Finansų ministras Vilius Šapoka įsitikinęs, kad šešėlis yra gobšumo, abejingumo ir veidmainiškumo simbolis.

„Skundžiamės per mažomis pensijomis ir kartu kuriame schemas, kaip išvengti mokesčių, išsisukti iš esamos socialinės-mokestinės sistemos. Šešėlis, panašu, yra meška – kaip sovietinės sistemos reliktas, kuri ateina ir išmindžioja tai, kas jau veikia, auga“, – konferencijoje kalbėjo ministras.

Jis palygino nesąžiningus verslininkus su kelių gaideliais, kuriems visai linksma ir smagu važinėtis pažeidžiant taisykles.

„Vogti iš valstybės – kaip vogti iš mamos kišenės“, – kalbėjo ministras, pripažinęs, kad Lietuvoje šešėlinė ekonomika užima nemenką dalį visos ekonomikos. V. Šapoka teigė, kad Vyriausybė tikisi iš šešėlio ištraukti 800 mln. Eur.

Vilius Šapoka

„Jeigu visą tą skaičių panaudotume pensijoms, jas galėtume padidinti apie 100 Eur. Visas dideles sumas, kurias pavyks ištraukti iš šešėlio, reikės panaudoti kovai su skurdu ir nelygybei mažinti“, – kalbėjo ministras ir pridūrė, kad vien šiemet iš šešėlio suplanuota ištraukti apie 170 mln. Eur.

Jo teigimu, didžiausias neapskaitomos ekonomikos mastas susijęs su slepiamu atlyginimų mokėjimu. Esą nemažai verslininkų iki šiol „žaidžia“ nurodydami, kad darbuotojas dirba ne visą etatą.

V. Šapoka svarstė, kad daugiausia „šešėlio“ yra paslaugų ir mažmeninės prekybos sektoriuose. Ministras žadėjo, kad čekių loterija bus pradėta jau šį rudenį. „Manome, kad tokia priemonė irgi duos teigiamą rezultatą, paskatins žmones domėtis“, – kalbėjo ministras ir teigė, kad numatomi piniginiai prizai iki kelių tūkstančių eurų.

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius pristatė šių metų naujovę – „Vyšninio voko“ iniciatyvą, jos tikslas – atkreipti dėmesį į nuslepiamus mokesčius ir nesukaupiamą būtinąjį darbo stažą: kiekvienais metais ketvirtadalis į pensiją išeinančių žmonių neturi sukaupę būtinojo 30 metų stažo, o iš viso tokių pensininkų šiuo metu yra per 51 tūkst.

Direktorius pasakojo, kad per artimiausias tris savaites apie 140 tūkst. gyventojų bus išsiųsta informacija apie jų sukauptą socialinio draudimo stažą ir būsimą prognozuojamą pensiją.

M. Sinkevičiaus teigimu, šiuo metu yra apie 10 tūkst. įmonių vadovų, kurie per visus darbus oficialiai neuždirba ir 380 Eur per mėnesį.

„Rengdami šią akciją siekiame atkreipti visų Lietuvos gyventojų dėmesį į šešėlinės ekonomikos daromą žalą mūsų valstybei ir asmeniškai kiekvienam jos gyventojui. Taip pat draugiškai priminti, kad šešėlyje nusėdantys pinigai – nuslėpti ir nesumokėti mokesčiai į biudžetą – tai mūsų valstybės piliečiams nesuteiktos kokybiškesnės viešosios paslaugos, neišplėtota infrastruktūra ir mažesnė socialinė piliečių gerovė“, – sako asociacijos „Investors‘ Forum“, kuri vykdo pilietinę akciją „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“, vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Ji pasakojo, kad, pvz., Gariūnų turgavietėje kasos čekiai iki šiol neišduodami, nors patys prekeiviai dirba po stogu ir turi visas galimybes juos išduoti.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, nėra vieno recepto, kaip sumažinti šešėlinės ekonomikos mastus. Tačiau pats geriausias būdas – įtraukti kuo daugiau Lietuvos žmonių šiai problemai spręsti, didinti visuomenės pilietiškumą ir netoleranciją „šešėliui“.

Kiekvienas žmogus turi suvokti, kad gaudamas atlyginimą „vokelyje“, pirkdamas kontrabandines prekes ar nereikalaudamas kvito už įsigytą prekę skriaudžia save, savo šeimą ir valstybę.

Prezidentė pabrėžė, kad siekiant kuo labiau įtraukti visuomenę, būtina aktyviai dirbti ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir regionuose.

Sodra“ skaičiuoja, kad 2016 m. daugiau nei 168 tūkst. Lietuvos gyventojų gavo mažesnį nei minimali mėnesinį alga (MMA) darbo užmokestį. Vidutinės šių žmonių pajamos sudarė 196,9 Eur, o minimali mėnesinė alga šiuo metu siekia 380 Eur. Kai kurie šių žmonių neabejotinai dalį atlyginimo gauna „vokelyje“, ir jų nedeklaruojami pinigai didina šešėlinės ekonomikos mastą.

Jei žmonės, kurie per praėjusius metus oficialiai uždirbo mažiau nei MMA, būtų gavę bent minimalią mėnesinę algą, t. y. 380 Eur, ir nuo jos būtų buvusios mokamos valstybinio socialinio draudimo įmokos (VSD), į biudžetą būtų papildomai surinkta 114,5 mln. Eur per metus (skaičiuojant laikoma, kad VSD įmokų tarifas yra 31 proc.).

Tokią sumą paskirsčius vien tik pensininkams, kiekvienam jų kas mėnesį prie gaunamos senatvės pensijos būtų galima pridėti po 16 Eur. 2017 m. kovo mėn. Lietuvoje buvo 590,8 tūkst. senatvės pensijų gavėjų, o jų vidutinė pensija sudarė 273,9 Eur.

Jeigu šie pinigai būtų paskirstyti mamoms, auginančioms vaikus, visus metus vidutines išmokas būtų buvę galima mokėti net 15753 mamoms. Kovo mėnesio duomenimis, vaiko priežiūros išmokas gavo apie 42,6 tūkst. tėvų. Vidutinė mėnesinė išmoka mamai arba tėčiui, išėjusiems vienų metų trukmės vaiko priežiūros atostogų, 2017 m. kovą sudarė 606,3 Eur neatskaičius mokesčių.

Valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – VMI) darbuotojai, dalyvaudami pilietinės iniciatyvos „Baltoji banga“ organizuojamuose tradiciniuose renginiuose „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“, pirmą kartą „gyvai“ dėkoja visiems šalies sąžiningiems mokesčių mokėtojams už laiku vykdomas mokestines prievoles.

Įvairūs tyrimai rodo, kad šešėlinės ekonomikos dalis šalyje kelerius metus iš eilės mažėja, o VMI duomenys indikuoja, kad sąžiningų mokesčių mokėtojų skaičius nuolat auga. Praėjusiais metais į nacionalinį biudžetą įmonės ir gyventojai sumokėjo beveik 371 mln. Eur (5,5 proc.) mokesčių daugiau nei 2015 m., o I-ąjį šių metų ketvirtį į nacionalinį biudžetą gauta 14 proc. (233,7 mln. Eur) daugiau pajamų nei pernai. Reiktų pažymėti, kad 2016 metais net 97,5 proc. mokesčių mokėtojų laiku teikė PVM deklaracijas, o 98 proc. gyventojų pajamų mokesčio ir 94 proc. PVM buvo sumokėta laiku.

„VMI vadovai ir darbuotojai mokesčių mokėtojams turi progų padėkoti ir tą daro nuolat, tačiau akcijos „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ metu garsiai sakome ačiū visiems sąžiningiems mokesčių mokėtojams: įmonių savininkams, direktoriams, darbuotojams, versliems gyventojams ir, be abejo, buhalteriams, kurių pagalbą ir bendradarbiavimą visad ypatingai vertiname“, – sako laikinasis VMI vadovas (viršininko pavaduotojas) Artūras Klerauskas ir pabrėžia, kad tik glaudus mokesčių mokėtojų ir administratoriaus bendradarbiavimas padeda užtikrinti augančias biudžeto pajamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (977)