Tokios nuomonės laikosi investicinio banko „Finasta“ vyriausioji ekonomistė Rūta Medaiskytė.

„Manau, kad tai gali daryti didesnę įtaką lietuvių nuomonei, nes viskas vyksta arčiau mūsų. (...) Tačiau euras tankų nesulaikys, jei jie važiuos per sieną“, - pristatydama ketvirtinę ekonomikos apžvalgą sakė ji, pridūrusi, kad tai gali veikti ir pačios ES nuomonę.

„Psichologų tyrimai rodo, kad stresas skatina žmones bendrauti. Jeigu Rusiją vertintume kaip streso šaltinį, išeitų, kad Europa tapo labiau sociali ir norinti bendrauti“, - sakė R. Medaiskytė.

Apžvelgdama Lietuvos rodiklius ekonomistė sakė, kad šiuo metu jie atitinka Mastrichto kriterijus ir greičiausiai sulauksime leidimo nuo 2015 m. jungtis prie euro zonos.

Jos nuomone, vienintelis dalykas, galintis sukelti grėsmę euro įvedimui, būtų biudžeto deficitas dėl planuojamų didesnių išlaidų, pavyzdžiui, planų atkurti sumažintas senatvės pensijas, kam per trejus metus prireiks maždaug 400 mln. Lt.

„Svarbiausia nesitaškyti pažadais dėl didelių ir neplanuotų išlaidų", - sakė ekonomistė.

Statistika rodo, kad prieš euro įvedimą žmonės būna skeptiškesni nei po jo įvedimo.

Rūta Medaiskytė
„Greičiausiai baimės buvo pervertintos, o įsivedus eurą visuomenės nuomonė pagerėdavo. Svarbiausias su euru susijęs niuansas yra infliacijos baimė, kad labai pakils kainos. Sakyčiau, kad tai yra psichologija ir nežinojimo baimė“, - tvirtino R. Medaiskytė.

Pasak jos, Latvijoje porą mėnesių prieš ir porą mėnesių po euro įvedimo infliacija buvo netgi mažesnė už vidutinę per penkioliką metų. Spartesnis kainų augimas nei vidutiniškai neregistruotas ir Estijoje 2011 metais.

Lietuvos perspektyvas įsivesti eurą jau įvertino ir reitingų agentūros: „Fitch“ padidino Lietuvos reitingo perspektyvą, o „S&P“ skolinimosi reitingą pakėlė iškart net dviem pakopomis. Tai leis valstybei skolintis pigiau.

Galutinio sprendimo dėl leidimo Lietuvai įsivesti eurą laukiama liepos 22 d. Per tą dieną vyksiančią ES Vadovų Tarybą turėtų paaiškėti ir kursas, kuriuo litai bus keičiami į eurus. Manoma, kad jis liks toks pat, koks yra šiuo metu - 3,4528 Lt už eurą.

Ekonomikos ramstis – vidaus vartojimas

Banko ekonomistai 0,4 proc. iki 3,2 proc. sumažino Lietuvos ekonomikos augimo prognozę.Jų nuomone, ūkiui ir toliau daugiausia teks remtis vidaus paklausa, o užsienio paklausa dar gali likti silpnoka.

Lietuvos eksportui didžiausią neigiamą įtaką darysi stagnuosianti Rusijos ekono,ikos.

Tačiau jau kitais metais Lietuvos ekonomika turėtų augti 4,4 proc.

Prognozuojama, kad šiemet Latvijos BVP augs 3,6 proc., Estijos – 1,9 proc. Atitinkamai 2015 metais – 5,2 ir 4,6 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)