Apie tai per Baltijos investuotojų forumą pasakojo logistikos bendrovės „DHL Customer Solutions and Innovation“ vyresnioji tendencijų ir tyrimų projektų vadovė Katrin Zeiler.

Pasak jos, verslai jau dabar susiduria su vadinamąja varlės dilema: kaip laiku pasitraukti iš nepalankių sąlygų? Pristatydama būtinybę imtis inovacijų, ji buvimą komforto zonoje palygino su varle: kai varlė įmetama į verdantį vandenį, ji iškart iššoka, bet ją įmerkus į jai patogios temperatūros vandenį, varlė nebepastebi, kaip vanduo užverda ir ji – žūva.

Skaitydama pranešimą, ji pasidalino viena iš sėkmingiausių patikrintų inovacijų.

„Galbūt tai yra kelionės į ateitį pradžia, - sakė K. Zeiler. - Tam, kad būtume pasiruošę ateičiai, turime turėti įžvalgų jau dabar, o ne laukti, kada tendencija įsigalės.“

Ji dėsto, kad bendrovė naujų tendencijų ieško filtruodama visą gaunamą informaciją: pradedant nuo Holivudo kino ir baigiant pasaulinėmis įžvalgomis apie demografiją.

„Kalbant apie demografiją, mes užsidėjome logistų akinius ir klausėme, ką senėjanti visuomenė iš tiesų reiškia mums. Esame išplėtoję naują įrankį, kuris vadinasi logistikos tendencijų radaras: jis fiksuoja socialinės tendencijas ir technologijų naujoves, o mes norime pamatyti, kaip vystosi visuomenė ir kaip į tai reaguoja technologijos“, - pasakojo K. Zeiler.

Pasak jos, pavyzdžiui, tai, kad žmonės sensta, jau dabar turi poveikio farmacijos sektoriui, bet logistikos įmonės jo dar nepajuto, tad įmonė nusprendė gilintis į kiekvieną sritį ir vertinti, kokią inovaciją ten gali atlikti.

Vienas pavyzdžių, kuriuos patikrinome, yra autonominė logistika, - pasakojo K. Zeiler. - Tai prekių pristatymas dronu, kas galėtų būti prekių pristatymo ateitimi.“

Nors dronus yra sudėtinga naudoti miestuose, kur tokiam prietaisui skraidyti reikalingi leidimai, visgi bendrovė galimybę pristatyti prekes dronu išbandė jį skraidindama virš upės.

Katrina Zeiler
„Skraidinome farmacinį užsakymą, kuris buvo supakuotas ir įdėtas į droną. Taigi, skrydis vyko virš upės ir mes šiek tiek nerimavome, nes matėsi audros debesys, o dronai ne taip gerai veikia lyjant ar esant stipriam vėjui. Laimei viskas sėkmingai pavyko, o tai leidžia manyti, kad toks transportavimo būdas yra galimas kaimiškose vietovėse, ar ten, kur sunku žmones pasiekti automobiliu“, - pasakojo K. Zeiler.

Pasak jos, toks transportavimo būdas galėtų būti naudojamas ir ypatingai dideliuose miestuose, kur jis jau vyksta oru. Pavyzdžiui, bendrovė dabar į JAV Los Andželo miesto ligonines skubius vaistus pristato sraigtasparniu, tad jį galėtų pakeisti dronai.

„Tikiuosi, kad tai buvo geras ateities logistikos pavyzdys“, - apibendrino K. Zeiler.

Penktadienį Vilniuje vyksta Baltijos investuotojų forumas, kuriame dalyvauja tarptautinio verslo, visuomenės ir politikos lyderių, ekonomikos ekspertų, žurnalistų ir diplomatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)