Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ pastebėjo „Nordea“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas, Lietuvos ekonomiką, kuri pernai paaugo vos 1,6 proc., nuo recesijos išgelbėjo stiprus vidaus vartojimas ir investicijos.

„O ypatingai stebina vis augančios ir jau 2007 metų lygį viršijusios investicijos į gyvenamąjį nekilnojamąjį turtą“, – pažymėjo ekonomistas.

Ž. Mauricas tvirtina, kad 2016 metais teigiamas investicijų į NT poveikis Lietuvos BVP augimui neišvengiamai išblės.

„Tad norint spartinti augimą ir neatsilikti nuo kitų Centrinės ir Rytų Europos valstybių (Lenkijos ekonomika 2015 metais augo – 3,6 proc., Slovakijos – 3,7 proc., Čekijos – 4,2 proc., Rumunijos – 3,8 proc.), Lietuvai reikės ieškoti kitų ekonomikos augimo veiksnių“, – teigia jis.

Ž. Mauricas prognozuoja, kad šiemet investicijų į gyvenamąjį NT lygis išliks aukštas, bet geriausiu atveju, tik toks pats kaip pernai arba šiek tiek mažesnis.

„Manyčiau, kad dabartinės situacijos lyginti su 2008 metais neverta, nes prieš tuometinį burbulo sprogimą kainos kilo įspūdingai – nuo 2005 metų jos išaugo 2,5 karto. Dabar kilimas siekia 5–20 proc., todėl kainų burbulo nėra. Jeigu ir būtų koks nors kainų kritimas, jis nebūtų toks smarkus“, – DELFI sakė jis.

Ekonomistas taip pat pastebėjo, kad šiuo metu gyvenamojo NT rinka yra kur kas sveikesnė nei 2008 metais. Tada pasiūla nespėjo bėgti paskui paklausą, o dėl to ir kainos išaugo. Dabar rinka diferencijuota – statoma daug ne tik ekonominės, bet ir vidutinės klasės būstų.

Žygimantas Mauricas

„Šiuo metu pirkėjai yra kur kas labiau sofistikuoti ir išrankūs, o rinka – aktyvesnė bei brandesnė“, – apibendrino Ž. Mauricas.

Planuoja sumažėjimą

Apie tai, kad šiemet investicijos į NT gali būti mažesnės nei pernai, kalba ir Lietuvos banko (LB) ekspertai.

„Būsto statybos tolesnį augimą gali varžyti palyginti gausi jau pastatytų naujų gyvenamųjų pastatų pasiūla“, – rašoma naujausioje LB Lietuvos ekonomikos apžvalgoje.

Joje teigiama, kad 2015 metais būsto statybos didėjimą lėmė pagerėjusi ekonomikos būklė, gausėjančios namų ūkių pajamos, gerėjanti namų ūkių finansinė padėtis, palankios skolinimosi iš bankų sąlygos.

„Gausesnę pastarojo meto būsto statybą veikiausiai paskatino ir tai, kad 2014 metais vis dar buvo nemažai statytojų parengtų statybos projektų, kurie 2008 metų antrąją pusę dėl kilusios finansų krizės nebuvo pradėti vykdyti. Pastebėję paklausos suaktyvėjimą, statytojai galėjo imtis šiuos projektus įgyvendinti“, – pastebi LB ekspertai.

Stimuliuos toliau

Optimistiškiau ateitį prognozuoja NT paslaugų bendrovė „Ober-Haus“.

2015 metų paskutinio ketvirčio gyvenamojo NT rinkos komentare teigiama, kad prognozuojamos artimiausių metų ūkio augimo perspektyvos, žmonių perkamosios galios didėjimas bei žemos palūkanos gali ir toliau sėkmingai stimuliuoti bent jau didžiausių šalies miestų nekilnojamojo turto rinkas bei prisidėti prie sėkmingo naujai statomų ir planuojamų projektų įgyvendinimo.

Vis dėlto „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis pastebi, kad vėl, kaip ir prieš 7–8 metus, stebimas naujų plėtotojų rinkoje atsiradimas, kuris signalizuoja, kad net ir nepatyrę rinkos dalyviai imasi sudėtingų plėtros ir turto realizacijos procesų.

Saulius Vagonis

„Deja, bet ne visi plėtotojai gerai apskaičiuoja savo galimybes ir įgyvendinamų projektų potencialą, todėl net ir itin aktyvioje dabartinėje rinkoje galima išgirsti liūdnų istorijų apie nekokybiškai pastatytus ar taip ir nepabaigtus projektus bei nukentėjusius pirkėjus“, – įspėja jis.

„Ober-Haus“ duomenimis, 2015 metais Vilniuje buvo pastatyti 3558 butai arba 27 proc. daugiau nei 2014 metais. Sostinėje iš viso buvo įgyvendinti 44 skirtingi daugiabučių namų projektai.

Palyginti su 2014 metais, matomas akivaizdus naujos statybos butų pasiūlos augimas centrinėje miesto dalyje ir prestižiniuose rajonuose – Naujamiestyje, Senamiestyje ir Užupyje.

„Ober-Haus“ duomenimis, 2015 metais butų kainos Vilniuje vidutiniškai išaugo 3,6 proc. Šiauliuose, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Kaune per 2015 metus atitinkamai buvo užfiksuotas 1,2 proc, 1,1 proc., 0,4 proc. ir 0,3 proc. butų kainų augimas.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, per 2015 metus gyvenamųjų pastatų statybos darbų atlikta už 423 mln. eurų (17 proc. nuo visų atliktų statybos darbų) arba 38 proc. daugiau nei per 2014 metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)