Keičiant latus į eurus nustatytas kursas, pagal kurį 1 latas yra lygus 1,423 euro arba 0,7 lato – 1 euras. Lietuvoje euro keitimo kursas yra didesnis, vienas 1 euras vertas 3,4528 lito, o 1 litas – 0,2896 euro.

„Latas buvo labai „stambus“ pinigas, kai perskaičiavo į eurus, tai skaičiukai padidėjo: ir kainos atrodo didesnės, bet ir alga atitinkamai. Lietuvoje bus atvirkščiai. Bet kai prisimenu „vagnorkes“, kai vietoje piniginės teko „kosmetyčką“ nusipirkti, nes algą briketais mokėdavo...“, - prisiminimais DELFI komentaruose dalijosi skaitytojas.

„Niekada nepamiršiu vieno matyto vaizdo, kai atlyginimus mokėjo „vagnorkėmis”. Žvilgtelėjau pro langą ir pamačiau, kad vienas vyras ant pečių neša tokį didelį maišą, kad šis pro lauko duris netelpa, o kitas darbuotojas iš nugaros pusės stengiasi tą maišą įstumti į įmonės teritoriją. Iš pradžių nesupratau, ko jie taip vargsta, pasirodo, darbo užmokestį atvežė. Kai pagalvoji, kaip greitai laikai keičiasi. Ir pinigai, ir tvarka. Ko gero, gyvenimas irgi”, - rašė įmonės darbuotoja prisistačiusi skaitytoja.

DELFI komentaruose buhaltere prisistačiusi autorė buvo lakoniška: „Mokėjau algas „vagnorkėmis“. Baisu prisiminti“.

„1993 m., kai įvedė litą, visi gavo 100 kartų mažiau pinigų. Ir nieko, nenumirė nei vienas“, - dėstė dar vienas skaitytojas.

Kita komentatorė pasidalijo priminimais iš vaikystės.

„Mano mama dirbo miestelio parduotuvėje pardavėja. Tai po darbo kasdien parsinešdavo namo pusmaišį tų „vagnorkių“, išpildavo didelę krūva ant stalo, o mes, vaikai, padėdavome juos gražiai surūšiuoti ir sudėlioti skaičiavimui. Geri laikai buvo, pinigus maišais nešiodavome“, - šypsena savo pasakojimą baigė ji.

Buvo prisiminti ir rubliai.

„Komunizmo pabaigoje algas rubliais išmokėdavo tiesiog pakeliais, po 100 vnt. viename, paskui tuos pačius pakelius nešiojome „Montana“ maišeliuose ir neardydami išleisdavom kioskuose“, - rašė žmogus.

Svarstė, kaip paveiks apsipirkimą Lietuvoje

Skaitytojai ėmė dalintis nuomonėmis, kaip jie jausis, kai atlyginimo skaitinė išraiška sumažės kelis kartus.

„Ot bus „smagumas“ algų dieną, kai gausime pusketvirto karto mažiau... Kažin kaip sąmonė persiprogramuos tuos pinigėlius pamačius sąskaitoje ar užčiuopus rankose, - rašė žmogus. - Bet ir parduotuvėse pamačius kainas 3,45 karto mažesnes, pinigėliai lengvai leisis, kol sąmonė persiprogramuos. Latviams viskas 1,45 karto „pabrango“, tai ir nepatenkinti, pas mus viskas 3,45 karto „atpigs“ - tai ko būti nepatenkintais?“

„Stambesnę valiutą keisti į smulkesnę ar smulkesnę į stambesnę yra didelis skirtumas, mąstykite, ponai, ir nelyginkite, tai labai svarbus faktorius“, - rašė dar vienas skaitytojas, minties toliau neplėtojęs.

Tačiau tuoj pat atsirado šmaikštaujančių, siūlančių valiutą išsikeisti: „algą eurais galima visada išsikeisti į beveik 4 milijonus Baltarusijos rublių:)“.

Atsirado pasiūlymų ir kaip sutaupyti. Vienas skaitytojų dėstė, jog Latvijoje sustabdęs už
greičio viršijimą policininkai paprašė 10 eurų ir paklausė, ar nebus brangu.

„Lietuvoje paprašys 50 ar 100 eurų ir pasakys, kad dar labai pigiai atsipirkai“, - svarstė kitas asmuo.

„Bet tai kiek sutaupysi neviršydamas!“, - pasidžiaugė dar vienas skaitytojas.

Sumanymas, kaip išsaugoti litus

Prekeiviai Latvijoje dalijosi nuomone, jog jiems gaila eurais pakeisto lato, prie naujos valiutos dar reikia laiko priprasti.

„Gaila, kaip ir tai latvei latviško lato, man lietuviško lito. Kaip man vaikas pasakė: tėte, bet daugiau nebebus mūsų tokių gražių litų su Dariumi ir Girėnu. Ir kažkas suvirpėjo širdyje, pagalvojau, tu teisus, vaike“, - dėstoma komentare.

Netrukus atsirado pasiūlymas, kaip valiutą išsaugoti.

„Nedaug kainuoja, išsaugok visų nominalų po vieną. Popieriniai: 500 + 200 + 100 + 50 + 20 + 10 = 880 Lt. Jei dar rasi senuosius popierinius: 5 + 2 + 1 = 8 Lt. Metalas: 5 + 2 + 1 + 0,5 + 0,2 + 0,1 + 0,05 + 0,02 + 0,01 = 8,88 Lt. Iš viso daugiausiai 896,88 Lt. Plius rėmeliai viską gražiai įrėminti, vinukai pakabinti ant sienos. Manau, iki 1000 Lt gali tilpti, ir vaikui prisiminimas bus išsaugotas“, - rašė Darius.

Dar vienas skaitytojas šį pasiūlymą įvertino kaip gerą, tačiau dėstė, jog pats pinigus nusifotografuos ir įsirėmins – bus pigiau.

Komentarus rašykite prisiregistravę

DELFI ragina skaitytojus savo poziciją išsakyti komentaruose užsiregistravus ir nesislepiant po anonimiškumo skraiste.

Nors jūs galite komentuoti anonimiškai, registruotiems vartotojams siūlome daugiau privalumų:

Jūsų žinutė pasirodys kartu su Jūsų pasirinktu paveikslėliu ir vardu.

Prie registruoto vartotojo žinutės bus rodomas ID simbolis, kuris patvirtina, kad tai yra registruoto vartotojo vardas. Jūs taip pat galėsite keisti šiuos duomenis arba bet kada komentuoti anonimiškai.

Vartotojo paskyros gali būti tarpusavyje susiję. Galite komentuoti iš pasirinktos paskyros su norimu paveikslėliu ir vardu, nepriklausomai nuo to, kokiu būdu būsite prisijungęs.

Prie Jūsų naujausių komentarų bus rodomas mini profilis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (305)