Rusija sutiko atnaujinti dujų tiekimą karo nuniokotai Ukrainai ateinančią žiemą pagal Europos Sąjungos (ES) palaikomą milijardų dolerių vertės sutartį, kurią šios trys šalys ketvirtadienį pasirašė Briuselyje.

ES tikisi, kad šis sunkiai iškovotas susitarimas padės sušvelninti platesnę krizę Ukrainoje, o Rusija sutiko užtikrinti tiekimą iki kovo pabaigos.

„Džiaugiuosi, kad politinė atsakomybė, bendradarbiavimo logika ir paprastas ekonomikos blaivus protas nugalėjo“, – Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) sakė per spaudos konferenciją.

Jis sveikino padėtą tašką įnirtingame ginče dėl dujų, kai Rusija birželį nutraukė tiekimą Ukrainai, reikalaudama, kad Kijevas už tolesnį tiekimą apmokėtų iš anksto.

„Žmonėms Europoje nėra jokios priežasties šalti žiemą“, – pažymėjo J.M.Barroso, turėdamas omenyje nuogąstavimus, kad Rusija gali užsukti čiaupus Ukrainai, tuo pačiu sutrikdydama tiekimą daugeliui Europos Sąjungos šalių.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas sakė, kad „šiandien priimti sprendimai užtikrins Ukrainos ir ES energetikos saugumą“.

Ši sutartis vainikavo dviejų dienų derybų maratoną, kai procesas įstrigo ketvirtadienį paryčiais Rusijai pareikalavus, jog ES pirmiausiai susitartų su Ukraina, kaip Kijevas padengs dar neapmokėtas sąskaitas ir iš kokių lėšų bus finansuojamas dujų tiekimas iki kovo.

Europos Sąjunga (ES) „visokeriopai atliks savo vaidmenį“, įgyvendinant sutartį dėl dujų tiekimo, kurią ketvirtadienį pasirašė Ukraina ir Rusija, sakoma Prancūzijos ir Vokietijos lyderių bendrame pranešime.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel nurodė, kad jie kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu bei Ukrainos vadovu Petro Porošenka ketvirtadienio vakarą, o visi keturi lyderiai „sveikino pabaigą derybose dėl Rusijos dujų tiekimo Ukrainai, pasiektą tarpininkaujant Europos Sąjungai“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (577)