Ketvirtadienį verslo forume Rusijoje kalbėjęs šalies finansų ministras Antonas Siluanovas pareiškė, kad Rusijos biudžetas dėl kritusių naftos kainų, geopolitinės situacijos ir ribojamų kiekybinio mažinimo programų jau prarado 4 proc. BVP.

Kiek anksčiau žiniasklaida pranešė, kad tokį papildomą scenarijų rengia Rusijos centrinis bankas. Jau egzistuoja trys galimos ekonomikos kitimo ateityje situacijos, tačiau visose jose energetinių išteklių kainos krytis nėra toks ryškus.

Bazinis, arba realiausias, banko specialistų parengtas scenarijus rodo, kad pasaulio ekonomika gali pamažu atsigauti, naftos kainos smuktų nedaug. Taip pat laukiama ir didžiosios dalies Vakarų įvestų sankcijų atšaukimo.

Pesimistiškiausias iš jau centrinės finansų institucijos publikuotų scenarijų rodo, kad naftos kainos gali smukti iki 86,5 JAV dolerio (236,6 Lt) už barelį. Šiuo metu "Brent" markės naftos kaina siekia maždaug 97 JAV dolerius (265 Lt) už barelį.

Besivystant vienam ar kitam galimam scenarijui, Rusijos centrinio banko finansiniai tikslai beveik nesikeičia: pareigūnai nurodo, kad svarbiausia šiuo metu - kovoti su infliacija ir išsaugoti pasitikėjimą nacionaline finansų sistema. Beje, planinio savo infliacijos vidurkio finansų reguliavimo specialistai keisti neketina.

JAV išgaunama nafta atpigo daugiausiai per pastaruosius 17 mėnesių

Vakarų Teksaso naftos kaina ketvirtadienį pirmą kartą smuko žemiau 90 JAV dolerių ribos - tai didžiausias krytis per pastaruosius 17 mėnesių. Apie tai praneša AFP.

WTI markės naftos kaina spalio 2 d. smuko 1,15 proc. ir pasiekė 88,70 JAV dolerio už barelį. "Brent" naftos kaina savo ruožtu krito 1,03 proc. - iki 93,81 JAV dolerio už barelį. Tokia žema pastarosios rūšies naftos kaina paskutinį kartą registruota 2012 metų rudenį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)