„Praėjusieji metai miestui nebuvo drakoniški. Suplanuotas biudžetas ne tik surinktas, bet ir viršytas 5 mln. litų. Metų pradžioje buvo planuota surinkti 785 mln. litų, dabar matome, kad į miesto biudžetą įplaukė 790 mln. litų. Didžiausią šios sumos dalį – 284 mln. litų – sudaro gyventojų pajamų mokestis.

Kaip ir ankstesniais metais teko skolintis, tačiau bendras savivaldybės įsiskolinimas ne padidėjo, bet sumažėjo nuo 210 mln. iki 175 mln. litų. Tokių rezultatų pavyko pasiekti darant tam tikrus žingsnius. Vienas jų – tai savivaldybių įmonių dividendai. Pelningai pernai dirbusios savivaldybės įmonės miesto biudžetui sumokėjo 14 mln. litų. Ir šiais metais laikysimės tokios politikos“, – tvirtino miesto meras Andrius Kupčinskas.

Tarp reikšmingiausių miestui darbų miesto vadovas paminėjo pokyčius energetikos sektoriuje, beveik baigtą „Girstučio“ rūmų rekonstrukciją bei prasidėtą Panemunės tilto rekonstrukciją. A. Kupčinskas džiaugėsi, kad Napoleono armijos persikėlimo rekonstrukcija į Kauną pritraukė net 70 tūkst. žiūrovų ir apie tūkstantį istorijos rekonstruotojų iš visos Europos.

„Tarp reikšmingiausių miestui praėjusių metų įvykių – ir Dainų slėnio atgavimas. Tikiuosi, kad miestas į savo rankas perims ir kino teatrą „Romuva“, – teigė meras A. Kupčinskas.

Energetikoje - reikšmingi pokyčiai

Bendrovė „Kauno energija“ pernai pasirašė šilumos pirkimo-pardavimo sutartis su dviem nepriklausomais šilumos gamintojais – bendrovėmis „GECO Investicijos“ ir „Lorizon energy“. Nepriklausomų šilumos gamintojų atėjimas į rinką spėjo duoti rezultatų – jau 3 mėnesius iš eilės šilumos kaina Kaune mažėja.

Miesto meras atkreipė dėmesį į tai, kad daugėjo užsienio investuotojų, norinčių pradėti savo verslą Kaune. Pernai IT paslaugų centrą įsteigė „Call Credit“, taip pat – „Dematic Group“. Kaune duris taip pat atvėrė danų kompanijos „Nielsen & Nielsen Holding A/S“ finansinių paslaugų centras.

Išvalius buvusio mėsos kombinato teritoriją, tikimasi ją panaudoti miesto plėtrai. Dar apie 30 ha žemės sklypas atlaisvės iš Fredos į S. Dariaus ir S. Girėno aerouostą perkėlus Karinių oro pajėgų postą. Šį projektą miesto vadovai tikisi pradėti įgyvendinti jau šiais metais.

Įsibėgėja kova su pastatais vaiduokliais

2012 m. balandį Kauno miesto apylinkės teismas patenkino savivaldybės ieškinį ir priteisė iš „Respublikos“ viešbutį, tapusį neprižiūrimų pastatų simboliu, valdančios bendrovės nesumokėtą žemės nuomos mokestį.

Praėjusių metų birželį Kauno miesto taryba apleistų ir neprižiūrimų pastatų savininkams žemės nuomos mokestį padidino iki maksimalios leistinos ribos, siekiančios 4 proc. Į tokių objektų sąrašą pateko daugiau nei 40 „vaiduokliais“ vadinamų pastatų.

Metų pabaigoje Kauno miesto savivaldybei pagaliau pavyko į miesto rankas sugrąžinti unikalų gamtos apsuptyje esantį Dainų slėnį. Kitų metų biudžete numačius lėšų, planuojama sutvarkyti asfaltuotą aikštelę, tribūną su suoliukais, kitus statinius ir vasaros metu rengti ne tik tradicinę Dainų ir šokių šventę. Tikimasi, kad Dainų slėnyje ateityje vyks daug įvairių renginių, galinčių pritraukti gausų būrį kauniečių ir miesto svečių.

Atsisakyta popierinių bilietų

Daug dėmesio sulaukė ir kitas kultūros bei sporto traukos centras – „Girstučio“ rūmai. Jau beveik baigti tarptautinius standartus atitinkančio sporto baseino ir vandens pramogų zonos rekonstrukcijos darbai. Pasak miesto mero A. Kupčinsko, šiuo metu svarbu užbaigti derybas su operatoriaus konkursui paraišką pateikusia bendrove „Birštono mineraliniai vandenys ir Ko“.

Itin sėkmingai vyko miesto viešojo transporto sistemos tobulinimo procesas. Praėjusiais metais atsisakyta vienkartinių popierinių bilietų, įvesta galimybė keliauti su persėdimu už tai papildomai nemokant. Taip pat įsigyti 24 nauji, dujomis varomi „Solaris“ autobusai.

Susprogdintas tiltas

Vienas svarbiausių praėjusių metų įvykių – pradėta Panemunės tilto rekonstrukcija. Darbų pradžiai iš Kelių priežiūros ir plėtros finansavimo programos skirta 4,7 mln. Lt. Šiems metams suplanuota darbų už mažiausiai 30 mln. Lt.

Daug dėmesio praėjusiais metais skirta miesto gatvių būklei. Beveik baigta A. Juozapavičiaus pr. ir Parodos g. rekonstrukcija, atlikta J. Basanavičiaus al., Radvilėnų pl., Nuokalnės g., Partizanų g., Panerių g., Technikumo g. atkarpų rekonstrukcija.

Kauniečiai šią vasarą tapo didelių tarptautinių renginių liudininkais. Vienas didžiausiųjų – Napoleono armijos perkėlimo per Nemuną renginių ciklas. Armijos persikėlimo ir mūšio rekonstrukciją Nemuno saloje stebėjo 70 tūkst. žmonių. Daug žiūrovų iš pasaulio šalių pritraukė tarptautiniai krepšinio turnyrai – Pasaulio jaunių krepšinio čempionatas ir Europos veteranų krepšinio čempionatas. Kauniečius ir miesto svečius vėl džiugino Kalėdų eglė. Jau ketvirtus metus iš eilė Rotušės aikštėje stovinti eglė pripažinta gražiausia Lietuvoje.

Planuoja rekonstruoti gatves

Pristatydamas 2013 m. darbus, Kauno miesto meras A. Kupčinskas prioritetu įvardino miesto gatvių tvarkymą. Šįmet planuojama rekonstruoti likusią K. Petrausko g. dalį bei Savanorių pr. estakadą. Planuojama pradėti ir suplanuotą 100 mln. Lt vertės projektą, kurio metu bus iš pagrindų sutvarkytos kelios svarbiausios miesto gatvės.

Tarp svarbiausių būsimų darbų paminėtas ir Kristaus Prisikėlimo bažnyčios aplinkos sutvarkymo projektas bei naujų vaizdo kamerų įrengimas.

„Šie metai bus skirti ir pasiruošimui kitiems dideliems projektams. Laisvės alėjos rekonstrukciją bei Kongresų, konferencijų ir koncertų rūmų statybą siejame su nauja 2014–2020 m. ES finansine perspektyva“, – teigė meras A. Kupčinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)