Tačiau šiemet šventės bus kiek kitokios. Pardavėjai kalba, kad nors mėsos kainos panašios kaip ir pernai, tačiau žmonės renkasi kur kas atidžiau ir taupiau nei ankstesniais metais. Kas kita dėl paukštienos. Dėl paukščių gripo Lenkijoje sparnuočių trūksta ir jie bent 30 proc. brangesni nei ankstesniais metais.

Pardavėjai prognozuoja, kad pagrindinis prekybos bumas prasidės savaitgalį ir tęsis visą ateinančią savaitę. Sukame į Vilniaus Kalvarijų turgavietę.

„Žmonės ieško išpjovų, liežuvių, kryžmių. Parduodu jautieną. Išpjova 25 eurai už kilogramą, kryžmė 14 eurų. Žmonės nebeieško pigiausios mėsos Jei šventės, tai vidutinis pirkėjo krepšelis 50-60 eurų. Paprastomis dienomis jis kur kas kuklesnis“, – pasakoja jautiena prekiaujanti Liucija.

Moteris vardina ir populiariausias prekes: perkamos mentės (4,5 eur/kg), šonkauliai su gana daug mėsos 6 eurai, kumpis 7-7,5 euro.

„Žmonės išmoko švęsti, neperka tiek, kad produktų liktų ir kitiems metams“, – pasakoja kiauliena prekiaujantis Remigijus ir vardina, ko ieško pirkėjai: sprandinės, šoninė, šaltienai kojų, galvų. Naujiena ta, kad žmonės perka ir daugiau mėsos, kad galėtų patys pasigaminti savo dešrų.

Kainos, lyginant su pernai metais tos pačios. Net kai Vokietija nebegalėjo kiaulienos išvežti į Kiniją ir kiauliena ženkliai pigo, žmonės nešlavė prekystalių, kad prikimštų šaldytuvus. Tad kalėdinei prekybai pardavėjai užsakomo kiekio nedidins.

Kalbant apie kiaulieną, dešrelių kilogramas 5,5-6,5 eurai už kilogramą, sprandinė 7 eurai, mentė 4-4,5 euro už kilogramą. Kojos 2,5-3 eurai už kilogramą.

„Viena iš nedaugelio prekių, kuri pabrango, tai kojos. Visiems reikia šaltienos, kurią verda per šventes. Jų tiesiog pritrūksta ir kaina kyla“, – šypsosi Remigijus.

Paukštiena prekiaujantis Jaroslavas sako, kad šiemet kalėdinis paukštis bus antis. Žąsis brangesnė, turi savotišką skonį, dėl to dauguma jos nesirenka.

„Dėl paukščių gripo Lietuvoje paukščių buvo užauginta mažai. Negalėjome iš Lenkijos, kur siautė ši liga, atvežti paukščiukų. Paklausa yra žąsims, antims, kalakutams, tačiau jų tiesiog nėra reikalingo kiekio“, – aiškina Jaroslavas.

Vidutinės ančiuko kainos nėra – už juos prašo nuo 5 iki 11 eurų už kilogramą. Pigiausi lenkiški šaldyti ir kalibruoti. Jų turguje galima nusipirkti už 5 eurų. Jei ančiukas augintas pas ūkininką, maitintas grūdais, jo kilogramas 10,99 euro už kilogramo.

„Žmonės kuo toliau, tuo labiau ieško ekologiškų, augintų natūraliomis sąlygomis, ne paukštynuose, sparnuočių ir sutinka už juos mokėti kur kas daugiau. Žąsys šaldytos 6-7 eurai, atvežtos iš ūkininkų 11,9 euro už kilogramą“, – pasakoja Jaroslavas ir sako, kad per daugybę metų susiformavo tiek tiekėjų, tiek pirkėjų ratas, kuriems reikia kokybiškų ir brangių prekių.

Vidutinis pirkėjo krepšelis 30-50 eurų. Matosi, kad žmonės vis stipriau taupo, nes kilo ne tik maisto, bet ir daugelio kitų prekių kainos. Pasak Jaroslavo, paukštiena brango nuo 30 proc.

Kalbant apie dalis, populiariausios antienos šlaunelės. Višta nebėra kalėdinis patiekalas.

Sukame į Benedikto turgų. Nors pardavėjai nekalbūs, tačiau į kainas vis tiek galima pažiūrėti. Ėrienos šonkauliai 15 eurų už kilogramą, kumpis – 20 eurų. Antis 7 eurai už kilogramą, žąsis – 10 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)