JAV ir Europa imsis papildomų Rusijos izoliacijos priemonių, o tai, bet kokiu atveju, trukdys verslo plėtrai ne tik Europoje bet ir už Atlanto. Esant karinei įtampai, naftos kaina linkusi kilti, tuo tarpu akcijų rinkose pastebima neigiama korekcija, indeksų FTSE 100 ir DAX vertėms sumažėjant atitinkamai po 0,31 proc. ir 1,11 proc.

Tokiomis pačiomis nuotaikomis gyveno ir JAV investuotojai: indekso S&P 500 vertė dienos prekybos pabaigoje susitraukė 0,23 proc., o Dow Jones Indus Avg. indeksas sumažėjo 0,28 proc.

Svarbių makroekonominių įvykių Europoje ir JAV pirmadienį skelbiama nebuvo, taip pat ir antradienį jų paskelbta nebus, tačiau akcijų rinkas išjudins įmonių skelbiami antrojo ketvirčio veiklos rezultatai, kurie kiek padės investuotojams primiršti apie įvykius rytų Europoje.

Antradienį ryte Azijos akcijų rinkose pastebimas pakilimas, Japonijos akcijų rinkoms atsidarius po ne darbo dienos. Kinijos akcijų rinkų indeksus į viršų stūmė didžiausių metalo kompanijų akcijų vertės išaugimas, o prie šio pakilimo prisidėjo ir mašinų gamintojai, po paskelbtų žinių per Kinijos nacionalinę radiją, kad valdžia imsis finansinių skatinimo priemonių, kurios padėtų plėtoti alternatyvia energija varomus automobilius.

Tikėtina, kad antradienį Europos akcijų rinkos gali atsidaryti su nedideliais pakilimais persiduodant optimistinėms nuotaikoms iš Azijos bei pasireiškiant nežymiam akcijų pakilimui po pirmadienį trukusio nuosmukio.

Valiutų rinkos

Pirmadienį EUR/USD valiutų kursas atšoko nuo 1,35 lygio, dienos metu nedaug pakildamas 0,05 proc. iki 1,3520 ribos. Antradienį užsienio valiutų rinkose turėtume sulaukti aktyvesnės prekybos Japonijos investuotojams grįžus po savaitgalio ir pirmadienį buvusios nedarbo dienos.

Antradienį svarbių makroekonominių įvykių, paveiksiančių valiutų rinkas, skelbiama nebus, todėl galime tikėtis, kad ir pagrindinių valiutų kursas nepasižymės dideliais svyravimais. Antradienio ryte EUR/USD valiutų santykis laikosi beveik nepakitęs nuo pirmadienį buvusio lygio ir laikosi ties 1.3525. Bendrai stebint valiutų santykio svyravimą matome, kad nuo mėnesio pradžios kursas yra susitraukęs 1,21 proc., o nuo metų pradžios sumažėjęs – 1,91 proc.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį Baltijos akcijų rinkose investuotojų aktyvumas dar labiau sumažėjo ir pasiekė 306 tūkst. eurų. Prekyba pasižymėjo smulkūs investuotojai paskirstydami savo investicijas dvejose Vilniau biržos pozicijose.

Linas Agro Group“ akcijų buvo perleistą už beveik 80 tūkst. eurų sudarant 29 sandorius ir paskutinio apsikeitimo metu mokant už akciją 0,713 euro. Šis sandoris nustūmė žemyn akcijos vertę 1,11 proc. tuo tarpu prieš šį sandorį akcijos kaina svyravo ties 0,72 euro už akciją. Antroji pozicija pagal aktyvumą buvo „Šiaulių bankas“. Nors bendrovė savo veiklos rezultatus paskelbė dienos prekybai pasibaigus, tai smulkių investuotojų nesulaikė nuo aktyvios prekybos, tikintis, kad šie rezultatai bus teigiami.

Dienos prekybos metu buvo sudaryta 40 sandorių, kurių bendra vertė siekė 48,8 tūkst. eurų, o akcijos vertė šoktelėjo net 2,08 proc. Remiantis pateiktais įmonės veiklos neaudituotais rezultatais „Šiaulių bankas“ per pirmąjį šių metų pusmetį uždirbo 24,2 mln. litų grynojo pelno, tai 372 proc. daugiau nei praeitais metais tuo pačiu laikotarpiu.

Tuo tarpu banko grupės šešių mėnesių grynasis pelnas išaugo daugiau nei 344 proc. nuo 6,5 iki 22,4 mln. litų. antradienį prekybos metu matysime vėl aukštą investuotojų aktyvumą banko vertybiniais popieriais taip pat, tikėtina, ir didesnį teigiamą akcijos šuolį, investuotojams stengiantis atsistoti eilės pradžioje įsigyti pastarosios bendrovės akcijų.