Tačiau ministerija patvirtino, kad ūkininkai atsisako tokių eksportui skirtų kultūrų kaip kukurūzai ir pereina prie „paprastesnių, nišinių“ kultūrų, skirtų gyventojams išmaitinti, įskaitant žirnius ir miežius.
Sėti javus planuojama visoje Ukrainoje, kur tik nevyksta aktyvūs karo veiksmai.

„Jau matome, kad Chersono, Odesos ir Mykolajivo srityse, nepaisant visko, sėja po Ukrainos vėliavomis jau prasidėjo“, – teigė Ukrainos žemės ūkio politikos ir maisto viceministras Tarasas Vysockis.

Ukrainoje yra beveik 30 mln. hektarų dirbamos žemės, tačiau daugelio plotų šiuo metu negalima naudoti, nes juos yra okupavusios Rusijos pajėgos arba ten vyksta aktyvūs mūšiai.

Dėl šios priežasties ministerijos prognozėse bendras vasarinių pasėlių plotas buvo sumažintas 20 proc.

Ministerija nurodė, kad Ukrainos kontroliuojamoje teritorijoje prognozuojamas pagrindinių vasarinių kultūrų pasėlių plotas 2022 metų derliui sieks 5,99 mln. hektarų ir bus 1,689 mln. hektarų mažesnis nei pernai.

Kovo 23 dienos duomenimis, Ukrainos ūkininkai pavasarinėmis kultūromis apsėjo 150 tūkst. hektarų, o tai sudaro 2 proc. numatyto ploto, pranešė ministerija.

74 800 ha (7 proc. nuo pradinio tikslo) buvo apsėti miežiais, 22 500 ha (14 proc. nuo pradinio tikslo) – kviečiais, 21 100 ha (12 proc. nuo pradinio tikslo) – žirniais, 15 200 ha (11 proc. nuo pradinio tikslo) – avižomis.

Kovo 23 dienos duomenimis, 1 600 ha (6,7 proc. nuo pradinio tikslo, prieš patikslinant duomenis) taip pat buvo apsėta rapsais.

Saulėgrąžų ir sojų kol kas pasėta mažai – atitinkamai 2 200 ha iš numatytų 4,8 mln. ha ir 2 000 ha iš numatyto 1 mln. ha.

Didelio masto kukurūzų, saulėgrąžų, sojų ir rapsų sėja paprastai prasideda balandžio pabaigoje ir tęsiasi iki birželio mėnesio.

Žieminėmis kultūromis buvo apsėtas 7,7 mln. ha plotas, o tai yra 5,5 proc. daugiau nei 2021 metais.

Žieminiai kviečiai užėmė 6,5 mln. ha, t. y. 6,5 proc. daugiau nei pernai, rugiai – 159 tūkst. ha (27 proc. daugiau nei pernai), miežiai – 1 mln. ha (tiek pat, kiek ir pernai).

Žieminiai rapsai buvo pasėti 1 mln. 24 tūkst. ha plote, o tai yra 13 proc. daugiau nei 2021 metais.

Ministerija taip pat pažymėjo mananti, jog sumažės plotai, kuriame auginamos tokios pelningos kultūros kaip saulėgrąžos ir kukurūzai, tačiau išaugs plotai, kuriuose bus pasėtos lengvai auginamos kultūros, pavyzdžiui, žirniai, miežiai ir avižos.

Taip bus siekiama užtikrinti maisto šalies gyventojams Rusijos invazijos metu.

„Šie kultūriniai augalai anksčiau buvo nišiniai, tačiau jie yra paprasčiau auginami ir svarbūs žmonių mitybai“, – sakė T. Vysockis.

„Taigi regėsime poslinkį nuo kultūrų, skirtų eksportui, prie javų, skirtų vartojimui šalies viduje“, – sakė jis.

Šis pranešimas pasirodė po to, kai kilo būgštavimų dėl sėjos sezono trikdžių ir karo poveikio Ukrainos žemės ūkiui.

T. Vysockis sakė, kad dėl vykstančio karo pasėlių plotai greičiausiai sumažės apie 30 proc., tačiau tebevykstant aktyviems koviniams veiksmams, padėtis išlieka labai nenuspėjama.

Ukraina yra stambi kviečių, miežių ir saulėgrąžų sėklų eksportuotoja.

Tebesitęsiantis Rusijos karas prieš Ukrainą sėjos kampaniją sutrikdys abiejose šalyse ir sukels reikšmingą maisto produktų stygių pasaulio rinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)