Kaip pranešime teigia Seimo LVŽS frakcija, iki šiol galiojanti tvarka yra ydinga – kasmetinių atostogų trukmė Lietuvoje yra mažiausia, kokia tik gali būti pagal Europos Sąjungos (ES) reikalavimus. Kitose vakarų šalyse, pvz., Austrijoje, Danijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Švedijoje kasmet atostogaujama nuo 25 iki 35 darbo dienų.

„Tikimasi, kad ilgesnės atostogos apsaugos darbuotojus nuo dažnai šalyje pasitaikančio pervargimo, pagerins sveikatą ir gyvenimo kokybę“, – sako LVŽS frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė.

Aušrinė Norkienė

Anot A. Norkienės, vykdydamas iš darbo sutarties kylančias pareigas ir atlikdamas darbinę veiklą asmuo palaipsniui pavargsta ir jo fizinė bei protinė būklė tampa prastesnė. Laikui bėgant, nepertraukiamas darbuotojo darbas kelia vis didesnę grėsmę darbuotojo saugai ir sveikatai.

„Kita problema ta, kad šiuolaikinėje visuomenėje daugelis žmonių būna taip pasinėrę į darbus, kad nebemoka atsipalaiduoti ir pailsėti. Todėl net per pirmąsias atostogų savaites mintimis neatitrūksta nuo kasdieninių darbų. Tikrasis poilsis prasideda tik vėliau“, – sako LVŽS frakcijos Seime seniūnės pavaduotoja Guoda Burokienė.

Guoda Burokienė

Nauju Darbo kodekso pakeitimu siūloma įtvirtinti darbuotojams ne mažiau kaip 22 darbo dienų (jeigu dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba ne mažiau kaip 26 darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę) kasmetines atostogas. Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip keturių savaičių trukmės atostogos.

Darbuotojams iki aštuoniolikos metų, darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, ir neįgaliems darbuotojams suteikiamos 27 darbo dienų kasmetinės atostogos arba 32 darbo dienų kasmetinės atostogos. Jeigu darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojams turėtų būti suteiktos penkių savaičių trukmės atostogos.

Šiuo metu darbuotojams suteikiamos ne mažiau kaip 20 dienų (jeigu dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba ne mažiau kaip 24 darbo dienų (jeigu dirbama šešias darbo dienas per savaitę) kasmetinės atostogos.

Darbuotojams iki aštuoniolikos metų, darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki keturiolikos metų arba neįgalų vaiką iki aštuoniolikos metų, ir neįgaliems darbuotojams suteikiamos 25 darbo dienų kasmetinės atostogos arba 30 darbo dienų kasmetinės atostogos.

Plačiau apie dabartinę suteikiamų atostogų tvarką skaitykite čia.