Lapkričio 24 d. „Interfax“, remdamasi savo šaltiniais rinkoje, pranešė, kad anglies iš Rusijos tiekimas buvo pristabdytas jau lapkričio 21 dieną. Agentūros duomenimis, pagal sudarytas sutartis buvo numatyta iki 2014 metų pabaigos Ukrainai pristatyti 509 tūkst. tonų po 80 dolerių už toną (be transporto išlaidų).

Lapkričio 19 d. paaiškėjo, kad Ukraina neturi būtinų minimalių mėnesinių anglies atsargų – 3,1 mln. tonų, – ir kad dviejose iš dešimties šiluminių elektrinių anglies liko vos kelioms dienoms. Ukrainos energetikos ir anglių pramonės ministro pavaduotojas Jurijus Ziukovas tada sakė, kad šalis turi tris anglies pirkimo variantus: iš Ukrainos valstybinių įmonių, per atvirus aukcionus tose šalyse, kur išgaunama būtinos markės anglis, ir iš Rusijos.

Lapkričio 17 d. Ukrainos energetikos bendrovė „Centrenergo“ surengė derybas dėl galimo anglies tiekimo iš JAV į savo stotis. Kaip galima „Centrenergo“ partnerė įvardijama įmonė „Recursion Ventures“. Rugsėjį Ukraina susitarė dėl anglies pirkimo iš PAR. Tačiau po pirmųjų pristatytų partijų į Ukrainą buvo iškelta baudžiamoji byla dėl piktnaudžiavimo sudarant sutartį: generalinė prokuratūra tvirtino, kad kuro kainos buvo dirbtinai padidintos. Dėl šios priežasties tiekėja – Pietų Afrikos bendrovė „Steel Mont“ – atsisakė pasirašyti naują sutartį su „Ukrterenergo“.

Pastaruosius kelis mėnesius Ukrainai trūksta anglies atsargų, būtinų žiemos šildymo sezonui ir elektros gamybai. Tai susiję su tuo, kad didelė dalis šachtų arba atsidūrė vadinamųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų teritorijose, arba buvo apgadintos per karo mūšius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)