Pasaulyje dar nėra išrastas geresnis būdas išgirsti darbuotoją, nei darbuotojų įsitraukimas į profesines sąjungas ir per jas dalyvavimas įmonės valdyme. Į valdyseną įtraukti darbuotojų atstovai gali prisiliesti prie vidinių įmonės procesų, susidaro bendresnį vaizdą „iš paukščio skrydžio“, aiškiau mato įmonės situaciją, suvokia jos tikslus ir priimamus sprendimus.

Ši praktika, kurią dažniausiai taiko Vokietijos ir Skandinavijos šalių įmonės, visų pirma rodo įmonės brandą ir partnerišką požiūrį į darbuotojus. Vertinant iš darbdavio perspektyvos, į įmonės stebėtojų tarybą įtraukiant profesinių sąjungų atstovą, kuriamas glaudesnis ryšis tarp darbdavio ir darbuotojų, žmonės jaučiasi lojalesni ir nesibaimina pokyčių, nes juos geriau supranta. Patiems darbuotojams įsitraukimas į valdyseną yra tiesiausias būdas susikurti savo svajonių darbdavį. Savo darbo praktikoje susiduriu su neteisingu įsivaizdavimu, kas yra profesinė sąjunga. Tačiau Iš tiesų, tai yra tie patys įmonės darbuotojai, susibūrę tam, kad būtų išgirsti, teisingai atstovaujami, su vadovais megztų lygiavertį dialogą ir tartųsi dėl abiem pusėms palankesnių sąlygų – geresnių nei numato įstatymai.

Nors profsąjungų gyvavimo tradicija Lietuvoje gan sena ir didžioji dalis jų jau ilgus metus palaiko pozityvius santykius su darbdaviais, konkreti situacija priklauso ir nuo sektoriaus. Deja, ne kiekviena įmonė yra pasiruošusi glaudesniam dialogui. Pavyzdžiui, jeigu lygintume kaip darbdavių ir darbuotojų socialinis dialogas vyksta energetikos sektoriuje ir pastaruoju metu itin daug dėmesio sulaukusiame tolimųjų reisų transporto sektoriuje, situacija skiriasi kaip diena ir naktis. Visų pirma, skiriasi darbo kultūros suvokimas – agresyvus darbdavio elgesys išprovokuoja panašią darbuotojų ir profesinių sąjungų reakciją. Tokioje aplinkoje apie konstruktyvų bendradarbiavimą kalbėti tikrai anksti.

Lietuvoje galime rasti ir gerųjų pavyzdžių. ESO, kurią valdo energetikos įmonių grupė „Ignitis grupė“, 2019 m. pirmoji Lietuvoje išrinko darbuotojų atstovą į įmonės Stebėtojų tarybą pasirašiusi susitarimą su visomis septyniomis įmonės profesinėmis sąjungomis. Atstovas į Stebėtojų tarybą renkamas ketverių metų kadencijai, šiuo metu pati einu šias pareigas.

Kad darbuotojai įsitrauktų į valdyseną, norą turi išreikšti abi pusės: jeigu darbuotojai nebus pasiruošę užimti siūlomą poziciją, jiems sunkiai seksis išrinkti tinkamą atstovą; jeigu nepasiruošęs bus darbdavys, vargu ar pavyks pasiekti apčiuopiamų rezultatų. Be garsiai išsakyto noro, yra dar keletas veiksnių, kurie rodo, kad įmonė yra pasiruošusi: tokioje bendrovėje su darbuotojais konsultuojamasi, komunikuojama, atsižvelgiama į jų nuomonę, klausiama jų patarimų ir idėjų, kaip patobulinti veiklą ar gamybos procesus, jie nėra tik savo pareigų vykdytojai, bet ir proceso kūrėjai. Pavyzdžiui, minėtos energetikos įmonės darbuotojų atstovavimo tradicija yra gana sena, įvairiais formatais profesinės sąjungos veikia daugiau kaip 30 metų, tiek pat laiko kuriamas glaudus ryšys.

Kai įmonės vadovas suvokia, kad darbuotojai yra bendrovės variklis, žino, kokią pridėtinę vertę teiktų į valdyseną įtraukti darbuotojų atstovai, o darbuotojai yra nusiteikę bendradarbiauti, tada reikia atrinkti ir paruošti šiai pozicijai tinkamiausius darbuotojus. Tinkamas atstovas yra tas, kuris turi praktinių valdysenos žinių, išmano sektoriaus ypatumus, tarptautinius socialinio dialogo standartus, gerąsias tarptautines valdysenos praktikas, nuolat mokosi ir domisi naujovėmis. Vis dėlto, viskas prasideda nuo tinkamo kolektyvinio atstovavimo – jeigu jo nėra, kiekvienas eina už save, tada norimo rezultato niekada nebus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)