Lenkija ir Slovakija, atmetusios tikimybę, kad Rusijos sprendimas nutraukti su Kyjivu sudarytą eksporto susitarimą gali sutrikdyti maisto produktų tiekimą, pranešė apie ketinimą iki pat metų galo pratęsti draudimą importuoti grūdus iš Ukrainos, rašo unian.net.

Remiantis „Bloomberg“ pranešimu, Lenkijos žemės ūkio ministras Robertas Telusas nurodė nematantis priežasčių, dėl kurių reikėtų atšaukti žemės ūkio produkcijos embargą.

„Negalėčiau rasti jokių svarių argumentų, paaiškinančių, kodėl rugsėjo viduryje reikėtų atšaukti dabar galiojantį draudimą. Tikiuosi, kad embargas nebus nutrauktas, kad mes, priklausantys penkių ES šalių koalicijai, sugebėsime pasiekti jo pratęsimo“, – pareiškė R. Telusas ir pridūrė, kad susitarimas su ES, kaip ir anksčiau, leidžia vykdyti tranzitinį pervežimą į kitas šalis.

Slovakijos žemės ūkio ministras Jozefas Birešas savo ruožtu pranešė apie trečiadienį, liepos 19 d., Varšuvoje įvyksiantį penkių rytinių ES šalių atstovų susitikimą, per kurį bus ruošiamas Europos Komisijai skirtas pareiškimas dėl draudimo pratęsimo ir papildomo jo taikymo kitoms prekėms.

Pasak jo, buvo aišku, kad papildomos pasiūlos paveiks kainas, apims vis platesnį produktų asortimentą, pvz., braškes ir avietes Lenkijoje. Visgi Slovakijos ministras mano, kad, nepaisant šito, Europos Komisija veikiausiai nepalaikys platesnio draudimo taikymo idėjos.

„Mes visapusiškai palaikome Ukrainą, tačiau su sąlyga, kad maisto produktų importas neiškreips vidaus rinkos. Mes nuimame derlių ir kai kurie mūsų sandėliai yra perpildyti dėl anksčiau importuotų grūdų“, – nurodė J. Birešas.

Karas Ukrainoje ir su grūdais susijusios aplinkybės

Lenkijoje ir Slovakijoje, taip pat Bulgarijoje, Rumunijoje bei Vengrijoje iki rugsėjo vidurio numatyta riboti ukrainietiškų grūdų pirkimą. Šitoks sprendimas buvo priimtas po vietos ūkininkų protestų, kilusių sumažėjus kainoms.

2023 m. liepos 17 d. Rusija oficialiai pasitraukė iš susitarimo dėl grūdų. Turkijai ir Ukrainai, taip pat JT sekretoriatui Rusija oficialiai pranešė prieštaraujanti, kad susitarimas dėl grūdų būtų pratęstas, ir atšaukė grūdų koridoriaus saugumo garantijas.

Tą pačią dieną Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad susitarimas dėl grūdų įėjo į istoriją. Jis pranešė apie numatomą susitikimą su Turkijos užsienio reikalų ministru ir patikino, kad iškilusį klausimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu siekiama išspręsti dar iki rugpjūčio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)