Nuo 2015 m. sausio 1 d. Lietuva tapo 19-ąja euro zonos nare.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė Naujųjų metų sveikinime euro įvedimą pavadino „galimybe augti ir būti modernia europietiška valstybe, kelti sau naujus tikslus ir drąsiai žvelgti į ateitį“.

Dešimt minučių po vidurnakčio premjeras Algirdas Butkevičius pats pirmasis iš bankomato išsiėmė 10 eurų. Toks parodomasis eurų išgryninimas yra tapęs prie euro zonos prisijungiančių šalių tradicija.

Premjeras pirmuosius 10 išgrynintų eurų tvirtino atiduosiantis Pinigų muziejui, o dar turimus litus išleisiąs per ateinančias savaites.

Algirdas Butkevičius
„Euras bus mūsų ir ekonominio, ir politinio saugumo garantas, leis sparčiau plėtoti gyvybingą ekonomiką, kuriančią naujas darbo vietas, gausinančią žmonių pajamas. Tvirtai tikiu, kad Lietuva sustiprins euro šeimą. Europos Sąjungoje esame ekonominio augimo lyderių smaigalyje“, – sveikindamas gyventojus sakė premjeras.

„Lito simbolis Vytis tampa vienu iš euro šeimos ženklų. Šarvuotas raitelis su kalaviju ir skydu žymės monetas“, - pridūrė jis.

Naujųjų metų naktį šventinėje ceremonijoje A. Butkevičiui kompaniją palaikė Estijos premjeras Taavi Roivasas, Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius, eurokomisaras Vytenis Andriukaitis, finansų ministras Rimantas Šadžius ir Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas. Jie irgi iš bankomato išsiėmė po 10 eurų. 

Finansų ministras R. Šadžius pripažino liūdintis, kad Lietuva turi atsisveikinti su litu.

Rimantas Šadžius
„Šiandien mes turime eurą. Žinoma, širdyje man asmeniškai ir daugeliui iš jūsų yra graudu, kad litas, kuris mums ištikimai tarnavo daugiau nei du dešimtmečius, jau tapo istorija. Mes turime eiti toliau. 2015 m. mūsų laukia ne lengvesni, o sunkesni darbai, gerokai sudėtingesnės užduotys, tačiau gauname gerokai stipresnį padėjėją – eurą. Priverskime jį tarnauti mums“, – kalbėjo jis.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas linkėjo visiems ramybės ir supratimo, „kurio artimiausiomis dienomis tikrai prireiks“.

„Galiu užtikrinti, kad eurų tikrai nepritrūks, o Lietuvos bankas litus į eurus keis neribotą laiką“, - didžiausias žmonių baimes sklaidė jis.

Latvijos premjerė Laimduota Straujuma euro įvedimo proga kaimynams atsiuntė vaizdo sveikinimą lietuviškai.

„Šiandien Lietuva prisijungia prie didžiausio pasaulyje ekonominio bloko, Lietuvos Vytis prisijungia prie latvių Mildos ir Estijos žemės. Baltijos šalis vienija dar vienas simbolis, kuris dar labiau stiprins mūsų šalių gerovę“, - tvirtino ji.

Tuo metu į Vilniuje vykstančią šventinę ceremoniją atvykęs Estijos premjeras T. Roivasas tvirtino, kad jo šalies verslininkai, besidomintys galimybe investuoti Lietuvoje, labai teigiamai vertina jos prisijungumą prie euro zonos.

„Tai ne tik Lietuvos, bet ir Estijos, Latvijos bei visos euro zonos pergalė, - sveikinimo kalboje sakė jis.

Šventinis eurų išėmimo iš bankomatų renginys pritraukė būrį smalsuolių, tarp jų buvo nemažai turistų.

Prancūzų Mišelio ir Žoelės pora sakė, kad yra gera žinia Lietuvai. „Sveiki atvykę į grupę. Galime pasakyti, kad tai leidžia jaustis europiečiu", - DELFI paklausti, ką galėtų pasakyti lietuviams, tvirtino Mišelis.

Euro sutikimas sudomino ir sutuoktinius iš Estijos. 

„Sveikiname Lietuvą! Mes atvyko aplankyti Vilnių, rytoj išvykstame. Galiu pasakyti lietuviams, kad esame laimingi turėdami eurą. Viskas, su litu baigta", - DELFI emocingai kalbėjo estė Airin.

Lietuviai yra paskutiniai iš Baltijos šalių prisijungę prie bendros europinės valiutos. Kaimyninės šalys Estija ir Latvija jau yra euro zonoje: latviai – nuo 2014 m., estai – nuo 2011 m.

DELFI primena, kad iki sausio 15 d. Lietuvoje bus galima atsiskaityti tiek litais, tiek eurais, tačiau absoliuti dauguma pardavėjų grąžą turės atiduoti eurais, išimtys taikomos viešajam transportui, smulkiesiems pardavėjams.

Lietuviai euro atėjimui ruošėsi metų pradžioje aktyviai investuodami į nekilnojamąjį turtą, o gruodžio pabaigoje šluodami prekybos centrus. Juose, prekybininkų duomenimis, žmonės pirko ne tik ilgai negendančius produktus, bet ir smulkią buities techniką, elektroniką.

Taip pat baigiantis metams žmonės tiesiog apgulė bankomatus ir bankus. Pavyzdžiui, į SEB banko bankomatus gruodžio 29 d. buvo įnešta 27 mln. Lt arba keturis kartus daugiau nei įprastai. O „Swedbank“ banko bankomatai sulaukė penkis kartus daugiau grynųjų nei įprastą dieną – įnešta 75 mln. Lt grynųjų.

Vasarą patvirtintas neatšaukiamas litų keitimo į eurus kursas – vienas euras keičiamas į 3,4528 Lt.

Paskutiniais Eurobarometro tyrimo duomenimis, eurui pritaria daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų. Didžiausia šalies piliečius kamuojanti baimė prieš eurą, kad pakils kainos. Kitų šalių patirtis rodo, kad labiausiai po euro įvedimo pakilo paslaugų kainos.

Kainos dviem valiutomis Lietuvoje pateikiamos nuo rugpjūčio ir bus skelbiamos pusę metų po euro įvedimo.

Litas Lietuvos nacionaline valiuta buvo 1922-1940 m. ir nuo 1993 m. iki šiol.

Į euro zoną Lietuva stoja ne pačiu geriausiu jai laiku: nebe pirmus metus nepavyksta pasiekti aktyvesnio jos ekonomikos augimo. 

Europos centrinis bankas prognozuoja, kad 2014 m. realusis euro zonos BVP padidės 0,9 proc., 2015 m. – 1,6 proc., o 2016 m. – 1,9 proc. Tuo metu infliacija 2014 m. vidutiniškai bus 0,6 proc. 

Vėliau numatoma, kad infliacija po truputį didės: 2015 m. iki 1,1 proc., o 2016 m. – iki 1,4 proc. ECB tikslas yra išlaikyti infliaciją euro zonoje apie 2 proc.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. grynieji litai į eurus Lietuvoje bus keičiami nemokamai:

• 6 mėnesius po euro įvedimo dienos visuose bankų skyriuose – litų banknotai ir litų bei centų monetos;

• 6 mėnesius, praėjus pusei metų po euro įvedimo dienos, bankų skyriuose, kurių sąrašą nustatys Lietuvos bankas, – litų banknotai;

• 60 dienų po euro įvedimo dienos Lietuvos pašte – litų banknotai ir litų bei centų monetos;

• neribotą laiką po euro įvedimo dienos – Lietuvos banke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2170)