Sėklas galima rinkti tų daržovių, kurios yra savidulkės (tiesa, jų ne itin daug).

Žirniai ir pupelės

Tai svidulkiai augalai. Net jei šalia bus kelių rūšių ankštinių, kryžminis apdulkinimas neįvyks.

Kaip rinkti ankštinių sėklas. Sulaukite, kol ankštiniai prinoks, atverkite ankštis ir suberkite pupeles ir žirnius į indus. Paskui paberkite juos plonu sluoksniu ir porą savaičių padžiovinkite šiltoje patalpoje pavėsyje. Sėklas peržiūrėkite – jei pamatysite sėklų su nedidelėmis skylutėmis, išmeskite, kadangi jos sukirmijusios.

Pomidorai

Pomidorai yra savidulkiai, todėl drąsiai rinkite jų sėklas. Sėkloms nuskinkite didžiausius prinokusius pomidorus. Šaukšteliu išrinkite sėklas su minkštimu, sudėkite į dubenį ir palaikykite dvi–tris dienas kambario temperatūroje; per tą laiką minkštimas ims rūgti, pomidorų sultys pašviesės, o sėklos iškils. Tada sėklas perplaukite vandeniu ir maždaug savaitę padžiovinkite.

Paprikos

Paprikos apsidulkina, jei nėra vabzdžių, o darže visada bus bičių ar kamanių, todėl kryžminio apdulkinimo greičiausiai neišvengsite, nebent apdengsite augalus plėvele, kad jų nepasiektų vabzdžiai. Arba auginkite paprikas namuose vazonuose.

Nuskynus sunokusias paprikas, reikia jas šiek tiek palaikyti, kad apvystų. Tada perpjaukite perpus, sėklas paberkite ant popieriaus ir savaitę padžiovinkite kambario temperatūroje.

Netaisyklingų formų agurkai

Augalai, kuriuos apdulkina bitės ir kamanės

Agurkai

Agurkus patartina apdulkinti patiems, tai nėra paprasta, užtai garantuos, kad rūšys tarpusavyje nesusimaišys. Vyriškos giminės agurko žiedo pumpurą atsargiai praskleiskite, vatos pagaliuku pabraukite per kuokelius; tada praskleiskite moteriškos giminės žiedo pumpurą (jo pagrinde bus maža agurko užuomazga) ir patepkite pagaliuku su žiedadulkėmis piestelę. Po dirbtinio apdulkinimo apdenkite žiedą gaubtu iš popieriaus ar medžiagos ir apriškite prie pagrindo, kad nepatektų vabzdžiai. Metodas ilgas, bet pakanka atlikti jį kartą per 6–8 metus – būtent tiek laiko yr tinkamos surinktos agurkų sėklos.

Pasirinkite kelis agurkus, tegu jie užauga. Kai agurkai bus rusvos spalvos, nuskinkite juos ir padėkite į šiltą vietą – tegu guli, kol suminkštės. Agurkus perpjaukite išilgai, išskobkite sėklas ir sudėkite į stiklinį ar emaliuotą indą, palaikykite 3–4 dienas, tada perplaukite vandeniu. Kokybiškas sėklas dar kartą perplaukite, plonu sluoksniu paberkite ir džiovinkite maždaug savaitę.

Arbūzai, melionai, moliūgai, aguročiai, patisonai

Šie augalai apdulkinami rankiniu būdu, taip kaip agurkai.

Kaip rinkti jų sėklas? Vaisų perpjaukite perpus, atskirkite sėklas nuo minkštimo, kruopščiai nuplaukite ir paberkite plonu sluoksniu ant popieriaus. Savaitę džiovinkite, periodiškai pamaišydami.

Kur laikyti sėklas žiemą

Žiemą sėklas geriausia laikyti medžiaginiuose maišeliuose. Tiks ir polietileno maišeliai, tik į juos nepatenka oras, todėl tokius maišelius pripildykite tik iki pusės; stebėkite – jei maišelis susiraukšlėjo, vadinasi, sėklos sunaudojo orą, tokiu atveju atriškite maišelį ir įleiskite į vidų oro.

Optimali sėklų laikymo temperatūra – 10–15 laipsnių šilumos. Tiesa, butuose bus sunku užtikrinti tokią temperatūrą, tad laikykite sėklas kambario temperatūroje, svarbiausia, kad nebūtų stiprių temperatūros svyravimų (virtuvė tikrai netiks).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)