1. Itin aukšta temperatūra

Nors pomidorai mėgsta šiltą orą ir gerai auga karštyje, nuolatinė karšta temperatūra (32 °C ir daugiau) skatina pomidorų lapus suktis. Ekstremalus karštis augalui sukelia stresą, o susisukę lapai – tai augalo bandymas taupyti vandenį.

Kad sumažintumėte karščio poveikį, naudokite audeklą pavėsiui sudaryti arba tinklelį. Nors tai nepakeis aplinkos karščio, tačiau sumažins jo intensyvumą ir pagerins augimą.

2. Per daug saulės

Dar viena susisukusių pomidorų lapų priežastis – tiesioginė saulė. Paprastai ji yra naudinga pomidorams, tačiau kartais gali būti per intensyvi, jei UV spinduliai yra stiprūs. Patikrinkite UV spindulių indeksą savo vietovėje.

Pomidorai

Kai UV spinduliai itin stiprūs, galite pastebėti, kad pomidorų lapai nudega saulėje (pagelsta) ir nudžiūsta, taip pat susisuka, kad sumažintų karštų spindulių veikiamą paviršiaus plotą.

Kad sumažintumėte saulės žalą, naudokite audeklą arba tinklelį pavėsiui sudaryti. Nors jis visiškai neapsaugos augalo nuo saulės, tačiau jos poveikis bus mažesnis.

3. Nepakankamas laistymas

Pomidorams reikia daug vandens, kad užaugintų sultingus vaisius. Jei dėl aukštos temperatūros ir per daug saulės dirvožemyje trūksta vandens, pomidorų lapai susisuka, kad sulaikytų vandenį ir išgyventų.

Dirvožemis gali ilgiau išlaikyti vandenį, tačiau tai nereiškia, kad pomidorams negali jo trūkti. Žinoma, tokiu atveju pomidorus reikia daugiau laistyti, tačiau yra svarbūs ir keli kiti dalykai.

Laistykite tinkamu laiku. Laistant anksti ryte, kai vėsiau, sumažėja vandens kiekis, kuris išgaruoja dar nespėjęs pasitarnauti augalui. Nors naktį būna vėsiau, nelaukite laistymo iki vakaro. Tai gali sukelti grybelį, puvinį ir mažesnį pomidorų augalų vaisių kiekį.

Jei galite, pasirinkite automatinį laistymą.

Laistytuvas

Dirvožemį papildykite medžiagomis, kurios padeda sugerti ir sulaikyti vandenį, pavyzdžiui, natūraliu mulčiu, šienu ir net išdžiūvusia nupjauta žole ar šakelėmis.

4. Persodinimo šokas

Daigų ar jaunų sodinukų perkėlimas į sodą gali kelti stresą augalams. Su persodinimu susiję temperatūros svyravimai ir šaknų pažeidimai sukelia kai kurių veislių pomidorų savigyną – jie susisuka lapus.

Dažnai augalai per porą savaičių patys atsigauna. Kai pomidorai įsitvirtina, gausiai laistykite. Norėdami sumažinti persodinimo šoką ateityje, prieš sodindami daigus lėtai aklimatizuokite juos sodo sąlygoms ir atsargiai elkitės su šaknimis. Persodinimą atlikite vėsesnę, apniukusią dieną arba suteikite persodintiems pomidorams laikiną pavėsį, uždengdami juos medžiaga, kuri užstotų tiesioginius saulės spindulius.

5. Per stiprus genėjimas

Nors pomidorų genėjimas gali paskatinti vaisių vystymąsi, jis taip pat gali sukelti problemų, kai vienu metu pašalinama per daug lapijos. Augalas pajunta, kad staiga netenka energiją gaminančių lapų, ir reaguodamas į stresą susuka likusius lapus.

daigai

Geriausia priemonė nuo per didelio genėjimo yra gerai palaistyti augalą ir duoti jam laiko atsigauti. Tegul lieka naujų lapų. Per porą savaičių augalas turėtų vėl tapti sveikas.

6. Prastas dirvožemio maitinimas

Jei dirvožemyje yra per daug azoto, pomidorų augalai augins per daug lapų, o dirvožemyje nebus pakankamai maistinių medžiagų ir vandens jiems išlaikyti. Todėl lapai susisuks ir nukris žemyn.

Jei dirvožemyje nepakanka kalio arba fosforo, tai gali stabdyti augalų augimą, todėl jie užaugins mažiau vaisių, o lapai pageltonuos ir susisuks.

Kai kuriems sodininkams pavyksta trūkstamų maistinių medžiagų papildyti trąšomis, tačiau įsitikinkite, kad jas naudojate tinkamos rūšies. Geriausia strategija, kaip išvengti susisukusių lapų ateityje, prieš sodinant pomidorus pakeisti dirvą.

7. Virusai

Kai kurie iš jų sukelia lapų susisukimą ir prastą augimą. Du dažniausiai pasitaikantys yra lapų garbanojimosi virusas ir pomidorų mozaikos virusas. Jei ant pomidorų augalų nustatėte virusą, patikrinkite, ar netoliese nėra kitų užsikrėtusių augalų.

pomidorai

8. Herbicidai

Pomidorai yra labai jautrūs herbicidams. Tai reiškia, kad jei netoliese naudojamos piktžolėms naikinti skirtos priemonės ir dalis jų patenka ant pomidorų lapų, jie gali būti pažeisti. Tokiu atveju lapai dažnai nusvyra žemyn.

Parenga pagal gardendesign.com ir bhg.com informaciją.