Nieko keisto, kad tuo metu dar tik būsimo Prancūzijos prezidento Francois Hollande’o rinkiminės kampanijos pažadas užkrauti vieną milijoną eurų (3,45 mln. Lt) viršijančias metines pajamas gaunantiems asmenims 75 proc. mokestinę naštą buvo pasitiktas turtingųjų, kurių, kaip pats yra sakęs, F. Hollande’as nemėgsta, protesto šūksniais. Šis priimtas sprendimas 2012 m. atsidūrė teisme, kur buvo priimtas nutarimas, jog jis prieštarauja Konstitucijai. Tačiau F. Hollande’as pakeitė jį taip, kad darbdavys tapo atsakingas už didžiulių mokesčių sumokėjimą.

Todėl, kaip rašo BBC, Paryžiaus „Saint Germain“ futbolo klubas turės iš viso sumokėti beveik 35 mln. eurų (beveik 121 mln. Lt) mokesčių valstybei už žymiojo puolėjo Zlatano Ibrahimovičiaus 11 mln. eurų (apie 38 mln. Lt) siekiantį kasmetinį atlyginimą.

Skirtingose šalyse taikomų mokesčių skirtumai nėra dramatiški. Apskaitos įmonė „Price Waterhouse Coopers“ įvertino Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalyse taikomus mokesčius.

Buvo atlikti paskaičiavimai, kiek 2013 m. kiekvienoje valstybėje 400 tūkst. JAV dolerių (apie 1 mln. Lt) metinių pajamų gaunančiam asmeniui, turinčiam 1,2 mln. JAV dolerių (apie 3 mln. litų) paskolą, lieka pinigų po gyventojų pajamų mokesčio ir socialinių įmokų sumokėjimo. Buvo daroma prielaida, kad asmuo yra vedęs, turi du vaikus, iš kurių vienas jaunesnis nei šešerių metų amžiaus.

Toliau pateikiami šio tyrimo rezultatai. Kiekvienoje šalyje tokias pajamas ir įsipareigojimus turinčiam asmeniui liko atitinkama atlyginimo dalis:

Italijoje – 50,59 proc.;
Indijoje – 54,9 proc.;
Jungtinėje Karalystėje (JK) – 57,28 proc.;
Prancūzijoje – 58,10 proc.;
Kanadoje – 58,13 proc.;
Japonijoje – 58,68 proc.;
Australijoje – 59,30 proc.;
JAV – 60,45 proc.;
Vokietijoje – 60,61 proc.;
Pietų Afrikoje – 61,78 proc.;
Kinijoje – 62,05 proc.;
Argentinoje – 64,02 proc.;
Turkijoje – 64,64 proc.;
Pietų Korėjoje – 65,75 proc.;
Indonezijoje – 69,78 proc.;
Meksikoje – 70,60 proc.;
Brazilijoje – 73,32 proc.;
Rusijoje – 87 proc.;
Saudo Arabijoje – 96,86 proc.

Daugumoje iš šių 19 turtingųjų valstybių (20-toji G20 narė yra Europos Sąjunga (ES)) asmeniui liekanti atlyginimo dalis svyruoja nuo 230 tūkst. JAV dolerių (apie 578 tūkst. litų) iki 280 tūkst. JAV dolerių (apie 704 tūkst. litų).

G20 nepriklausančioje Danijoje daugiau nei 60 tūkst. JAV dolerių (apie 151 tūkst. litų) uždirbantys mokesčių mokėtojai namo parsineša 60 proc. savo atlyginimo.

Daugelis mūsų gali tik svajoti, kad uždirbs tiek, jog jiems būtų pritaikyti dideles pajamas gaunančių asmenų mokesčiai. Kokia gi paprastų mirtingųjų situacija?

Pakankamai sudėtinga lyginti taikomus mokesčius, juk gyventojų pajamų mokestis – tai tik vienas iš mokesčių, kurie yra sumokami. Daugelis mūsų moka dar ir kitokius mokesčius, pavyzdžiui, socialinio draudimo, tuo tarpu turintiems vaikų kai kuriose valstybėse taikomos mokestinės nuolaidos.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) statistikai atliko vidutinius atlyginimus gaunančių asmenų sumokamų mokesčių analizę.

„Daugiausiai mokesčių tenka sumokėti Belgijoje: šioje šalyje dirbančiam asmeniui tenka sumokėti 43 proc. mokesčių, kuriuos sudaro pajamų mokestis ir socialinis draudimas. Vokietijoje mokestinė našta sudaro 39,9 proc. Mažiausiai mokesčių sumokama Čilėje – čia mokestinė našta tesiekia 7 proc., o Meksikoje – 9,5 proc.“, - atliktus paskaičiavimus komentavo Maurice’as Nettley iš EBPO.

Buvo paskaičiuota, kiek toliau išvardintose valstybėse mokesčių sumoka vaikų neturintis vidutinį atlyginimą gaunantis asmuo.

Belgijoje – 42,8 proc.;
Vokietijoje – 39,9 proc.;
Danijoje – 38,9 proc.;
Vengrijoje – 35 proc.;
Austrijoje – 34 proc.;
Graikijoje – 25,4 proc.;
EBPO vidurkis – 25,1 proc.;
JK – 24,9 proc.;
JAV – 22,7 proc.;
Naujojoje Zelandijoje – 16,4 proc.;
Izraelyje – 15,5 proc.;
Korėjoje – 13 proc.;
Meksikoje – 9,5 proc.;
Čilėje – 7 proc.

Mokestinė našta, tenkanti santuokoje gyvenančiam bei du vaikus turinčiam asmeniui:
Danijoje – 34,8 proc.;
Austrijoje – 31,9 proc.;
Belgijoje – 31,8 proc.;
Suomijoje – 29,4 proc.;
Nyderlanduose – 28,7 proc.;
Graikijoje – 26,7 proc.;
JK – 24,9 proc.;
Vokietijoje – 21,3 proc.;
EBPO vidurkis – 19,6 proc.;
JAV – 10,4 proc.;
Korėjoje – 10,2 proc.
Slovakijoje – 10 proc.;
Meksikoje – 9,5 proc.;
Čilėje – 7 proc.;
Čekijoje – 5,6 proc.

Vokietijoje mokesčių, kuriuos sumoka vienišas vaikų neturintis dirbantis asmuo ir santuokoje gyvenantis du vaikus turintis asmuo, skirtumas sudaro net 18,6 proc. dėl didelių vaikų turintiems asmenims taikomų mokestinių nuolaidų. EBPO priklausančiose valstybėse santuokoje gyvenančių ir vaikų turinčių asmenų sumokamų mokesčių vidurkis vidutiniškai 5,5 proc. mažesnis nei vienišų vaikų neturinčių asmenų sumokamas mokesčių vidurkis. Graikija – vienintelė valstybė, kur asmenys, gyvenantys santuokoje ir turintys vaikų, moka didesnius mokesčius.

Žinoma, mokesčių mokami tam, kad iš valstybės būtų gautos tam tikros paslaugos.

„Daugelyje Europos valstybių mokesčiai ir socialinio draudimo įmokos yra didelės, tačiau už tai valstybė dosniai teikia geros kokybės paslaugas, lyginant su kitomis pasaulio šalimis“, - patikina M. Nettley.

„Jei susergate arba tampate nedarbingas, valstybė jums suteiks pagalbą, taip pat šiose šalyse dosniai skiriamos senatvės pensijos“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)