Kinijos vyriausybė išdavė leidimus dviem valstybinėms įmonėms - didžiausiai grūdų eksportuotojai "Cofco" ir stambiausiai perdirbėjai ir prekybininkei "Beidahuang", - suteikdama joms teisę prekiauti grūdais užsienyje, penktadienį informavo šaltiniai Kinijoje.

Su vienu iš eksportuotojų kalbėjęs asmuo teigė, kad leidimas eksportuoti maždaug 2 mln. tonų grūdų buvo suteiktas net trims valstybinėms įmonėms. Kitas šaltinis kalbėjosi su užsienio įmone, kuri pradėjo derybas su vienu iš patvirtintų eksportuotojų.

Kinijos prekybos ministerijos atstovo teigimu, leidimai nėra ministerijos atsakomybė ir klausimai turėtų būti užduodami Nacionalinei plėtros ir reformų komisijai (NDRC), tačiau ši komentuoti atsisakė, taip pat ir "Cofco" bei "Beidahuang".

Prekybininkai ir analitikai mano, kad labai tikėtina, jog Kinija didins eksportą, nes šiuo metu šalyje didelis grūdų perteklius, be to, rengiamasi nuimti gausų derlių. Per pastaruosius metus Kinijos kukurūzų kainos sumažėjo daugiau nei 20 proc. ir, manoma, kad mažės toliau.

Galima prekyba kukurūzais prasidėtų labai netinkamu laiku - suaktyvėjus ginčui tarp Kinijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų dėl prekybos viskuo - nuo grūdų iki aliuminio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)