Čia ir 27 metų verslininko sandėlis, iki pat lubų prikrautas plytelių iš Ispanijos, kurių jo klientai paprasčiausiai nebegali įpirkti. Čia gyvena ir buhalterė, netekusi priekinio danties – neseniai paaiškėjo, kad pinigų, reikalingų ertmę užpildysiančiam implantui, ji neturi. Rostove prie Dono gyvena ir interjero dizainerė, dirbanti vienoje baldais iš Europos prekiaujančioje parduotuvėje. Tokį sprendimą jį priėmė smarkiai kritus pardavimams.

Kol Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir toliau giriasi, kaip šalies valdžia atsargiai naudoja užsienio rezervus rublio gelbėjimui, ryžtingesnių veiksmų trūkumas tik prisideda prie augančios infliacijos, smaugiančios Rusijos ekonomiką.

Tokiuose Rusijos pietuose esančiuose miestuose kaip Rostovas prie Dono, kur atlyginimai toli gražu neprilygsta algoms Maskvoje, rublį kamuojančių negalavimų skausmas ryškiausiai jaučiamas elektronikos ir drabužių parduotuvėse, tuštėja restoranai ir kavinės, potencialių pirkėjų privilioti nebepajėgia ir vis agresyvesnė reklama.

„Niekas nieko nebeperka“, – sako „House and Decor“ salone dirbanti ir nekantriai bent vieno pirkėjo laukianti interjero dizainerė Aliona Romanenko. Šiais metais rublis euro atžvilgiu smuko jau 23 proc. Lyginant su JAV doleriu nuopuolis dar ryškesnis – 30 proc.

Nuo to laiko salono vadovybė buvo priversta nuolat kelti kainas. Dizainerės skaičiavimu, bent pusė jos konsultuotų klientų, apsisprendusių įsigyti baldų, savo užsakymas bent laikinai atidėjo. „Mano klientams šiuo metu ne patys geriausi laikai – man taip pat“, – teigia A. Romanenko.

Didžiausios problemos dėl rublio prasidėjo šių metų pradžioje dėl konflikto Ukrainoje. Situaciją dar apsunkimo Vakarų pritaikytos sankcijos ir pinganti nafta, sudaranti didžiąją dalį Rusijos eksporto. Rusijos centrinis neturėjo kito pasirinkimo – tik užtikrinti laisvesnę prekybą Rusijos valiuta.

Valiutos kursas nuo spalio 18 dienos smuktelėjo 13 proc. – iki 46,8545 rublių už dolerį. Tai didžiausias smukimas nuo pat 2009 metų. Išleidęs daugiau nei 70 mlrd. dolerių (193 mlrd. Lt) užsienio rezervų, siekdamas sulėtinti neigiamus pokyčius, Rusijos centrinis bankas lapkritį panaudojo vos 1 mlrd. dolerių (2,76 mlrd. Lt). Nė viena pasaulio valiuta 2014 metais nepatyrė didesnio nuosmukio.

Nusilpus rubliui, Rusija už kiekvieną dolerį, uždirbtą iš naftos eksporto, gauna daugiau rublių, tai naudinga šalies biudžetui, tačiau tokia situacija skatina infliacijos augimą, kuris šiuo metu ir taip jau siekia trejų metų aukštumas (8 proc.), dėl to kyla importo kainos.

Kol kas 62 metų V. Putinui pavyksta išsaugoti populiarumą. Rugsėjo mėnesio duomenimis, jį palaiko 86 proc. šalies gyventojų.

27 metų verslininkui iš Rostovo prie Dono Artiomui Popovui rublių nuvertėjimas – tikra katastrofa.
Kaip ir jo motina, jaunas vyras pardavinėja prekes iš užsienio – nuo kailinių iki statybinių medžiagų.

Perkamiausia prekė – virtuvės ir vonios plytelės, kurias jis atsiveža iš Ispanijos. Nuo liepos jų pardavimai smuko net 60 proc. Į Ispaniją atsivežti plytelių jis vykdavęs kas porą mėnesį, tačiau dabar tokios išvykos net neplanuoja.

Pamatę kainas eurais, klientai sako „mums tinka“, teigia A. Popovas. „Tuomet perskaičiuoju kainą rubliais ir matau, kaip jiems psichologiškai sunku mokėti 60 rublių už daiktą, kuris prieš tai kainavo 45 rublius. Pasako, kad jiems per brangu ir išeina“, – skundžiasi jaunas verslininkas.

Sunkumų palaužtas rublis tiesiogiai susijęs ir su dantų taisymu.

Uljanai Liubiatinai išrautas iltinis dantis. Rugsėjo pradžioje jai pranešta, kad Italijoje pagamintas implantas kainuos 18 tūkst. rublių (1060 Lt) arba 480 dolerių. „Man tai buvo didelė suma“, – prisipažįsta moteris. Dabar situacija dar pablogėjo. Po savaitės odontologijos kabinetas 48 metų klientę informavo, kad jiems pritrūko implantų, teks jų užsakyti, o tai kainuos 24 tūkst. rublių (1413 Lt). Praeitą savaitę kainą vėl šoktelėjo – iki 25 tūkst. rublių (1472 Lt).

Moteris negali leisti tokios prabangos. Svarsto galimybę įsigyti Rusijoje pagamintą implantą, tačiau juo nepasitiki.

„Nežinau, ką daryti. Tikiuosi, kad audra dėl rublio galiausiai nurims. Tai, kas vyksta dabar, yra tikra beprotybė“, – sako rusė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (566)