DELFI skelbė, kad netylant diskusijoms dėl nuostolingai veikiančios skrydžių bendrovės „Air Lituanica“ likimo, prezidentė Dalia Grybauskaitė Vilniaus valdžiai siūlo atsisakyti jai nebūdingų verslų. Apie tai šalies vadovė kalbėjosi su išrinktuoju Vilniaus meru Remigijumi Šimašiumi.

Anksčiau R. Šimašius yra sakęs, kad savivaldybės valdomai skrydžių bendrovei „Air Lituanica“ būtų ieškoma privataus investuotojo.

Bendrovės „Air Lituanica“ ir kitų skrydžių bendrovių klientams naudinga žinoti, kaip jie gali save papildomai saugoti nuo galimų netikėtų nuostolių.

„Sorainen“ Transporto sektoriaus grupės vadovė advokatė Laura Čereškaitė-Kinčiuvienė primena, kad planuodami kelionę lėktuvu, žmonės gali imtis kelių papildomų savo finansų apsaugos priemonių.

Lietuvos aviacijos praktika rodo, kad dažniausiai, jeigu bendrovė nebegali vykdyti įsipareigojimų savo klientams ir kreditoriams, labai sunku tikėtis, kad lėšas pavyks atgauti bankroto proceso metu. Yra du keliai, kaip galima saugotis nuo tokios situacijos. Vienas – kelionės draudimas, kuris gali būti perkamas kartu su bilietais, kelionės paketu arba vėliau, kitas būdas – pirkti bilietą atsiskaitant kreditine kortele, kurios siūlo nesuteiktos paslaugos draudimą“, - paaiškino advokatė.

Ji atkreipia dėmesį, kad abiem atvejais verta pasidomėti detalėmis. Perkantiems draudimą L. Čereškaitė-Kinčiuvienė pataria išsiaiškinti, kokios rizikos yra draudžiamos konkrečiu atveju.

„Perkant kelionių draudimą, reikia įsitikinti, kokios rizikos yra draustos, nes pavadinimai yra abstraktūs. Gali atrodyti, kad įsigijote apsaugą, bet visada reikia įsitikinti, kas draudžiama, nors paprastai avialinijų nemokumo rizika yra įtraukta. Aišku, kaip dabar elgsis draudimo bendrovės, sunku prognozuoti, nes jos informaciją taip pat seka ir riziką matuoja pinigais. Gali atsitikti ir taip, kad draudimo paslaugos brangs“, - mano advokatė.

Pasak jos, kol kas nėra paskelbta jokių oficialių duomenų, kurie būtų pagrindu nedrausti vienos ar kitos bendrovės keleivių.

„Teisinio pagrindo sakyti, kad dabar sudaryta kelionės draudimo sutartis negaliotų dėl aplinkybių, kurios buvo prieš sutarties sudarymą, nėra, priešingai, nei susirgus nueiti apsidrausti nuo tos ligos“, - dėstė L. Čereškaitė-Kinčiuvienė.

Atsiskaitantiems kreditine kortele ji siūlo pasidomėti, kokiomis sąlygomis teikiamas nesuteiktos paslaugos draudimas, nes kartais jis yra suteikiamas kortelės savininkui, kitais atvejais reikalaujama, kad šia kortele būtų atsiskaitoma už pirkinius.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba pataria imtis analogiškų veiksmų: išsiaiškinti, kokias nesuteiktos paslaugos draudimo sąlygas žmonėms siūlo kredito korteles išdavę bankai. Jei jomis nesinaudojama bet siekiama apsisaugoti nuo galimų praradimų, rekomenduojama kreiptis į draudimo bendroves.

Valstybinio turizmo departamento atstovė spaudai Edita Gaigalienė sako, kad susisiekimo srities teisės aktai nenumato privalomo reikalavimo oro vežėjams drausti savo atsakomybę.

Kiekviena skrydžių kompanija turi savo keleivių vežimo taisykles, su kuriomis, įsigyjant skrydžio bilietą, rekomenduojame visados susipažinti ir įvertinti galimą riziką. Vienas iš galimų būdų išvengti tikėtinų nuostolių – perkant skrydžio bilietą kartu įsigyti bilietų keitimo paslaugą, kuri kainuoja papildomai“, - dar vieną rizikos suvaldymo priemonę primena E. Gaigalienė.

„Air Lituanica“ siūlo neabejoti pasirinkimu

Lietuvos oro linijų bendrovės "Air Lituanica" komunikacijos vadovė Sandra Meškauskaitė dėstė, kad šiuo metu bendrovės veikla yra politizuojama. 

Sandra Meškauskaitė
„Tačiau mūsų keleiviai neturi abejoti savo pasirinkimu skristi su oro linijų bendrove „Air Lituanica“. Galime patvirtinti, kad „Air Lituanica“ keleivių skaičius auga, plečiame skrydžių geografiją. Neturime pagrindo savo veiklos sustabdymui ar nutraukimui. Bet kokiu atveju ar dėl skrydžių atšaukimų, ar dėl vėlavimų, ar kitų situacijų, dėl kurių keleiviai nukenčia ar nukentėtų, mes su jais atsiskaitome ir atsiskaitysime taip, kaip numato Europos Bendrijos Reglamentas“, - komentavo S. Meškauskaitė.

Kartu ji priminė, kad keleiviai visada turi teisę papildomai apsaugoti save dėl nenumatytų situacijų ir skrydžių sutrikdymo žalos, tad jie draudžiasi šias rizikas.

„Mes, kaip oro linijų bendrovė, papildomų draudimų savo keleiviams nesiūlome. Vertinant bilieų prekybą, aiškiai matome nuolatinį bilietų pardavimų auga - daugiau nei 60 proc. „Air Lituanica“ keleivių yra užsieniečiai, daugiau nei pusę jų skrenda darbo reikalais. Šios vasaros sezonui siūlome dar daugiau skrydžių - didiname skrydžių į Amsterdamą ir Miuncheną skaičių, pradedame skrydžius į Hamburgą“, - vardijo ji.

Bendrovės duomenimis, skrydžių iš Vilniaus oro uosto  kiekis padidės iki 59 reguliarių išvykimų per savaitę. 

„Per vasaros skrydžių sezoną planuojame pervežti 150 tūkst. keleivių – tai 50 proc. daugiau negu 2014 m. Pastebime, kad šios vasaros pardavimuose ypatingai aktyvios yra Vokietijos, Prancūzijos, Nyderlandų rinkos. Šiuo metu mūsų bilietus galima įsigyti visiems skrydžiams, kurie yra suplanuoti „Air Lituanica“ patvirtintame vasaros tvarkaraštyje iki šių metų paskutinio spalio sekmadienio, kai tik bus suderintas ir 2015-2016 m. žiemos tvarkaraštis, iškart pradėsime bilietų prekybą ir tam laikotarpiui“, - planus pristatė S. Meškauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (205)