Nepersidirbkite.

Jei visą laiką kamuoja prasta nuotaika, gali būti, kad kaltas darbas. Nors blogų dienų ar savaičių darbe pasitaiko visiems, pasak psichoterapeutės Amy Morin, priešiška darbo aplinka gali sukelti depresiją. Be to, teigiama, kad mirštantys žmonės labiausiai gailisi, jog pernelyg daug laiko skyrė darbui. Jei nuolat galvojate apie darbą, sunku atsikelti iš lovos, ar net fiziškai negaluojate, gali būti, kad atėjo laikas mesti esamą darbą ir rasti laikui bėgant daugiau laimės suteiksiančios veiklos.

Asociatyvi nuotr.

Daugiau laiko praleiskite su šeima.

Dar vienas dalykas, kurio dažnai gailisi mirštantys žmonės – kad per mažai laiko praleido su draugais ir šeima.

Mokslinių tyrimų rezultatai patvirtina, kad norint pasiekti ilgalaikę laimę, svarbu palaikyti tvirtus šeimyninius ryšius. 72 metus tyrus 268 vyrų gyvenimus, pastebėta, kad maždaug 93 proc. vyrų, kurie sulaukę vyresnio amžiaus jautėsi laimingi, palaikė gerus santykius su broliu ar seserimi.
Jei sunku viskam rasti laiko, laiko valdymo ekspertė Laura Vanderkam pataria dienotvarkėje paskirti laiką, kurį skirsite tik šeimai, ir tikina, kad taip patirsite mažiau streso ir būsite laimingesni.

Laimė

Pasistenkite įsikurti netoli darbovietės.

Vakarų Anglijos universiteto tyrėjai penkerius metus stebėjo 26 tūkst. į darbą važinėjančių žmonių ir padarė išvadą, kad trumpiau į darbą važiuojantys žmonės jaučiasi laimingesni. Tyrėjai apskaičiavo, kad kiekviena papildoma kelionėje praleista minutė mažina pasitenkinimą darbu ir prastina psichinę sveikatą. Tiesą sakant, jei kasdien keliaudami į darbą ir iš jo užtruksite 20 minučių ilgiau, pasitenkinimas darbu kris taip, kaip 19 proc. sumažinus atlyginimą. Taigi norėdami ateityje jaustis laimingesni, pasistenkite įsikurti netoli darbo.

Laimė

Padėkite kitiems tapdami savanoriais.

Padėdami kitiems padedate ir sau. 2013 m. peržiūrėjus per pastaruosius du dešimtmečius atliktus 40 mokslinių tyrimų pastebėta, kad savanoriška veikla gali padėti tapti laimingesniems ir net prailginti gyvenimą. Be to, tinklalapyje „Happify“ atlikto tyrimo dalyviai teigia, kad savanoriškas darbas ne tik pagerina nuotaiką, bet ir padeda palengvinti chroniškų ligų simptomus ir mažina stresą. O 2017 m. atliktame tyrime pastebėta, kad padedant kitiems aktyvuojamos už laimės pojūtį atsakingos smegenų dalys.

Pasišnekučiuokite.

Draugiškesni žmonės būna laimingesni. 2014 m. atliktame tyrime pastebėta, kad su kavą ruošiančiu baristu paplepėję žmonės iš kavinės išėjo laimingesni, negu tie, kurie laukdami kavos tylėjo. Dalyviams buvo liepta trumpai, bet nuoširdžiai pasikalbėti, šypsotis ir užmegzti akių kontaktą.

Dažnai sportuokite.

Sportuojant smegenyse išsiskiria endorfinai ir pagerėja nuomonė apie save – o tai padeda jaustis laimingesniems. Tiesą sakant, pasak tyrimo, kurio metu stebėta 1,2 mln. amerikiečių fizinė veikla ir psichinė savijauta, sportuodami jaučiamės net laimingesni negu tada, kai turime daugiau pinigų.

Neseniai atliktuose tyrimuose taip pat teigiama, kad jėgos treniruotės ir aerobika itin gerai padeda sumažinti polinkį į depresiją ir ilgam pagerinti širdies veiklą. Tad jei norite gyventi sveikiau ir būti laimingesni, griebkite svarmenis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)