„Gamtinių dujų kaina 2014 m. pradžioje sudarė 165 dolerius už tūkstantį kub. metrų. Ši kaina galiojo, kai Rusijos rublio kursas siekė 32-33 rublius už dolerį. 2015 m. sausio 1 d. duomenimis, dujų kaina siekė 142 dolerius už tūkst. kub. metrų“, – sakė jis.

Pasak premjero, nuo tada JAV doleris ėmė kainuoti per 60 Rusijos rublių. Logiška, dujos jau turėtų kainuoti apie 80 dolerių, o jos kainuoja 142“, – teigia A. Kobiakovas. Baltarusijos premjero nuomone, rusiškų energijos išteklių kaina gali būti žemesnė 42 proc.

Be to, Baltarusija įsitikinusi, kad neteisinga skaičiuoti produkcijos Rusijos rubliais, o energijos išteklių – doleriais. Pasak A. Kobiakovo, užsienio prekybos apimtys pernai nacionaline valiuta tarp šalių sudarė apie 82 proc.

„Baltarusijos eksportas į Rusiją beveik 100 proc. skaičiuojamas Rusijos rubliais. Importas – taip pat Rusijos rubliais. Bet visus energijos išteklius mes perkame už dolerius“, – sakė jis.

Vasario pabaigoje šalies vicepremjeras Vladimiras Semaška pareiškė, kad Baltarusija tikisi susitarti su Rusija dėl rusiškų dujų kainos sumažinimo.

Šių metų sausį Minskas tikėjosi, kad 2016 metais rusiškų dujų kaina bus mažesnė 10 dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)