VDI informuoja, kad iki liepos pradžios deklaraciją apie darbuotojų saugos būklę turėjo iš viso turėjo pateikti 54 tūkst. ūkio subjektų. Apie 23 proc. įmonių to nespėjo padaryti laiku.

Smulkiojo ir vidutinio verslo atstovų siūlymu, ši prievolė negaliojo įmonėms, kuriose dirba ne daugiau kaip vienas darbuotojas, dirbantis pagal darbo sutartį. Klausimynų nepildyti galėjo ir bankrutuojančios bei restruktūrizuojamos įmonės.

VDI teigimu, darbuotojų saugos ir sveikatos būklės deklaravimas yra tęstinis procesas, skirtas nuolatinei įmonių savikontrolei. Įmonės jose pateiktą informaciją keisti ir teikti naujus duomenis gali nuolat.

Įmonės, kurios laiku pateikė deklaracijas, nebus tikrinamos planine tvarka trejus metus.

VDI komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė teigė, kad Lietuva pagal sunkių ir nelaimingų atsitikimų darbe skaičių yra viena „pirmaujančių“ Europos Sąjungoje. Per paskutinius ketverius metus Lietuvoje darbo metu žuvo beveik 200 žmonių, o apie 500 patyrė sunkias traumas, kurios, tikėtina, turės pasekmių visam gyvenimui.

Darbo inspekcija
„Šios deklaracijos – pirmiausia ne duomenų surinkimas, o galimybė ir raginimas darbdaviams peržiūrėti, kiek įmonėje paisoma darbuotojų saugos ir sveikatos bei darbo teisės reikalavimų bei pagalba ištaisant neatitiktis ir pažeidimus. Kiekvienas deklaracijos klausimas tuo pačiu yra ir atsakymas, kaip vienas ar kitas įstatymų reikalavimas turi būti įgyvendinamas, - aiškino specialistė. - Deklaravimas taip pat yra ir įžanga į elektroninį ūkio subjektų inspektavimą. Planuojama, kad nuo ateinančių metų, mažinant verslui administracinę naštą, kai kurios įmonės bus tikrinamos ne jose apsilankant tiesiogiai, bet prašant elektroniniu būdu pateikti atsakymus į tam tikrus klausimus, aktualiausius konkrečiam sektoriui, veiklai ar tai įmonei“.

Iki liepos 1 d. deklaracijų nepateikusios įmonės bus patikrintos planine tvarka.

DELFI primena, kad įmonėms pateikti deklaracijas apie darbuotojų saugos ir sveikatos būklę reikėjo iki praėjusių metų pabaigos, tačiau dėl mažo aktyvumo (iki gruodžio pabaigos duomenis pateikė tik apie 30 proc. ūkio subjektų) terminas buvo pratęstas iki šių metų liepos 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)