Penktadienį Europos Komisijoje prieš žurnalistus stojo Tarptautinės prekybos ir investicijų partnerystės atstovai, kurie visą savaitę derino JAV ir ES pozicijas dėl laisvos prekybos, investicijų skatinimo ir reguliacinės sistemos suartinimo.

Šią savaitę Belgijos sostinėje vyko aštuntas derybų tarp JAV ir ES dėl laisvos prekybos ir investicijų derybų ratas.

Kadangi abiejų pusių derybinės pozicijos ir detalės, dėl kurių susitarta, nėra atskleidžiamos, pasibaigus derybinio rato savaitei ES derybininkas Ignacio Garcia Bercero ir JAV derybininkas Danas Mullaney visuomenę informavo tik apie bendras tendencijas derybų procese.

Ignacio Garcia Bercero
Abi pusės jau anksčiau yra išsakiusios norą ir teigė dėsiančios pastangas, kad daugiau nei pusantrų metų besitęsiantis procesas būtų užbaigtas šiemet. Vis dėlto niekas nėra užtikrintas, ar tai pasiekti pavyks šiais metais.

„Mes sutarėme dėl intensyvios darbotvarkės artėjantiems mėnesiams. Pradėję šios savaitės derybų etapu, ruošiamės susitikti dar dviem derybų etapams iki vasaros. Kartu visą laiką vyks tarpusavio diskusijos tarp mūsų derybininkų grupių. Susitikimai vyks ir, pavyzdžiui, tarp grupių, atsakingų už reguliavimo aplinką“, - kalbėjo I. G. Bercero.

ES derybininkas teigė, kad šią savaitę derybose daugiausia dėmesio buvo skirta rinkų prieinamumui (tarifai, paslaugos ir viešieji pirkimai), reguliacinės aplinkos klausimams.

Europos Sąjunga yra įsitikinusi, kad reikia sustiprinti diskusijas dėl viešųjų pirkimų“, - teigė I. G. Bercero.

Pasak jo, diskusijose apie reguliacinių reikalavimų suvienodinimą ar suartinimą buvo deramasi tiek horizontalia linija, tiek atskirų sektorių klausimais.

„Kaip žinote, Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės derybose reguliacinė aplinka vaidina visai kitokį vaidmenį nei kitose prekybos sutartyse, - tęsė ES derybininkas. - Mūsų diskusijos apie reguliacinius klausimus yra formuluojami už reguliavimo reikalavimus atsakingų institucijų, kurios yra tiesiogiai įtrauktos į procesą“.

Danas Mullaney ir Ignacio Garcia-Bercero
ES atstovas derybose teigė, kad per šią savaitę taip pat buvo aptarti aplinkosaugos, energetikos ir žaliavų, intelektualinės nuosavybės klausimai. Dėmesys skirtas ir smulkaus bei vidutinio verslo temoms.

JAV derybininkas D. Mullaney taip pat pabrėžė, kad derybų procese reikia daugiau progreso.

„Ši savaitė buvo konstruktyvi, bet mums reikia matyti daugiau progreso tarp abiejų pusių, jei norime, kad nauja pradžia taptų realybe“, - kalbėjo D. Mullaney.

Derybininkas pasidžiaugė, kad šią savaitę derybininkai rimtai diskutavo dėl muitų tarifų po pirmojo abiejų pusių pasiūlymo pateikimo.

To paties JAV atstovas nori ir paslaugų bei investicijų klausimais.

DELFI primena, kad ES ir JAV dėl laisvos prekybos ir investicijų sutarties pradėjo kalbėtis nuo 2013 m. pradžios. Pirmasis derybų etapas įvyko 2013 m. liepą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (306)