Prezidentė Dalia Grybauskaitė sulaukė kvietimo į kitų metų pradžioje Šveicarijos kurorte vyksiantį pasaulio lyderių susitikimą. Jame D.Grybauskaitė dalyvaus pirmą kartą.

Taip, prezidentė dalyvaus pasaulio ekonomikos forume Davose. Prezidentė yra pakviesta pagrindine pranešėja vienoje didžiausio susidomėjimo sulaukusio forumo sesijų apie energetikos geopolitiką“, - antradienį Žinių radijui sakė vyriausioji prezidentės patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

Jos teigimu, šioje sesijoje bus diskutuojama apie energetinę nepriklausomybę bei geopolitines tendencijas.

„Prezidentė pasidalys Lietuvos patirtimi, pasiekimais energetikos srityje ir išsakys savo poziciją dėl geopolitinio spaudimo iš trečiųjų šalių, kurį mes patirdavome nuolat ir kurį būtina mažinti tiek teisinėmis priemonėmis, tiek siekiant pakankamo Europos Sąjungoje, ypač energijos rinkos, integravimo“, - teigė J.Neliupšienė.

Šiemet Davose Lietuvos atstovų nebuvo.

Pasaulio ekonomikos forumas tradiciškai vyksta sausio mėnesį Šveicarijos kalnų kurorte Davose.

2001, 2008 ir 2009 metais jame dalyvavo Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

Politologas: prezidentė turėjo sulaukti savo laiko būti pakviesta į Davosą

Prezidentės Dalios Grybauskaitės vykimas į Pasaulio ekonomikos forumą liudija apie jos pripažinimą, sako Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas doc. dr. Tomas Janeliūnas. 

"Iš tikrųjų tai rodo, matyt, jos pripažinimą, visų pirma kaip asmenybės, kaip vadovės, kuri pastaruoju metu tikrai buvo matoma ir tarptautinėje žiniasklaidoje. Aišku, matoma buvo dviem aspektais: visų pirma kaip pakankamai griežta Rusijos kritikė ir kaip šalies, Lietuvos, vadovė, šalies, kuri sugebėjo padaryti pakankamai ryžtingą žingsnį bandant išsivaduoti iš energetinės priklausomybės nuo Rusijos", - naujienų agentūrai ELTA sakė politologas, komentuodamas mūsų šalies vadovės planuojamą vykimą į Davosą. 

D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė antradienio rytą pranešė, kad šalies vadovė sausį dalyvaus prestižiniu laikomame forume ir bus viena pagrindinių pranešėjų energetikos geopolitikos tema.

Pasak T. Janeliūno, D. Grybauskaitės globotas ir realiai nuo gruodžio pradžios veikiantis Suskystintų gamtinių dujų terminalas yra vienas geriausių pavyzdžių apskritai ne tik Baltijos šalims, bet ir visai Europai, kaip per palyginti trumpą laiką, ryžtingus sprendimus galima gana reikšmingai pakeisti situaciją energetinėje rinkoje.

"Dėl tokių poros ryškių momentų D. Grybauskaitė kaip tik ir įgavo tokią reputaciją", - neabejojo T. Janeliūnas.

Lietuvos vadovai kvietimo į forumą negaudavo kelerius metus. 2010-ųjų gegužę Prezidentė D. Grybauskaitė yra dalyvavusi Davoso forumo organizatorių Briuselyje surengtoje darbo sesijoje "ES 2020 strategija: tolesni žingsniai". Tiesa, kadenciją baigęs Prezidentas Valdas Adamkus jame dalyvavo tris kartus - 2002, 2008 ir 2009 metais. Taip pat 2012 m. kvietimo dalyvauti forume sulaukė tuometis Premjeras Andrius Kubilius, tačiau dėl valdžių kaitos šiuo pasiūlymu nespėjo pasinaudoti. 

Politikos apžvalgininko teigimu, anksčiau D. Grybauskaitė į Davosą nekviesta, nes ji ryškiau tarptautinėje žiniasklaidoje buvo matoma tik pastaraisiais metais. Pasak T. Janeliūno, įprastai mažų šalių vadovai Davose forume yra gana reti svečiai, į jį vyksta didžiųjų valstybių, korporacijų vadovai, o pats Davoso ekonomikos forumas - gana uždaras didžiųjų veikėjų klubas. 

"Tiktai atskirais atvejais yra kviečiami dėl kažkokių asmeninių pripažinimų mažųjų šalių vadovai. Yra ir V. Adamkus turėjęs tokį kvietimą, yra gavęs A. Kubilius, tačiau juo pasinaudoti nespėjo, nes pasikeitė Vyriausybė. Tuo metu irgi buvo aišku už ką - A. Kubilius kaip Vyriausybės vadovas, kuris ėmėsi ryžtingų priemonių valdant ekonominę krizę, V. Adamkus šiaip šiuo atveju buvo gana matoma asmenybė visoje Rytų Europoje. Tai šiuo atveju D. Grybauskaitė, matyt, tiesiog turėjo sulaukti savo laiko", - sakė VU TSPMI doc. dr. T. Janeliūnas.

Pasaulio verslo ir politikos lyderių susitikimai Davose rengiami nuo 1971 metų.

Jau pranešta, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nedalyvaus Pasaulio ekonomikos forume 2015 metais. Paskutinį kartą V. Putinas forume dalyvavo 2009 metais kaip Rusijos vyriausybės vadovas.

Pasaulio ekonomikos forumas (WEF) yra Šveicarijos nevyriausybinė organizacija, labiausiai išgarsėjusi dėl kasmet rengiamų susitikimų Davose.

Į susitikimus kviečiami garsiausi verslo vadovai, politiniai lyderiai, žurnalistai. Kasmetiniuose Davoso forumo susitikimuose pasaulio vadovai ir premjerai aptaria opiausias pasaulines problemas, tarp jų - sveikatos apsaugą ir aplinkosaugą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1111)