Portalas wyborcza.biz rašo, kad dabartinė „Orlen“ vadovybė pripažįsta, jog „Orlen Lietuvos“ (buvusios „Mažeikių naftos“ - BNS) įsigijimas buvo didelė nesėkmė.

„Orlen“ antrąjį šių metų ketvirtį patirtas 5 mlrd. zlotų nuostolis daro įspūdį. Skaičiai tikrai įspūdingi“, - rašo portalas.

Portalas natemat.pl skelbia, kad „Orlen“ nurašo Mažeikius į nuostolius ir konstatuoja, kad „Orlen Lietuva“ degina pinigus, kadangi po naujo turto įvertinimo Mažeikių gamyklos vertė yra nulinė.

„Deginame ten pinigus“, - spaudos konferencijoje trečiadienį sakė už finansus atsakingas „Orlen“ viceprezidentas Slawomiras Jedrzejczykas. Anot portalo, verslo žargonu tai reiškia, kad net ir gaminanti degalus, „Orlen Lietuva“ neturi šansų uždirbti iš jų pardavimo.

Pasak portalo, Lenkijos koncerno „Orlen“ prezidentui Jacekui Krawiecui teko sunki dalia užbaigti fatališkas investicijas Mažeikiuose. „Orlen“ skaičiavimais, gamyklos Lietuvoje uždarymas kainuotų apie 20 mln. JAV dolerių (51,3 mln. litų) per metus, plius 5 mln. JAV dolerių (12,8 mln. litų) reikėtų įrangos būklei palaikyti.

Natemat.pl kritikuoja tuometinį „Orlen“ prezidentą Igorį Chalupecą, kuris įgyvendino „Mažeikių naftos“ pirkimo sandorį, jog už Lietuvos įmonę buvo permokėta.

„Be I. Chalupeco, daugiau nerastume nė vieno šio sektoriaus vadovo, kuris nemanytų, jog permokėjome. Derybose aplenkėme net kazachus iš „Kazmunaigaz“, kurie už kiekvieną verslą Europoje permoka dvigubai“, - teigia pavardės skelbti nenorėjęs ekspertas.

Lenkijos verslo dienraštis „Puls Biznesu“ antrojo ketvirčio „Orlen“ grupės rezultatus pavadino fatališkais.

„Nepriklausomai nuo to, kaip koncerno valdyba juos aiškins, tai turės neigiamą įtaką mūsų rinkos atmosferai“, - rašo „Puls Biznesu“.

Portalas wiadomosci.businesstimes.pl skelbia, jog Lenkijos koncernas daug dėmesio skiria antrinei įmonei Mažeikiuose, tačiau jos sustabdymas gali būti būtinas ir neišvengiamas.

Iš D. Grybauskaitės – mažai paguodos „PKN Orlen“

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, Lietuva pasiūlė nemažas nuolaidas Mažeikių naftos perdirbimo įmonę valdančiai bendrovei „PKN Orlen", ir ji pati turėtų imtis atsakomybės.

Manyčiau, kaip privačiai įmonei, pervežimo tarifų nuolaidos, kurias pasiūlė mūsų geležinkeliai, yra tikrai ženklios, bet tiesioginių dotacijų Lietuvos Vyriausybė, be abejo, negali teikti, tai yra privati užsienio įmonė, taigi pirmiausiai atsakomybės ji turėtų imtis pati", - ketvirtadienį sakė Prezidentė.

Šalies vadovė tikisi, jog įmonė ir toliau dirbs, ir jos veikla nebus stabdoma.

„Tikiuosi, kad tokios situacijos nesulauksime (uždarymo. - ELTA). Žinome sunkumus šios įmonės, bet tokie sunkumai visų naftos perdirbimo įmonių visur yra labai panašūs visoje Europoje. Per paskutinius penkerius metus net 11 tokių įmonių užsidarė būtent todėl, kad jos tampa nerentabilios, ir dėl naftos kainų šuolio. Taigi, kadangi žinome, kad ši įmonė, kaip ir pati Lietuva, neturi naftos resursų, taigi šios įmonės situacija nėra lengva, bet mes visgi tikimės, kad privati Lenkijos įmonė suras galimybių tęsti darbą", - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Anot Prezidentės, Vyriausybė įmonei yra pasirengusi padėti tiek, kiek Lietuva turės galimybių.

„Orlen Lietuva“ nuostolis prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) pirmąjį pusmetį siekė 4,253 mlrd. Lenkijos zlotų (apie 3,541 mlrd. litų), o vien antrąjį ketvirtį - 4,189 mlrd. zlotų (apie 3,495 mlrd. litų).

„Orlen Lietuva“ šiemet pirmąjį ketvirtį išnaudojo 58 proc., antrąjį ketvirtį - 72 proc. perdirbimo pajėgumų. 2014-2017 metų strategijoje „Orlen“ atskleidė, kad 2014 metų pabaigoje-2015 metų pradžioje gali tekti spręsti gamybos nutraukimo klausimą „Orlen Lietuvoje“, nes šis laikas naftos perdirbėjams būna pats prasčiausias metuose.

100 proc. gamyklos akcijų valdo Lenkijos „Orlen“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)