Anot šalies vadovės, svarbu, kad Europos Komisija (EK) išgirdo Lietuvos susirūpinimą, o branduolinės saugos užtikrinimas tapo visos Europos tikslu.

Tai D. Grybauskaitė pareiškė po susitikimo su eurokomisare Elžbieta Bienkowska, atsakinga už vidaus rinką. Komisarė aktyviai prisidėjo, rengiant EK komunikatą dėl ES šalių atsako hibridinėms grėsmėms - kaip viena grėsmių Europos saugumui įvardijami branduolinės saugos pažeidimai ES kaimynystėje, pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Baltarusija iki šiol nėra pateikusi informacijos apie Astravo AE taikomus saugumo reikalavimus, poveikio aplinkai vertinimą ir saugumo testus, ji neįsileidžia Tarptautinės atominės energetikos agentūros (Tatenos) stebėtojų.

„Vieninga ir principinga Europos Sąjungos pozicija yra būtina, siekiant, kad Baltarusija išsklaidytų abejones dėl statomos atominės jėgainės saugumo“, - rašoma pranešime spaudai.

D. Grybauskaitė ir E. Bienkowska taip pat aptarė, kaip stiprinti ES šalių atsparumą informacinėms ir kibernetinėms atakoms, užkirsti kelią radikalizmui ir neapykantos kurstymui, skatinti ES ir NATO bendradarbiavimą atremiant hibridines grėsmes. Be to, aptartas ES paslaugų ir skaitmeninės rinkos stiprinimas ir EK rekomendacijas Lietuvai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)