„Jeigu tie faktai pasitvirtins, vertinu labai neigiamai, nes kiek aš turiu informacijos, kad tai susieta su viešaisiais pirkimais - ar įvykusiais, aš dar neturiu informacijos, ar būsimaisiais viešaisiais pirkimais. Aš turiu informacijos, kad buvo atlikta krata tiek generalinio direktoriaus kabinete, tiek pavaduotojo, kuris atsakingas už infrastruktūrą ir plėtrą uosto (Gediminas Zumaras - BNS).

Ir kiek turiu informacijos, direktoriaus pavaduotojas yra sulaikytas ir toliau vyksta tyrimas.

Tai aš manau, kuo greičiau bus atliktas tyrimas, tuo bus geriau, aš manau, kad teisėsaugos institucijoms niekas neturėtų trukdyti atlikti šito darbo, o jeigu pasitvirtins, kad buvo korupciniai atvejai, tokie žmonės turi būti įvertinti teisine tvarka“, - žurnalistams Klaipėdoje prieš susitikimą su uosto vadovybe penktadienį sakė A. Butkevičius.

Jis tikino, kad susitikęs su A. Vaitkumi prašys pateikti daugiau informacijos apie kratas.

„Aš tai pirmiausiai ir paprašysiu generalinio direktoriaus, kad informuotų, kodėl įvyko toks tikrinimas, dėl kokių priežasčių, jeigu turi informaciją, ir jis turės atsakyti į mano užduodamus klausimus“, - tikino premjeras.

Premjero teigimu, G. Zumaras nėra socialdemokratų partijos narys.

„Tačiau viešųjų pirkimų kontrolė pastaruoju metu yra labai sustiprinta. Vyksta susitikimai su Viešųjų pirkimų tarnybos vadove, ji daro kiekvieno ūkio sektoriaus analizę. Galiu drąsiai pasakyti, kad kelių tiesimo darbų kainos ženkliai sumažėjo. Gal konkurencija išaugo? Gal kitos priežastys lėmė“, - svarstė A. Butkevičius.

Klaipėdos uosto direkcija patvirtino, kad pareigūnai sulaikė uosto infrastruktūros direktorių Gediminą Zumarą. BNS žiniomis, kitas sulaikytas asmuo yra didžiausios Latvijos kelių ir tiltų statybos įmonės „Latvijas tilti“ darbuotojas, nors įmonė to oficialiai nepatvirtina.

„Galime patvirtinti, kad birželio 16 dieną., ketvirtadienį, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje lankėsi STT pareigūnai bei atliko kratas. Šiuo metu mūsų turimomis žiniomis, jokio kyšio nerasta. Esame informuoti, kad laikinai yra sulaikytas direkcijos infrastruktūros direktorius Gediminas Zumaras“, - pranešė uosto atstovė Nijolė Dvarionaitė-Milkintienė.

Tirdama galimą korupciją uoste, STT ketvirtadienį taip pat sulaikė Latvijos pilietį. BNS žiniomis, pastarasis yra „Latvijas tilti“ darbuotojas, tačiau įmonė to kol kas nepatvirtina.

BNS kol kas nepavyko susisiekti nei su Klaipėdos uosto vadovu Arvydu Vaitkumi, nei su susisiekimo ministru Rimantu Sinkevičiumi. STT tyrimą žada pakomentuoti vėliau penktadienį.

Klaipėdos uosto infrastruktūros direktoriumi G. Zumaras tapo pernai, kai lapkritį direkciją paliko Algirdas Kamarauskas.

„Latvijas tilti“ yra gavusi nemažai uosto užsakymų - neseniai ji kartu su „Kamineros“ grupės statybų bendrove „Borta“ laimėjo 11,7 mln. eurų vertės Malkų įlankos gilinimo konkursą, ji buvo laimėjusi ir 14,9 mln. eurų vertės krovos bendrovės „Bega“ krantinių statybos konkursą, tačiau vėliau iš jo pasitraukė. Be to, „Latvijas tilti“ už 32,36 mln. eurų 2013 metais pastatė Klaipėdos uosto keleivių terminalo krantinę.

Įtaria davus tūkstantinį kyšį

STT pranešime spaudai rašoma, kad turimi duomenys leidžia įtarti, kad minėtos Latvijos bendrovės valdybos pirmininkas G. K., atstovaudamas Latvijos bendrovei, laimėjusiai net kelis statybų rangos konkursus VĮ KVJUD, kurių vertė siekia keliolika milijonų eurų, už VĮ KVJUD priimamus Latvijos bendrovei finansiškai naudingus sprendimus per kelis kartus G. Z. perdavė didesnės nei 250 MGL vertės kyšį. Šiuo metu MGL yra 38 eurai, taigi įtariamas kyšis galėjo būti 9500 eurų.

„Latvijas tilti“ vykdomasis direktorius yra Valerijus Gorjunas, vyriausiasis inžinierius - Andrejus Bočkariovas, finansų direktorė - Regina Vitriaka. Bendrovės atstovybės Klaipėdoje vadovas yra Mindaugas Kelpša, Vilniaus - Regina Barkauskienė.

Tuo pačiu metu sulaikymo operacija ir kiti procesiniai veiksmai buvo vykdomi ir Latvijoje. Latvijos KNAB sulaikė 6 asmenis, einančius aukštas pareigas viename iš didžiausių Latvijos verslo koncernų, atliko apie 20 kratų. Atliekant kratas buvo rasti ir paimti tyrimui reikšmingi dokumentai ir daugiau nei 100 000 eurų grynųjų pinigų.

STT Klaipėdos valdybos atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Lietuvai siekiant tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nare (EBPO) ir ratifikuoti EBPO konvenciją dėl kovos su užsienio valstybių pareigūnų papirkinėjimu tarptautiniuose verslo sandoriuose, STT, kaip specializuota Lietuvos kovos su korupcija institucija, stiprina bendradarbiavimą ir su kitų užsienio šalių antikorupcijos institucijomis.

„Latvijas tilti“ yra gavusi nemažai uosto užsakymų - neseniai ji kartu su „Kamineros“ grupės statybų bendrove „Borta“ laimėjo 11,7 mln. eurų vertės Malkų įlankos gilinimo konkursą, ji buvo laimėjusi ir 14,9 mln. eurų vertės krovos bendrovės „Bega“ krantinių statybos konkursą, tačiau vėliau iš jo pasitraukė. Be to, „Latvijas tilti“ už 32,36 mln. eurų 2013 metais pastatė Klaipėdos uosto keleivių terminalo krantinę.

Ministras nieko nežinojo

Rimantas Sinkevičius

Susisiekimo ministrui Rimantui Sinkevičiui krata KVJU direkcijos vadovų kabinetuose buvo staigmena.

„Tai vertinu, kaip neigiamą reiškinį. Nematau tame jokių gerų dalykų. Teisėsaugai reikia sudaryti visas sąlygas ištirti šį dalyką.

Ar Susisiekimo ministerija pakankamai kontroliavo? Viešiesiems pirkimams taikomos bendrosios įstatymų nuostatos. Nes kontroliuoti viešuosius pirkimus pavaldžiose įmonėse galimybės nėra.

Jei gaunami nusiskundimai, tai sprendžiame įstatymų nustatyta tvarka. Jei būtume žinoję, kad Uosto direkcijoje vyksta tokie dalykai, nieko nebūtų įvykę. Manau, kad nieko nežinojo ir uosto direkcija“, - tvirtino susisiekimo ministras.

Jis taip pat informavo, kad jokių žingsnių G. Zumaro atžvilgiu negali imtis, nes neturi jokių teisinių galimybių.

„Pirmiausia, neturiu teisės net jo nušalinti nuo einamų pareigų. Kita vertus, aš nesu tiesioginis to žmogaus vadovas, jis nėra man pavaldus“, - tvirtino susisiekimo ministras.

Ragino neskubėti

Arvydas Vaitkus

KVJU direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus ragino neskubėti daryti išvadų ir palaukti tyrimo pabaigos. Pasak jo, „Latvijas Tilti“ yra ta kompanija, kuri darbus atlieka daug pigiau, net iki 40 proc. pigiau, už sąmatinę kainą. „Kas yra tyrimo esmė, man kol kas nėra žinoma.

Nuo sausio mėnesio, kai G. Zumaras tapo šios pozicijos vadovu, mes su juo ne katą kalbėjome, kad būtų ypatingai atsargus. Nieko nenoriu prognozuoti, jis kol kas yra Uosto direkcijos darbuotojas, o savo darbuotojus mes linkę ginti“, - sakė A. Vaitkus.

Į klausimą, ar STT agentai, atlikę kratą jo kabinete, ką nors rado, A. Vaitkus atsakė neigiamai.

„Tą dieną mes buvome susitikinę su „Latvijas tilti“ atstovais. Mano kabinete mes išgėrėme kavos. Vienas iš svečių tik norėjo artimiau susipažinti ir padėkojo už kvietimą dalyvauti Uosto jubiliejaus šventėje. Tačiau mano kabinete nieko įtartino nerasta, o G. Zumaro kabinete – taip pat. Drįstu manyti, kad procesas yra ilgas ir tai nebuvo vakarykščių dienų įvykis“, - prognozavo A. Vaitkus.

Pernai spalį STT buvo pranešusi, kad neįvardintas uosto direkcijos skyriaus vadovas įtariamas korupcija. Pareigūnai įtarė, kad šis asmuo, atlikdamas projekto priežiūrą ir tikrindamas darbų kokybę, piktnaudžiavo tarnyba ir suklastojo dokumentus.

Tuomet įtarimų kilo dėl uosto valymo darbų. STT teigė atlikusi tyrimui reikšmingų dokumentų poėmius, tačiau apie tolimesnę tyrimo eigą nebuvo pranešta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)