Darbuotojų paieškos portalas „CV-Online" vykdė dirbančiųjų apklausą, kurios metu teiravosi, kaip (kokiu būdu / priemone) darbuotojai vyksta į darbą. Apklausoje dalyvavo 1158 respondentai iš visos Lietuvos.

Didžioji dauguma į darbą vykstančiu automobiliu nurodė, kad jų darbas yra už 6–10 kilometrų nuo namų, įprastai jų kelionė į darbą trunka apie 20 minučių.

Dažniausiai automobiliu į darbą vyksta užmiesčių / priemiesčių ir kaimų gyventojai. Jie nurodė, kad yra priversti naudotis automobiliu dėl alternatyvų nebuvimo, pvz. jų gyvenamoje vietoje nevažiuoja visuomeninis transportas arba sudėtingas susisiekimas su juo, netinkamas visuomeninio transporto grafikas pagal darbo grafiką, vykstant į darbą tuo pačiu vežami vaikai į darželius, mokyklas, o paskui į būrelius. Tipinis automobiliu į darbą keliaujantis asmuo yra 26–45 metų amžiaus vidurinės ar aukščiausios grandies vadovas.

Viešuoju transportu kelionei į ir iš darbo naudojasi 24 proc. apklausos dalyvių, jie šį būdą renkasi dėl jo pigumo, patogumo, greičio ir ekologiškumo. Nei vienas šioje apklausoje dalyvavęs aukščiausio lygio vadovas nesinaudoja šiuo keliavimo į darbą būdu. Viešuoju transportu dažniausiai naudojasi kvalifikuoti ir nekvalifikuoti darbininkai, bei specialistai miesto gyventojai.

Trečias pagal populiarumą keliavimo į darbą būdas (16 proc.) – eiti pėsčiomis. Visų pirma, šio būdo pasirinkimą lemia nedidelis atstumas iki darbo (iki 2 km.), darbuotojai taip pat nurodė tokias pasirinkimo priežastis: naudinga sveikatai, patogu, greita ir, žinoma, ekonomiška.

Dviračiu į darbą vyksta vos 2,2 proc. apklausoje dalyvavusių dirbančiųjų. Šis būdas populiarus dėl naudos sveikatai, ekonomiškumo ir ekologijos. Šią priemonę renkasi mieste gyvenantys 26–35 metų amžiaus darbininkai ir specialistai.

2 proc. apklausos respondentų į darbą veža įmonės transportas. Moterys labiau linkusios pasinaudoti šiuo įmonių teikiamu privalumu, šis kelionės į iš darbo būdas darbuotojų vertinamas dėl jo pigumo ir patogumo.

Atstumas iki darbo ir kelionės į jį trukmė

• 28 proc. apklaustųjų nurodė, kad atstumas iki jų darbo yra 2–5 kilomentrai, 27 proc. – 6–10 kilometrų, 18 proc. – iki 2 kilometrų, 16 proc. – 11–25 km, 8 proc. –26–50 km, 3 proc. – >50km.

• 39 proc. apklaustųjų pažymėjo, kad kelionė į darbą trunka 10–20 minučių, 23 proc. – iki 10 minučių, 22 proc. – 21–30 minučių, 14 proc. – 30–60 minučių, o 2 proc. – daugiau nei 60 minučių.

Fizinis dirbančiųjų aktyvumas darbo ir laisvalaikio metu

„CV-Online" atliktos apklausos duomenimis, dirbančiųjų fizinis aktyvumas mažai kuo skiriasi nuo fizinio aktyvumo laisvalaikiu. Dirbantieji savo fizinį aktyvumą darbe įvertino vidutiniškai 5,8, o laisvalaikiu – 6,8 balo. 48 proc. apklausos respondentų į darbą vyksta automobiliu, o savo fizinį aktyvumą apskritai jie įvertino 6 balais.

Užfiksuotas ryšys tarp to, kokiu būdu darbuotojas vyksta į darbą ir jo fizinio aktyvumo lygio. Besirenkantys sveikatai naudingus kelionės į darbą būdus (ėjimas pėsčiomis, važiavimas dviračiu) aukštesniais balais įvertino savo fizinį aktyvumą tiek darbo, tiek laisvalaikio metu, pvz. į darbą vykstančių pėsčiomis ar dviračiu fizinio aktyvumo vidurkis 6,7 balo (6,36 balo darbe, 7,07 – laisvalaikiu), vykstančių automobiliu – 6 balai (5,6 balo darbe, 6,5 – laisvalaikiu).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)