Baltarusijos prezidentas susitikimą su padėjėjais pradėjo apžvelgdamas situaciją šalies ekonomikoje ir jos įtaką valiutų rinkai. Nerimaudami, kad Rusijos rublio likimas ištiks ir Baltarusijos valiutą, šalies žmonės skuba kuo greičiau turimus pinigus išleisti, perka pačias įvairiausias prekes. „Ačiū šalies žmonėms, kurių sandėliukai prigrūsti skalbimo mašinų, kitos buitinės technikos, mikrobangų krosnelių, lygintuvų ir kitų dalykų. Dabar jų gali neprireikti, bet yra tokių, kurie įsigijo po penkis ar šešis vienetus. Iš vienos pusės, esu dėkingas, kad žmonės užgriozdino sandėliukus. Kaip teigia finansų ekspertai, mes sutelkėme labai daug piniginių išteklių“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Iš kitos pusės, Baltarusijos vadovas stebisi, kodėl žmonės pirmenybę teigia importuotos prekėms, o ne Baltarusijoje pagamintai produkcijai.

„Importuotos prekės gal ir nenusileidžia kokybe, tačiau yra brangesnės nei pas mus pagaminti televizoriai, skalbimo mašinos ar mikrobangų krosnelės. Bet, jeigu, neduok Dieve, rytoj ta technika suges, jiems teks dešimt kartų brangiau sumokėti. Ir taisymas ilgiau užtruks, bus problemų. Tai žmonių reikalas: jeigu perka, tegul perka. Šiandien nurodžiau, ypač Minskui, kad mes jokiais būdais neribotume prekių importo, kad iš to importo nei tarpininkai, nei prekybininkai nesipildytų kišenių“, – sako Baltarusijos prezidentas.

„Jeigu tai prekė, ją reikia parduoti, nors pelnas ir siekia vos 2,25 proc., kol nenusistovės kainos. Sulaikyti importo jokiais būdais nevalia. Kodėl? Tegul lentynose puikuojasi ir televizoriai, ir lygintuvai – tiek mūsiškiai, tiek importuoti. Vis tiek importuotos prekės bus pastebimai brangesnės už mūsų produkciją. Tai mums paranku. Jokių papildomų mokesčių nebus“, – pažymėjo A. Lukašenka.

„Kalbant apie valiutų rinką, žmonės jau suprato, kad taip brangiai už dolerius ir eurus mokėti nevalia. Ir teisingai. Galų gale tikrai geriau įsigyti vieną ar kitą prekę, o ne dolerių. Niekas nežino, kas jo laukia rytoj“, – pridūrė Baltarusijos prezidentas.

A.Lukašenka padėjėjų teiravosi, kaip šalies vyriausybės ir Centrinio banko pritaikytos naujovės juntamos Vitebsko ir Gardino srityse. „Norėdamas susidaryti realų vaizdą ne tik iš gubernatorių pasakojimų, pasikalbėsiu ir su padėjėjais, įdomu, kaip jūs vertinate situaciją. O ji juk ne tokia pati kaip Minske. Juk Minske visi gali bėgioti apimti panikos ir šaukti, o kitur situacija bus visai kitokia. Taigi kokia ji?“, – pasidomėjo Baltarusijos prezidentas.

Be to, A. Lukašenką domino ir ekonominė situacija Vitebsko bei Gardino srityse: „Kas labiausiai neramina ir į ką derėtų atkreipti dėmesį“, – prašė įvardyti prezidentas. Baltarusijos vadovas taip pat norėjo iš padėjėjų lūpų išgirsti, kaip jie vertina regionuose vadovaujamus darbus dirbančių valdinininkų pastangas.

Praeitą savaitę Baltarusijos prekybos ministerija uždarė parduotuves, kuriuose buvo mažai šalies gamintojų produkcijos. Skelbiama, kad nutraukti veiklą buvo priverstos parduotuvės, prekiaujančios buitine technika, avalyne ir plytelėmis.

Gruodžio 19 dieną Baltarusijos valdžia priėmė ne vieną svarbų sprendimą, „skirtą apsisaugoti nuo neigiamų tendencijų finansų rinkose“. Buvo įvestas 30 proc. komisinis mokestis užsienio valiutos įsigijimui. Be to, šalies bendrovėms nurodyta valstybei į vietinę valiutą išmainytų 50 proc. savo pajamų užsienio valiuta. Komerciniams bankams leista nepaisyti Nacionalinio banko reikalavimų, susijusių su paskolų šalies gyventojams branginimu.

Baltarusijoje tarsi per naktį susikūrė juodoji valiutų rinka

Nepaisant Baltarusijos valdžios pastangų, šalyje tarsi per naktį susikūrė juodoji valiutų rinka, skelbia naujienų agentūra ITAR-TASS. Spekuliantai, pasinaudodami nestabilia padėtimi valiutų rinkoje, lenda iš šešėlio ir pardavinėja JAV dolerį už 15 tūkst. Baltarusijos rublių (3,72 Lt) – net tris kartus brangiau nei oficialus valiutos kursas, skelbia newsru.com.

Pirmadienį Baltarusijos valiutų fondo biržoje dolerio kursas šoktelėjo 30 Baltarusijos rublių ir pasiekė 10 tūkst. 930 Baltarusijos rublių (2,71 Lt). Dolerio paklausa pasiūlą viršijo net 12 kartų. Biržos turimais duomenimis, sandorių apimtis sudarė 58,34 mln. dolerių (164,26 mln. Lt) (paklausa – 79,24 mln. dolerių (223,10 mln. Lt), o pasiūla – 6,5 mln. dolerių (16,89 mln. Lt)).

Praeitą savaitę įvedus 30 proc. komisinį mokestį, taikomą perkant užsienio valiutą, norimų rezultatų nesulaukta – valiutos keityklose dolerių ir eurų nepadaugėjo. Valiutos keitimu beužsiimantys asmenys parduoda tik tą valiutą, kurią jiems atneša gyventojai. Kaip teigia Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos atstovai spaudai, pastarąsias tris dienas šalyje dėl valiutinių operacijų taisyklių pažeidimų sulaikyta 19 asmenų.

Priminsime, kad gruodžio 19 dieną, stebėtinai išaugus užsienio valiutos paklausai, Baltarusijos valdžia ir šalies centrinis bankas priėmė sprendimą neleisti finansų rinkoje plisti neigiamoms tendencijoms. Tai planuojama daryti iki 2015 metų vasario 1-osios dienos. Konkrečiai kalbama apie 30 proc. komisinį mokestį, taikomą perkant užsienio valiutą.

Per ankstesnę valiutų krizę Baltarusijoje 2013 metais šalies žmonės, pasinaudodami svetainės Prokopovi.ch paslaugomis, pardavinėjo ir pirko valiutą, kurios valiutos keityklose nebuvo. Įdomu buvo tai, kad dalyviams buvo siūloma sandorius atlikti per oficialų bet kurio banko valiutų keitimo punktą. Šiuo metu taikomas komisinis valiutos keitimo mokestis užkerta kelią bet kokiems bandymams tokius sandorius legalizuoti. Šiuo metu svetainė prokopovi.ch blokuojama.

Nepaisant to, internete jau pasirodė alternatyva užblokuotai valiutos keitimo svetainei – ji vadinasi „DollarNash“ ir apibūdinama kaip „geriausia vieta pirkti ir parduoti valiutą“ visoje šalyje. Puslapis įkurtas skelbimo lentos principu – čia visi norintys gali teikti savo pasiūlymus, kurie atnaujinami kas dvi minutes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)