Kaip rašo vz.lt, „Sodros“ gegužės 16 d. duomenimis, nemokėtų įmokų skola siekia 14 mln. Eur. Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovas VŽ portalui komentavo, kad mato diskusijas, jog nuvykę gyventojai pas gydytoją sužino, jog yra neapdrausti.

Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos valdybos bei Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos tarybos narė Zita Sorokienė Delfi sakė, kad jai problema yra žinoma. Anot jos, nors nemokėti įmokų nėra gerai, dalis žmonių tai daro nepiktybiškai.

„Mes kiek įmanoma informavome žmones, kad susimokėtų. Tai nėra gerai, kad jie lieka skolingi, bet manau, kad ne visi jie yra piktybiškai nusiteikę nemokėti. Manyčiau, kad reikėtų geriau informuoti žmones, jei yra toks skaičius skolingų. Reikėtų jiems pratęsti laikotarpį, per kurį jie gali susimokėti, neatimant sveikatos draudimo“, – Delfi sakė Z. Sorokienė.

Ji taip pat svarstė, kad dalis žmonių, kuriems buvo atidėtos privalomojo sveikatos draudimo įmokos, galbūt manė, kad jų apskritai nebereikės susimokėti.

Zita Sorokienė

„Nors informavome, kad tai, kas atidėta, yra atidėta ne visam laikui, bet dalis žmonių gal suprato, kad valstybė išvis nubraukė (skolą – aut. pastaba) pandemijos metu. Jie turėjo pagrindo taip suprasti, nes savarankiškai dirbantiems paslaugų teikėjams ir prekybininkams verslas buvo visiškai sustabdytas, o parama, kurią teikė valstybė, buvo minimali, žmonės neteko pajamų. Dalis gal ir nebeturi už ką susimokėti, dalis nebepajėgė atsitiesti po pandemijos“, – įvardijo Z. Sorokienė.

Pašnekovė teigė, kad užgriuvusi finansinė našta šiems žmonėms bus didelė. Paklausus, kokias vidutiniškai sumas gali būti skolingi smulkieji verslininkai, ji svarstė, kad jos gali siekti šimtus eurų, kadangi jie didelių apyvartų, jos teigimu, negeneruoja.

Z. Sorokienė pridūrė, kad neužtenka informuoti žmonių apie skolas vien elektroniniu paštu, reikia šią žinią skleisti plačiau, pavyzdžiui, per žiniasklaidą ir panašiai.

Kaip „Sodra“ anksčiau informavo, balandžio 30 d. buvo paskutinė diena sumokėti per COVID-19 pandemiją ir karantiną nemokėtas einamąsias privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Iš viso galimybe laikinai nemokėti įmokų naudojosi apie 115 tūkstančių savarankiškai dirbančių žmonių.

Kaip tada pabrėžė „Sodra“, mokėti PSD svarbu dėl to, kad prireikus žmogus galėtų pasinaudoti sveikatos priežiūros paslaugomis, gautų kompensuojamuosius vaistus ir kitas paslaugas.

Savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi sumokėti minimalią privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmoką – 6,98 proc. nuo minimalios mėnesio algos (MMA).

COVID-19 pandemijos metu, kol buvo paskelbta ekstremali situacija ir karantinas, savarankiškai dirbantys gyventojai turėjo teisę nemokėti einamųjų PSD įmokų. Net ir nemokėdami šių įmokų, jie galėjo gauti sveikatos priežiūros paslaugas. Nesumokėtas PSD įmokas už karantino laikotarpį reikia sumokėti per 2 metus nuo ekstremalios situacijos pabaigos dienos, tai yra iki šių metų balandžio 30 d.

Jei šia mokestine lengvata žmogus naudojosi viso karantino metu, maksimali nesumokėta PSD įmokų suma vienam žmogui gali siekti 692,56 euro, buvo rašoma „Sodros“ pranešime.

Tikinta, kad visi savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie per karantiną nemokėjo PSD įmokų, gavo „Sodros“ pranešimus, kuriuose nurodyta tiksli mokėtina suma. Pranešimai buvo siunčiami į asmenines „Sodros“ paskyras arba elektroniniu paštu.

Jei žmogus negali iškart sumokėti visos nurodytos PSD įmokų skolos, nuo 2024 m. gegužės 1 d. jam galima pateikti prašymą dėl PSD įmokų įsiskolinimo sumokėjimo atidėjimo. Įsiskolinimą galima atidėti, jei skolos suma didesnė nei 125 eurų ir jei besikreipiantis žmogus neturi galiojančio sprendimo dėl skolos atidėjimo.

Jei žmogus anksčiau kreipėsi dėl skolos atidėjimo, tačiau pažeidė atidėjimo sąlygas ir dėl to sprendimas neteko galios, pakartotinai kreiptis dėl skolos atidėjimo galima tik po metų. Atidėti skolą galima, jei jos išieškojimas nėra perduotas antstoliui.

Be to „Sodra“ primena, kad taip pat svarbu toliau mokėti einamąsias PSD įmokas. 2024 metais PSD įmoka mokama nuo minimalios mėnesio algos yra 64,50 euro per mėnesį.