Draudžiamais simboliais paženklintus milicijos automobilius DELFI skaitytojas praėjusį savaitgalį aptiko sostinės Antakalnio rajone įsikūrusioje „Iki-Neris“ parduotuvėje. Skaitytojas suabejojo, ar tokiomis mašinėlėmis Lietuvoje prekiauti lestina.

Skaitytojo įžvalgas patvirtina advokatų kontoros „AAA Baltic Service Company“ advokatas partneris Andrius Iškauskas. Pasak A. Iškausko, Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato atsakomybę už sovietinių simbolių platinimą, naudojimą susirinkime arba kitokį demonstravimą. Už tai gresia bauda iki 1000 litų su pažeidžiančio daikto konfiskavimu.

Taigi, aiškina A. Iškauskas, mašinėlėmis su Sovietų Sąjungos simbolika neturėtų būti prekiaujama.

„Iki“: mašinėlėmis nebeprekiausime

Prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis DELFI sakė, kad dėl šių žaislinių mašinėlių iki šiol nebuvo sulaukta jokių pirkėjų nusiskundimų.

„Užtikriname, kad parduodami minėtas mašinėles tikrai neketinome reklamuoti ar kitaip propaguoti sovietinės simbolikos. Be to, jomis prekiavome tik trumpą laikotarpį ir labai nedidelėje dalyje mūsų tinklo parduotuvių“, – sakė A. Petraitis.

Jo teigimu, pagal sutartį, tiekėjas yra pilnai atsakingas už tai, kad tiekiamos prekės atitiktų teisės aktų reikalavimus. Pasak A. Petraičio, pasitikėdami tiekėju, už prekių asortimentą atsakingi kolegos tiesiog neatkreipė dėmesio į ant mašinėlių užklijuotą smulkią sovietinę simboliką.

„Dėkojame DELFI skaitytojui, kuris pranešė apie šias prekes ir užtikriname, kad jas kuo skubiau pašalinsime iš prekybos“, – tikino „Iki“ atstovas.

Kliūva ir Sočio olimpiada?

DELFI jau rašė, kad Lietuvoje buvo prekiaujama „Sovetskaja vodka“ degtine su Lenino galva. Po žiniasklaidos susidomėjimo, teisėsauga krėtė prekybos centrus ir ieškojo sovietine simbolika pažymėtos degtinės. Dėl sovietinių simbolių kliuvo ir Lietuvoje leidžiamam laikraščiui „Komsomolskaja pravda v Litvie“- už savaitraščio leidybą Lietuvoje atsakingos bendrovės „LK massmedia“ direktorė Jolanta Andrejeva nubausta 500 litų bauda.

Gal, vadovaujantis Lietuvoje galiojančiu įstatymu, turėjo būti draudžiama ir Sočio olimpiados atidarymo ceremonijos transliacija? Kaip DELFI jau rašė, per Sočio žaidynių atidarymą Sovietų Sąjungai dedikuota ceremonijos dalis buvo sunkte persisunkusi totalitarinio režimo simboliais: pradedant pionieriais ir baigiant visiems puikiai pažįstamu kūjo ir pjautuvo vaizdu.

A. Iškauskas pažymi, kad kodeksas pateikia ir baigtinį sąrašą išimčių, kada sovietinė simbolika galima: neatsako asmuo, kuris nurodytus veiksmus padaro muziejų veiklos, visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius, totalitarinius režimus, švietimo, mokslo, meno, kolekcionavimo, antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais, asmuo, kuris naudoja oficialią egzistuojančios valstybės simboliką, taip pat Antrojo pasaulinio karo dalyvis, vilkintis savo uniformą.

Advokatas svarsto, kad tai patektų po „visuomenės informavimo apie istorinius ir dabarties įvykius“ išimtimi. „Tačiau akivaizdu, kad teisės norma nėra tobula“, – konstatavo A. Iškauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1655)