Didėja ne tik ukrainiečių imigracijos mastai, bet ir įsidarbinančiųjų Lietuvoje skaičius. Ukrainiečių skambučių su paklausimais, kaip būtų galima dirbti Lietuvoje sako sulaukęs ir Lietuvos statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas, ir Lietuvos darbo biržos atstovai.

„Pastaruoju metu skambino keletas Ukrainos piliečių, kurie klausė apie galimybes dirbti Lietuvoje. Jiems buvo išaiškinta tvarka, kokiais atvejais įdarbinami trečiųjų šalių piliečiai Lietuvoje“, - rašoma Lietuvos darbo biržos atsakyme DELFI.

2014 metais Lietuvos darbo birža išdavė 5382 leidimus dirbti, iš jų daugiau nei pusė – 3157- buvo leidimai dirbti Ukrainos piliečiams. 2014 metais buvo išduota 1,2 karto daugiau leidimų dirbti Ukrainos piliečiams nei 2013 metais (2487 leidimai dirbti).

Dažniausiai Ukrainos piliečiai buvo įdarbinami tarptautinio krovinių pervežimo transporto priemonių vairuotojais (2663 leidimai dirbti), laivų statybos srityje metalinių laivų korpusų surinkėjais, suvirintojais, laivo vamzdininkais (435 leidimai dirbti), tinkuotojais (8), betonuotojais (5 leidimai dirbti), kompiuterinių sistemų analitikais (4 leidimai dirbti), juvelyrais (4 leidimai dirbti), anglų kalbos mokytojais (3 leidimai dirbti), pardavimo vadybininkais (2 leidimai dirbti), bei kitais specialistais.

Daugiausiai užsieniečių dirba paslaugų sektoriuje, statybos sektoriuje įdarbinti tik atsiųsti komandiruojami užsieniečiai.

Lietuvos statybininkų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas DELFI sakė, kad tai, ar ukrainiečių įmonės ir specialistai įsitvirtins Lietuvoje, gali turėti įtakos statybų paslaugų kainoms.

„Baisu kažką sakyti, nes esame labai veikiami politinių įvykių. Paskutiniu metu į mūsų asociaciją kreipiasi nemažai Ukrainos statybos bendrovių ir asociacijos, kurios prašo į Lietuvos rinką priimti ukrainiečius ten netekusius darbo. Todėl labai sunku prognozuoti, kiek liberalizuosime savo darbo rinką ir kokiai daliai specialistų leisime atvykti dirbti“, - kalbėjo jis.

2014 m. gruodžio 31 d. Ukrainos piliečiai turėjo 3528 galiojančius leidimus dirbti Lietuvoje. Šiuo metu kariaujanti Ukrainos ekonomika negali funkcionuoti be tarptautinės paramos. Paskutinį praėjusių metų ketvirtį šios šalies ekonomika smuko 15 proc. lyginant su tuo pačiu ketvirčiu prieš metus.

Pernai Ukrainos grivina buvo labiausiai nuvertėjusi valiuta pasaulyje. Ji prarado 48 proc. savo vertės. Šiuo metu JAV doleris kainuoja daugiau nei 23 grivinas.

DELFI primena, kad nuo šio sausio įsigaliojo griežtesni reikalavimai norintiems laikinai gyventi Lietuvoje.

Šie reikalavimai numato, kad užsienietis gali Lietuvoje užsiimti teisėta veikla tik tuomet, jei jis yra įmonės dalyvis, o įmonė ne mažiau kaip 6 mėnesius iki užsieniečio kreipimosi dėl leidimo laikinai gyventi jau vykdė veiklą Lietuvoje. Iki šiol tik įkūrę įmonę užsieniečiai galėdavo prašyti leidimo laikinai gyventi Lietuvoje.

Naujai įsteigtoje įmonėje turi būti ne mažiau kaip 3 darbo vietos Lietuvos piliečiams. Akcinės bendrovės turto vertė turi sudaryti ne mažiau kaip 28 tūkst. eurų, iš kurių ne mažiau kaip pusė turi būti užsieniečio investuotos lėšos ar kitas turtas.

Kiti pagrindai prašyti leidimo gyventi Lietuvoje išliko nepasikeitę: asmuo gali įsikurti Lietuvoje, jei ketina dirbti aukštos profesinės kvalifikacijos reikalaujantį darbą, studijuoti, sukuria šeimą.

Vilniaus Vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis ne sykį anksčiau yra piktinęsis, kad fiktyvias įmones įkūrę užsieniečiai anksčiau galėdavo paprastai patekti į Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (359)