoja 40 proc. moterų ir 50 proc. vyrų.

Kaip sau padėti

Likus maždaug valandai iki miego, surašykite ant popieriaus lapo darbe iškilusias problemas, dėl kurių jaučiate nerimą ir stresą, pataria amerikiečių neurologas, miego medicinos ekspertas, knygų autorius Chrisas Winteris.

„Daugelis žmonių nesugeba kontroliuoti įvairių nuogąstavimų, be to, jų baimė dažnai – iracionali. Vertinant formaliai, visi mes bijome būti atleisti, – sako Ch. Winteris. – Turint prieš akis problemų sąrašą, bus daug lengviau pažvelgti į jas objektyviau.“

Nepasiduokite impulsui šokti prie kompiuterio trečią valandą nakties su viltimi, kad pavyks „užgesinti gaisrą“. Darbas tokiu metu vargu ar duos pageidaujamą rezultatą, be to, nuo kompiuterio ekrano sklindanti šviesa ir nepraeinantis stresas tiktai padidins budrumą – pasunkins pastangas užmigti.

Pamėginkite suvokti, kad į sąrašą įtrauktos problemos – išsprendžiamos, pataria specialistas.
Tarkime, jei nerimaujate, kad galite būti atleisti, pagalvokite apie tai, dėl ko galėtumėte pasigirti, ir sudarykite veiksmų, kuriuos galite atlikti, planą.

Jei manote, kad verta gerinti santykius su kolegomis, skirkite jiems daugiau laiko.
„Jei suvokiate, kad turite per daug darbo, pasakykite viršininkui, kad vienam žmogui toks kiekis užduočių – per didelis“, – pataria Ch. Winteris.

Ir svarbiausia – nusiraminkite. Jei galite, ką nors pakeisti, keiskite, bet tą darykite, dieną!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)