Kembridžo ir Aberdyno universitetų (Jungtinėje Karalystėje) bendras tyrimas įvertino, jog šiltnamio efektą skatinančių dujų išsiskyrimas iš mėsos pramonės objektų išaugs dar 80 proc., jei gyventojai ir toliau tokiais kiekiais valgys mėsą.
Vis daugiau susigundo „amerikietiška“ dieta
Tuo metu Europos ir pasaulio valdantieji bando rasti įvairiausių būdų, kaip šių dujų išsiskyrimą nors trupučiu sumažinti. Mėsos mėgėjai apsunkina šios užduoties įgyvendinimą.
Britų mokslininkai nustatė, jog vis daugiau žmonių pradeda maitintis „amerikietišku“ stiliumi. Tai reiškia, jog jie pradeda vartoti daugiau mėsos ir pieno produktų.
Tyrimo išvadose rašoma, jog jei tai tęsis ir toliau, vis daugiau miškų ar žmonių maistui auginamų javų laukų teks paaukoti ganykloms, o ūkininkai vos suspės patenkinti reikalavimus „Mėsos!“.
Mokslininkė: mūsų pasirenkamas maistas yra problema
Miškų kirtimas iškart padidins anglies dioksido kiekį atmosferoje, daugiau auginamų galvijų didins metano dujų kiekį, o gausiai naudojamos trąšos dar labiau paspartins klimato šilimą.
Studijos vyriausioji tyrėja Bojana Bajzelj iš Kembridžo universiteto, teigė, jog „nuo pagrindinių biofizikos principų mes neišsisuksime“.
Nutukimas - XXI amžiaus epidemija
Mokslininkų nuomone, situacija pasikeistų į gerąją pusę, jei besivystančių šalių ūkininkai būtų remiami ir skatinami gauti kuo gausesnį derlių iš savo dirbamų laukų. Iš vartotojų pusės būtų itin naudinga, jei žmonių populiacija pagaliau išmoktų nešvaistyti maisto ir nemėtyti visiškai vartojimui tinkamų produktų į šiukšliadėžę.
Trečias pasiūlymas – žmonėms reikėtų maitintis sveikesniu maistu, vartoti mažiau gyvulinių produtų. Jei žmonija pradėtų laikytis šių trijų mokslininkų rekomendacijų, pavyktų pasiekti 2009-aisiais į atmosferą išmestų šiltnamio efektą skatinančių dujų lygį.
Ši studija – naujausias tyrimas, perspėjantis apie gausaus mėsos ir pieno produktų vartojimo riziką bei poveikį pasaulio klimatui.
Galima piktintis mokslininkų išvadomis, tačiau joms pritartų visuomenės sveikatos specialistai, kurie praneša, jog nutukimo problemą jau galima skelbti šio amžiaus epidemija.
Kaip situaciją komentuoja „Reuters“ žurnalistas Rogeris Harrabinas, žmonės šioje situacijoje „balsuoja“ savo piniginėmis ir pilvais, o mėsainis su grybais savo pardavimais toli gražu atsilieka nuo mėsainio su jautiena pardavimų.