Kiaulių virusas žlugdo 2 mlrd. dolerių neteisėtą mėsos rinką

Griežtesnė kontrolė Kinijos pasienyje nusmukdė neoficialios produkcijos apimtis, importuojamas į šalį per jos artimiausias kaimynes, - tai yra iki 2000 buivolų mėsos konteinerių, kuriuos Indijos gyvulių augintojai siunčia į Indiją kas mėnesį per Vietnamą, kad apeitų 18-a metų Pekino taikomą draudimą.

Pardavimai sumažėjo perpus nuo tada, kai, aptikus afrikinio kiaulių maro židinį Kinijoje, praėjusiais metais pasienyje buvo sugriežtinta kontrolė; buivolų mėsos tiekimas per Vietnamą šiuo metu sumažėjęs iki maždaug 1000 konteinerių per mėnesį, skelbia Indijos mėsos eksportuotojų asociacija „All India Meat and Livestock Exporters Association“. Grupė siekia, kad Pekinas leistų Indijai ir vėl laisvai pardavinėti mėsą Kinijai, nes, pasak jos, tokia prekyba palengvintų pašalinti ten gresiantį baltymų trūkumą.

„Nepaprastai svarbu užsitikrinti tiesioginę prieigą prie Kinijos rinkos, - kalbėjo asociacijos viceprezidentas Fauzanas Alavis. – Prieiga per Vietnamą yra visiškai chaotiška, nereguliari. Mes reikalaujame tiesioginės prieigos, nes tokia sistema būtų naudinga kinų vartotojams, tiek kokybės, tiek kainos požiūriu“.

Kinija uždraudė visų porakanopių gyvūnų mėsos importą iš Indijos po snukio ir nagų ligos protrūkio 2001 metais. Liga, kuria serga tokie gyvūnai kaip buivolai, galvijai ir avys, fiksuojama Kinijoje ir Indijoje. Pietų Azijos šalis vykdo plataus masto vakcinavimo programą, mėgindama sukontroliuoti ligą. Kinijos muitų administracija atsisakė komentuoti.

„Valdžia griežtai tikrina importą, ir mėsos kontrabandos mastas mažėja, - interviu sakė pramonės portalo „soozhu“ vyriausiasis analitikas Fengas Yongshui. - Gyvulininkystės pramonė negali patirti dar vieną smūgį po kiaulių maro protrūkio“.

Anot Fengo Yongshui, kontrabandinė mėsa daugiausia parduodama perdirbimo įmonėms, kurios perdirba ją į paruoštus ar pusiau paruoštus produktus.

Mėsa Kinijoje

Smarkus pardavimų užsienio rinkose sumažėjimas smogė dar vieną smūgį mėsos eksportuotojams Indijoje, nes dėl paties jų egzistavimo smarkiai abejoja vietiniai induistai nacionalistai. Auganti konkurencija su tradiciniais jautienos eksportuotojais, pavyzdžiui, Australija bei Brazilija, taip pat apribojo pramonės mastą, – pernai šalies buivolų mėsos tiekimas nuo 2014 metais pasiekto maksimumo sumažėjo apie 25 proc. iki 1,56 mln. tonų, rodo JAV žemės ūkio departamento duomenys.

Paklausos nuosmukis nusmukdė buivolų mėsos kainas Indijoje iki 3,10 ir 3,20 dolerio už kilogramą, palyginti su kainomis Kinijoje, apie 5 dolerius už kilogramą, teigė F. Alavis. Iki afrikinio kiaulių maro apie 98 proc. buivolų mėsos, kurią Indija eksportavo į Vietnamą, buvo persiunčiama į Kiniją, rinka sudarė daugiau nei pusę viso Indijos eksporto 2017-2018 metais, sakė jis.

Kinijos „neoficialus“ galvijų mėsos importas vertinamas maždaug vienu milijonu tonų per metu, Honkongą ir Vietnamą priskiriant prie didžiausių pasienio kritimo punktų.

Indijos eksportuotojams lieka guostis tuo, kad kiaulių maras turi ir „šviesiąją pusę“: keičia Vietnamo mėsos vartojimą, didindamas buivolų bei jautienos paklausą. Vietnamas nuo šių metų vasario, kai pirmą kartą paskelbė apie ligos protrūkį, paskerdė 2,3 mln. kiaulių. Indijos eksportas į šią rinką pašoko apie 30 proc., sakė F. Alavis.

Nors buivolų mėsos Vietname parduodama už maždaug 3,30-3,50 dolerio už kilogramą, ji vis tiek yra daug brangesnė nei kiauliena (2,20-2,40 dolerio už kilogramą), tačiau jos populiarumas auga dėl kiaulių maro, sakė F. Alvis, kuris taip pat eina „Allanasons Pvt.“, didžiausios buivolų mėsos eksportuotojos, direktoriaus pareigas.